1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

hard to start

Discussion in '4 Cylinder' started by smoothaseggs, Aug 26, 2010.

  1. Aug 26, 2010 at 7:40 PM
    #1
    smoothaseggs

    smoothaseggs [OP] Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Member:
    #42287
    Messages:
    6
    Gender:
    Female
    hello
    for the last year my 1996 has intermittently been hard to start. not temperature related as it has happened at various times. ie, parked overnight, cold weather, hot summer day, 5 min after shut down etc etc. it has had a tuneup, filters, spark plugs, cap & rotor. it has become very annoying. help me please. anyone experienced this issue? any suggesstions. thanks in advance
     
  2. Aug 26, 2010 at 9:37 PM
    #2
    battlescars

    battlescars Professionull1

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Member:
    #12256
    Messages:
    2,890
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    Escondido, CA
    Vehicle:
    2003 5-lug Prerunner
    Couple shocks, some old tires, and a bad paint job
    Injectors.
     
  3. Aug 27, 2010 at 6:09 PM
    #3
    smoothaseggs

    smoothaseggs [OP] Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Member:
    #42287
    Messages:
    6
    Gender:
    Female
    will cleaning with over the counter stuff work or send them out or replacement?
    thanks
     
  4. Aug 27, 2010 at 6:33 PM
    #4
    Barnone

    Barnone Guest

    Since you say it's intermittent I would suspect an electrical issue. Mechanical failures like injectors are pretty much constant.

    I would get one of these ignition tester to stick on the next time it's failing to see if you are getting a good spark.


    [​IMG] Inline Spark Checker for Recessed Plugs

    Item #97577


    .
     
  5. Aug 28, 2010 at 12:20 AM
    #5
    Tweek

    Tweek Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Member:
    #42302
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    cam
    australia
    Vehicle:
    03 Hilux 3rz-turbo
    Full turbo conversion
    Iam gonna put money on the fuel pressure reg is faulty and not keeping pressur in the rail when the engine is turned off
     
  6. Sep 9, 2010 at 10:21 AM
    #6
    spdracer71

    spdracer71 Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Member:
    #42957
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Raleigh, NC
    Vehicle:
    Tacoma 2.4L
    I had this happen to me a couple of years ago. I drove me nuts and was embarrasing at times trying to start my truck. I talk to several mechanics and they couldn't help. Finally I figured out my problem and it was the ground wire that connects to the body under the hood that wasn't getting good contact. I replaced that and it cured my problem.

    At least it something else you could check thats easy and can rule out another possibly.
     
  7. Sep 11, 2010 at 8:15 AM
    #7
    smoothaseggs

    smoothaseggs [OP] Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Member:
    #42287
    Messages:
    6
    Gender:
    Female
    i will definitely check the ground connection. as an update, strangely and it may be just coincidence, but i put some midgrade gas and fuel injector cleaner in the tank and have not had one no start incident. weird i know. we'll see how it goes
     
To Top