1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Front Brakes Dragging

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by TacoMo510, Aug 31, 2010.

  1. Aug 31, 2010 at 3:45 PM
    #1
    TacoMo510

    TacoMo510 [OP] newb

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Member:
    #41064
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Bay Area
    Vehicle:
    98 2.4 5spd
    k&n drop-in air filter, deckplate mod
    my front brakes are dragging. what can be the culprit????

    i recently did a complete brake job because of the same issue, calipers, rotors, pads, bled the entire brake system. Everything seemed fine until now, about 250-300 miles after the brake job.

    i am at a loss right now and i really don't know what to do. dont have too much money, so it's hard to take it to a shop. Please help TW, your input means a lot to me.
     
  2. Aug 31, 2010 at 3:58 PM
    #2
    Manlaan

    Manlaan Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Member:
    #30054
    Messages:
    1,029
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Riverton, Utah
    Vehicle:
    2002 XtraCab SR5 V6 4x4 Black
    See Signature
    Well, you already replaced the calipers, so that most likely isn't the cause.

    Next comes diagnosing the Brake Booster (push rod out of adjustment, vacuum leak, or bad), and also the master cylinder.
     
  3. Aug 31, 2010 at 3:58 PM
    #3
    TacoMo510

    TacoMo510 [OP] newb

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Member:
    #41064
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Bay Area
    Vehicle:
    98 2.4 5spd
    k&n drop-in air filter, deckplate mod
    both front brakes are dragging
     
  4. Aug 31, 2010 at 7:43 PM
    #4
    TacoMo510

    TacoMo510 [OP] newb

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Member:
    #41064
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Bay Area
    Vehicle:
    98 2.4 5spd
    k&n drop-in air filter, deckplate mod
    also, this only happens after i drive for about 15 miles or so, other than that i can barely hear them drag.
     
  5. Aug 31, 2010 at 7:45 PM
    #5
    TacoMo510

    TacoMo510 [OP] newb

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Member:
    #41064
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Bay Area
    Vehicle:
    98 2.4 5spd
    k&n drop-in air filter, deckplate mod
    tested booster and it was fine. but it doesn't seem like the Master Cylinder is going bad either. there are no leaks and the pedal never goes all the way to the floor. i also had a buddy look at this and he said he was at a loss.
     
  6. Aug 31, 2010 at 9:29 PM
    #6
    TacoMo510

    TacoMo510 [OP] newb

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Member:
    #41064
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Bay Area
    Vehicle:
    98 2.4 5spd
    k&n drop-in air filter, deckplate mod
    just took off the cap and seen that the inner seal part is cracked in 2 places, also remembering that before the brake job that the cap would pop off now and again.

    maybe this is letting air into my system, hopefully.

    will try to get a new one from the stealership bcuz i doubt any autoparts store will carry this, or try looking at a junkyard. then will bleed the brakes again.

    this "brake issue" has been a tough ordeal and i'm lookin forward to it bein over
     
To Top