1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Funky noise @ Front of Engine

Discussion in 'Technical Chat' started by Denver, Jul 2, 2010.

  1. Jul 2, 2010 at 4:40 PM
    #1
    Denver

    Denver [OP] Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Member:
    #39686
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denver
    S/E Georgia
    Vehicle:
    '04 Prerunner SR5
    I have an "04 Tacoma Pre-Runner Dble-Cab. w/ V-6. I just bought it in May,I've put 3500 miles on it or so & Wednesday it started making an awful racket at the front of the engine. It first appeared after stopping to get fuel after 2.5 hour of driving or so & then restarting. Thought it was coming from passenger side front, but now seems to be coming from front cover. Ideas???? Please?? It has apprx 96,000 miles.
     
  2. Jul 2, 2010 at 7:22 PM
    #2
    Denver

    Denver [OP] Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Member:
    #39686
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denver
    S/E Georgia
    Vehicle:
    '04 Prerunner SR5
    Come On Guys..........:confused:
     
  3. Jul 2, 2010 at 7:34 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,772
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Welcome to TW! Im trying to think of what it could be. Hopfully, more minds will jump in...
     
  4. Jul 2, 2010 at 7:38 PM
    #4
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,772
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    What does the sound, sound like? Clanking? Rattling? Clicking?
     
  5. Jul 2, 2010 at 8:48 PM
    #5
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    3,902
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    Wih the exception of sound how does it run?
    Can not be timing chain since this year V6 has belt. So another question would be when was the timing belt done. 96 k is about the time in needs to be done. Any issues with oil pressure, voltage, or maybe any leaks on the front.
     
  6. Jul 2, 2010 at 8:54 PM
    #6
    1337Taco

    1337Taco Slamry

    Joined:
    May 9, 2008
    Member:
    #6504
    Messages:
    7,447
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    NorCal
    Vehicle:
    07 Tacoma Off-Road
    Camburg Spindles, Bilstein Rear plus AAL. 285 Hankook MT.
    What type of noise would help. Timing belt maybe if it is coming from the front.
     
  7. Jul 3, 2010 at 3:57 PM
    #7
    Denver

    Denver [OP] Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Member:
    #39686
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denver
    S/E Georgia
    Vehicle:
    '04 Prerunner SR5
    Sorry for the delay in responding. It is past time to change the timing-belt & I'm making arrangments to get that done. I listened again & settled on the Power Steering Pump. Drained out old fluid, replaced w/ Lucas & noise has reduced significantly. The truck is running very well. As I said I will get the T-Belt changed right after the Holiday.

    Do these trucks have a history of P/S pump failure??
     
  8. Jul 3, 2010 at 4:00 PM
    #8
    Denver

    Denver [OP] Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Member:
    #39686
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denver
    S/E Georgia
    Vehicle:
    '04 Prerunner SR5
    By The Way: Thanks for the welcome & the replies & again sorry for the delay. Time gets away from you when your truck ain't doing right!!:eek:
     
  9. Jul 6, 2010 at 7:53 PM
    #9
    Denver

    Denver [OP] Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Member:
    #39686
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denver
    S/E Georgia
    Vehicle:
    '04 Prerunner SR5
    It was the A/C pulley?clutch bearing. Gone Has to be replaced. History of early failure????
     
To Top