1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help, engine only idles if I keep my foot on gas pedal, dies if I let go.

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by chilicoke, Jul 29, 2012.

  1. Jul 29, 2012 at 7:07 PM
    #1
    chilicoke

    chilicoke [OP] Member

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Member:
    #83689
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Irvine, CA
    Vehicle:
    01 PreRunner DC
    Hello TacomaWorld, new member here, just registered but had been lurking for information which ultimately helped me in successfuly buying a stock radiant red 01 V6 AT PreRunner DC TRD a little over a month ago.

    Since then, I've enjoy driving it so much that it quickly became my daily driver. Did the deck plate mod this past weekend and it drove great, intake roar was exhilarating.

    Last night, after a few WOT the engine stalled. No CEL, engine cranks, takes a little bit longer to start but dies right away unless I keep my foot lightly on the throttle.

    I have checked vacuum lines and found no cracks. EFI fuse in good condition, and have swapped EFI relay with TAIL relay with no improvements. My best guess is maybe a bad fuel pump, but would appreciate any inputs.

    Few questions:
    - does the Tacoma prime the fuel pump when key is in "ON" position? I do not hear anything from the back side of the cabin.
    - with a OBD2 reader in real-time mode, fuel pump #1 indicates "CL' (closed loop?), while #2 indicated N/A, is this normal?

    Thanks! :)
     
  2. Jul 29, 2012 at 7:10 PM
    #2
    bulhas

    bulhas the habs fan

    Joined:
    Dec 17, 2010
    Member:
    #47857
    Messages:
    4,793
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Edmonton, Alberta
    Vehicle:
    11' TRD Sport Alpine White
    i think you should just read my build thread ......
    is your maf sensor in backwards???

    sounds stupid i know, but ive done it .....
     
  3. Jul 29, 2012 at 7:22 PM
    #3
    chilicoke

    chilicoke [OP] Member

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Member:
    #83689
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Irvine, CA
    Vehicle:
    01 PreRunner DC
    Thanks for the reply buldas,

    I just went out and checked, noticed that there's a plastic "shield" that only allows the maf sensor to be installed in one direction, and I remember the harness clip faces upwards before taking it off.
     
  4. Jul 29, 2012 at 7:24 PM
    #4
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    Sounds like the throttle position sensor or crankshaft position sensor to me and depending on the mileage I'd change out the exhaust O2 sensor (s). When its running is there little or good flow out the exhaust tip (with your hand over the tip) could indicate a plugged cat.

    Check the wiring around the EGR valve isn't pinched or burned.

    Make sure the throttle body itself is bolted tight on the manifold.

    Sorry I can't offer any other help.
     
  5. Jul 29, 2012 at 7:27 PM
    #5
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,184
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    pull your throttle body and clean the idle air control valve. I have 2 3.4L V6 in the yard that had idle problems and cleaned both iac valves and all is well.
     
  6. Jul 30, 2012 at 10:16 AM
    #6
    chilicoke

    chilicoke [OP] Member

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Member:
    #83689
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Irvine, CA
    Vehicle:
    01 PreRunner DC
    Thank you guys a million! Pulled the throttle body and idle air control valve last night and found nasty amount of carbon buildup. After a thorough cleaning the truck idles and runs smoother than ever.

    I guess it might be a good idea to run a bottle of sea foam to clean the rest of the engine.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  7. Jul 30, 2012 at 10:21 AM
    #7
    jjew18

    jjew18 the Nightman cometh!

    Joined:
    May 17, 2009
    Member:
    #17315
    Messages:
    6,236
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Alliance Airport
    Vehicle:
    05 PreRunner SR5 LUXURY YEAR
    Added extra awesomeness to its original awesomeness.
    :yay: Glad it is running good.
     
  8. Jul 31, 2012 at 5:08 PM
    #8
    hossmaster

    hossmaster Well-Known Member

    Joined:
    Feb 22, 2012
    Member:
    #73399
    Messages:
    390
    Gender:
    Male
    League City, Tx
    Was a PreRunner, now it isn't
    What method did you use to get your IAC that clean? Very nice
     
  9. Jul 31, 2012 at 5:31 PM
    #9
    BrianLV

    BrianLV Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Member:
    #51742
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    Las Vegas
    Vehicle:
    04 Prerunner SR5
    How many miles?
     
  10. Jul 31, 2012 at 6:03 PM
    #10
    chilicoke

    chilicoke [OP] Member

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Member:
    #83689
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Irvine, CA
    Vehicle:
    01 PreRunner DC
    Just a bottle of CRC Throttle Body cleaner and a lot of q-tips. 150k miles on the taco. :)
     
  11. Jul 31, 2012 at 7:03 PM
    #11
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,184
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    I figured thats what it was. Most of the time idle problems are caused by that. Good to know its running well now.
     
  12. Jul 31, 2012 at 7:45 PM
    #12
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,496
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Now how's he supposed to do that if he can't take his foot off the gas? :p
     
  13. Jul 31, 2012 at 7:57 PM
    #13
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,184
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    x2
     
  14. Jul 31, 2012 at 10:09 PM
    #14
    chilicoke

    chilicoke [OP] Member

    Joined:
    Jul 29, 2012
    Member:
    #83689
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Irvine, CA
    Vehicle:
    01 PreRunner DC
To Top