1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

front driver and passenger struts making popping noise

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by houndsmen, Nov 18, 2010.

  1. Nov 18, 2010 at 11:25 AM
    #1
    houndsmen

    houndsmen [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22461
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    I have a 2001 tacoma 4-door and i have a 2.75 spacer in the front with a diff drop. and i just put the billys 5100's on the second to lowest setting and everytime i hit a hard speed bump or the front end goes over a big hump while offroading there is a popping noise that comes from the front struts??? does anyone know what could be happening? wheelers said it would be ok to install the billys on my tacoma witht he spacers....
     
  2. Nov 18, 2010 at 11:33 AM
    #2
    YotaDan

    YotaDan Dan Vendor

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Member:
    #15461
    Messages:
    2,229
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Oregon
    With the 5100s set at 0". You need to double check the that the assembly was done correctly. Also check your swaybar bushings and end links.
     
  3. Nov 18, 2010 at 11:35 AM
    #3
    brutalguyracing

    brutalguyracing BIG DADDY

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Member:
    #19000
    Messages:
    24,038
    Gender:
    Male
    F.U> GUYZ
    broken mods
    i think your springs might be bottoming out
    also check as yota said^^^^^^^^^^^
     
  4. Nov 18, 2010 at 11:36 AM
    #4
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,467
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    x2 on the swaybar links. I have had the issue a couple times, just tighten them up and the noise goes away!
     
  5. Nov 18, 2010 at 11:42 AM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Could be the shocks toping out....
     
  6. Nov 18, 2010 at 12:29 PM
    #6
    houndsmen

    houndsmen [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22461
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    thanks guys... ill check the sway bar bushings and end links first! could they be worn out? or just loose?
    so if the springs are bottoming out should i put them to the bottom setting?
     
  7. Nov 18, 2010 at 1:20 PM
    #7
    brutalguyracing

    brutalguyracing BIG DADDY

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Member:
    #19000
    Messages:
    24,038
    Gender:
    Male
    F.U> GUYZ
    broken mods
    i think if you have the 5100/s at ,08 and a 2.75" spacer...you might be compressing the springs too much......
    or the shocks topping out as chris mentioned
     
  8. Nov 18, 2010 at 1:51 PM
    #8
    houndsmen

    houndsmen [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22461
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    oh ok!!! so would i have to disassemble the coilover or whats the easiest way
     
  9. Nov 18, 2010 at 2:08 PM
    #9
    Pyro

    Pyro Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Member:
    #43570
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Garden Grove, Ca
    Vehicle:
    01 PreRunner
    Camburg Arms, Icon Coilovers, ProComp 9000 rears, Big Foot all-terrains, KNN Intake, Flowmaster,
    my solution is always easy. Just buy a new taco :)
     
  10. Nov 18, 2010 at 3:31 PM
    #10
    brutalguyracing

    brutalguyracing BIG DADDY

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Member:
    #19000
    Messages:
    24,038
    Gender:
    Male
    F.U> GUYZ
    broken mods
    i belive all you have to do is lower the 5100's to 0
    i think thats what yota told you..
    mabye a pro will chime in

    look at your springs and see when they compress if the coils start to touch
     
  11. Nov 19, 2010 at 6:44 AM
    #11
    houndsmen

    houndsmen [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Member:
    #22461
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    lol yea no kidding! as rough as i am on trucks i thinks its time for it to go!

    i looked at my coils and they dont seem to be touching. i have not checked the sway bar bushings or end links. i will check them today!
     
  12. Nov 19, 2010 at 1:28 PM
    #12
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,467
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    they could be worn out, but check both upper and lower bolts to be sure they are TIGHT first.
     
  13. Nov 19, 2010 at 3:03 PM
    #13
    Pyro

    Pyro Well-Known Member

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Member:
    #43570
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Garden Grove, Ca
    Vehicle:
    01 PreRunner
    Camburg Arms, Icon Coilovers, ProComp 9000 rears, Big Foot all-terrains, KNN Intake, Flowmaster,
    I had a strut problem, it was making a BANG BANG BANG noise every time my truck moved 5 feet. It turns out one of my struts was broken. (thats what I get for jumping my truck with spacers :eek: )
     
  14. Nov 19, 2010 at 6:06 PM
    #14
    NegroTundra

    NegroTundra Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Member:
    #45227
    Messages:
    652
    Gender:
    Male
    Land of Enchantment
    Vehicle:
    03 Tacoma TRD 4WD 5 spd
    Why would you combine a lift strut with a spacer? Take the spacer off, as they are hard on your upper bj's...then leave the billys at the middle setting, or put them at the top. You will experience far better performance from the coilover.
     
To Top