1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Heavy squeaking after dealer screwup.

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by airsoft_warrior, Feb 7, 2012.

  1. Feb 7, 2012 at 6:57 AM
    #1
    airsoft_warrior

    airsoft_warrior [OP] Batman

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Member:
    #4861
    Messages:
    1,107
    Gender:
    Male
    First Name:
    Batman
    Edgewater, Maryland
    Vehicle:
    Batmobile
    Smoked Tail lights, Secondary Air filter removed, Super 40 Flowmaster Muffler, Drop in AFE filter, Mesh Grillecraft, Bilstein 5100, Halo Projector headlights, Blinglights foglights, Batman Emblem, Roll/Show Bar, 20% tinted windows, Rear TSB
    So I took my truck into the dealer to take care of the blower motor in the A/c and the overhead compass because the self fix didnt work and I had the warranty. I had them do an oil change for 5 bucks using my oil and filter because i didnt feel like doing it this time (i really didnt have the time) So I get my truck back and I check the bag with the oil and filter in it. the filter is still in it and the oil is still in it. That was full synthetic oil. (the only kind that I put in it) I checked under the hood, and they had their filter on it. I went back in and I got their oil and filter for $5 bucks and asked what kind of oil it was. He looked at my container before answering mobile 1 full synthetic.

    Long story short I left, but now my engine is squeaking like crazy when I start it up especially. It is very loud sounds like a beater rolling down the road.

    Could this be from them not using full synthetic oil in the truck after I have used full synthetic for 3 years? I have heard there are problems with going back to conventional.
     
  2. Feb 7, 2012 at 7:10 AM
    #2
    gainman

    gainman Semper Fi

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Member:
    #10185
    Messages:
    1,620
    Gender:
    Male
    SW Florida
    Vehicle:
    2012 TRD Sport Supercharged Manual
    Stuff
    i wouldnt worry about it being the oil. probably a belt like already said. does the pitch of the sound go up and down with the engine rpms?
     
  3. Feb 7, 2012 at 7:14 AM
    #3
    airsoft_warrior

    airsoft_warrior [OP] Batman

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Member:
    #4861
    Messages:
    1,107
    Gender:
    Male
    First Name:
    Batman
    Edgewater, Maryland
    Vehicle:
    Batmobile
    Smoked Tail lights, Secondary Air filter removed, Super 40 Flowmaster Muffler, Drop in AFE filter, Mesh Grillecraft, Bilstein 5100, Halo Projector headlights, Blinglights foglights, Batman Emblem, Roll/Show Bar, 20% tinted windows, Rear TSB
    it is a little up and down but not with the motors rpm. after the motor heats up though its gone. that is the strange part. The belt is covered under warranty? Suhweet.
     
  4. Feb 7, 2012 at 7:21 AM
    #4
    TacoCat

    TacoCat Look away, I'm hideous!

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Member:
    #24912
    Messages:
    3,725
    Gender:
    Male
    First Name:
    Johnny-5
    Chantilly, VA
    Vehicle:
    Silver 2010 OR
    Maybe they just spilled oil on the belt?
     
  5. Feb 7, 2012 at 7:24 AM
    #5
    landphil

    landphil Wishin' I was Fishin'

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52290
    Messages:
    2,380
    Gender:
    Male
    BC, Canada
    Vehicle:
    RIP 2006 Tacoma DCSB
    Tundra 5.7 mod
    Ya think?:cool:
     
  6. Feb 7, 2012 at 7:45 AM
    #6
    4wd Boss

    4wd Boss Shake and Bake

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Member:
    #70978
    Messages:
    340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jefferson
    Big D
    Vehicle:
    07 4dr 4x4 V6
    Fog Light Mod
    uh, did you check that they even put oil in it??? at least check the oil level?
     
  7. Feb 7, 2012 at 7:47 AM
    #7
    Graham

    Graham Pay it Forward

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Member:
    #15723
    Messages:
    666
    Gender:
    Male
    Western New York
    Vehicle:
    2005 4x4 TRD Black V6 6 speed manual

    ^ My thoughts too!
     
  8. Feb 7, 2012 at 8:13 AM
    #8
    airsoft_warrior

    airsoft_warrior [OP] Batman

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Member:
    #4861
    Messages:
    1,107
    Gender:
    Male
    First Name:
    Batman
    Edgewater, Maryland
    Vehicle:
    Batmobile
    Smoked Tail lights, Secondary Air filter removed, Super 40 Flowmaster Muffler, Drop in AFE filter, Mesh Grillecraft, Bilstein 5100, Halo Projector headlights, Blinglights foglights, Batman Emblem, Roll/Show Bar, 20% tinted windows, Rear TSB
    I havent seen any oil on the belt but there is oil under the filter. and it almost looked like there was a pretty little rainbow under my truck the last rain. so Im wondering if there is a leak too. I need to get under it today and check.
     
To Top