1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

gas pedal hard to push

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by da0023, Mar 13, 2010.

  1. Mar 13, 2010 at 8:06 PM
    #1
    da0023

    da0023 [OP] The One, The Only

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Member:
    #16547
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    First Name:
    Drew
    Alabama
    Vehicle:
    99 PreRunner SR5
    none
    i started noticing last week that at times my gas pedal is really hard to push. it happens alot when in stop and go traffic from the constant accelerating then deccelerating. it is like that something is lodged behind it, then all of a sudden it will it release and it almost causing you to spin the tires. anyone else having this isssue? and if so, what can be done? wd-40, cable adjustment?
     
  2. Mar 13, 2010 at 8:08 PM
    #2
    toy02ota

    toy02ota Local TW dissenter

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Member:
    #31439
    Messages:
    1,060
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Brownsville, TN
    Vehicle:
    2005 Chevy Silverado
    Recall!!!! Make sure you know how to stop a runaway taco!! :p
    Toyota: Moving Forward...just not always how you expect it.
     
  3. Mar 14, 2010 at 6:44 AM
    #3
    EnolaGaia

    EnolaGaia Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Member:
    #9
    Messages:
    1,129
    Gender:
    Male
    Midwest USA
    Vehicle:
    '01 & '04 S-Runners
    01 SR: Double Cab conversion, S/C, lowered.
    Check the throttle cable and then the gas pedal itself. My guess is that it's more likely the cable is binding somewhere.
     
  4. Mar 14, 2010 at 8:14 AM
    #4
    biggdog747

    biggdog747 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32729
    Messages:
    57
    Gender:
    Male
    MI
    Vehicle:
    taco
    clean the throttle body. that is the most come problem with cable operated throttle. there is no electrical on your throttle.
     
  5. Mar 15, 2010 at 9:24 AM
    #5
    da0023

    da0023 [OP] The One, The Only

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Member:
    #16547
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    First Name:
    Drew
    Alabama
    Vehicle:
    99 PreRunner SR5
    none

    any special instructions on cleaning it?
     
  6. Mar 15, 2010 at 9:25 AM
    #6
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,132
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    I would do what Enola suggested first. Check to see if something is causing it to bind.
     
  7. Mar 15, 2010 at 9:26 AM
    #7
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    when i did mine, i just used carb and choke cleaner with a soft cotten cloth. the carb cleaner evaporates and its not bad for engines
     
  8. Jan 15, 2011 at 4:00 PM
    #8
    moulin6801

    moulin6801 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34027
    Messages:
    259
    Gender:
    Male
    My gas pedal is hard to press!!
    Did you fix yours?? I am not sure how to clean the throttle body!
    any help please??
     
  9. Jan 18, 2011 at 12:27 PM
    #9
    1996toyota

    1996toyota New Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Member:
    #49469
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    northern VA
    Vehicle:
    96 tacoma
    I had the same problem with my 96 when I got it, the idle screw wasnt even touching the stop. I turned the idle screw in just until it was touching it and it fixed it right away. It probably needs cleaned also.
     
  10. Jan 22, 2011 at 9:33 PM
    #10
    moulin6801

    moulin6801 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34027
    Messages:
    259
    Gender:
    Male
    I got my oil changed yesterday and complained to the dealer about it. They told me that they have gotten a couple of complains like my after doing the pedal recall, and that will order a new pedal for me, to see if it will fix it.
    So , I will wait for that before i try anthing else. Thanks for the ideas and I will let you know what happens...
    Cheers
     
  11. Jan 23, 2011 at 2:16 PM
    #11
    killzone90

    killzone90 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2011
    Member:
    #49701
    Messages:
    136
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ethan
    Fairdale,ky
    Vehicle:
    96 tacoma
    mine did the same thing until yesterday.I work at a toyota dealership and took my tube off and sprayed carb cleaner in it and it feels amazing now
     
  12. Jan 24, 2011 at 1:25 PM
    #12
    moulin6801

    moulin6801 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34027
    Messages:
    259
    Gender:
    Male
    Hey Killzone! What tube are you talking about? Can you gives a little more detail on the procedure ??
    Thank you!!
     
  13. Jan 24, 2011 at 1:54 PM
    #13
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,950
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck..well, maybe
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Or maybe a burr or fray spot on cable....
     
  14. Jan 24, 2011 at 4:40 PM
    #14
    killzone90

    killzone90 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2011
    Member:
    #49701
    Messages:
    136
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ethan
    Fairdale,ky
    Vehicle:
    96 tacoma
    the tube goin into ur throttle body.I took it off,sprayed carb cleaner down it and works perfect now.Now if i had more money i would do it the way my shop recominds and thats do a intake cleaning with are machine but im to broke for that.If u do it my way it will be hard to start the first time after u do it but will clean itself out.
     
  15. Jan 24, 2011 at 7:56 PM
    #15
    trdracing5

    trdracing5 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Member:
    #3944
    Messages:
    819
    Gender:
    Male
    Elizabeth City, NC
    Vehicle:
    1995 Tacoma 4X4
    ARE Impulse Shell, BFG AT KO's
    I will keep a watch on this post. My throttle seems to be VERY stiff also. I put it on the list of things to do when I had time but haven't gotten there yet.
     
To Top