1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

HELP. random vibration while driving and under load

Discussion in '5 Lug' started by dcrawfo1, Aug 26, 2013.

  1. Aug 26, 2013 at 2:34 PM
    #1
    dcrawfo1

    dcrawfo1 [OP] Active Member

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Member:
    #52609
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Greenville, SC
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5
    06 tacoma. 3 in fat bobs leveling kit. 235 tires
    i have a 06 tacoma 5 lug 2.7l auto and i just installed a fat bobs leveling kit a few weeks ago and i just started getting the weird vibration while driving normal and it happens under load also. i believe its getting worse. i stopped by advance and had them hook a computer up and they said its throwing some kind of torque converter code a lot and it had some abs code in there also. any body have any idea what this could be?? i just put a new belt on yesterday and also put a new air filter in and removed the secondary coal filter. the tensioner pulley seemed to maybe have some play in it but it just seems if it was a pulley it would vibrate all the time and not just at random times. any help would be awesome! thanks.
     
  2. Aug 26, 2013 at 2:39 PM
    #2
    dcrawfo1

    dcrawfo1 [OP] Active Member

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Member:
    #52609
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Greenville, SC
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5
    06 tacoma. 3 in fat bobs leveling kit. 235 tires
    Here's a couple pics of my truck. Just because
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  3. Sep 10, 2013 at 10:36 PM
    #3
    DonziGT230

    DonziGT230 Gearhead

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Member:
    #111514
    Messages:
    376
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oscar
    Hacienda Hts, Ca.
    Vehicle:
    '07 base taco
    Factory cruise added, wood storage box in bed, wood center console/armrest, charcoal air filter delete.
    Did you have the alignment checked after the lift? Any other changes done at the same time? The torque converter could be causing it as well.
     
  4. Sep 10, 2013 at 10:40 PM
    #4
    DTFtacoma

    DTFtacoma Dezert Toy Fabrication

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Member:
    #14364
    Messages:
    6,683
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Santa Maria, CA
    Vehicle:
    06 PreRunner D-cab
    DTF LT front & rear
    Is it mainly from a complete stop?
     
  5. Sep 11, 2013 at 1:37 PM
    #5
    dcrawfo1

    dcrawfo1 [OP] Active Member

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Member:
    #52609
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Greenville, SC
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5
    06 tacoma. 3 in fat bobs leveling kit. 235 tires
    i had the truck realigned after the lift
     
  6. Sep 11, 2013 at 1:38 PM
    #6
    dcrawfo1

    dcrawfo1 [OP] Active Member

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Member:
    #52609
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Greenville, SC
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5
    06 tacoma. 3 in fat bobs leveling kit. 235 tires
    no, the truck will be driving normal then just happen outta the blue on the interstate or driving down the road. i notice it does it more tho when the truck drags on a incline, when driving normal or accelerating
     
  7. Sep 11, 2013 at 1:40 PM
    #7
    josh843

    josh843 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2013
    Member:
    #107003
    Messages:
    188
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    moncks corner, sc
    Vehicle:
    2010 reg cab prerunner
    check uv joints, sounds like drivetrain issue maybe
     
  8. Sep 11, 2013 at 2:17 PM
    #8
    DTFtacoma

    DTFtacoma Dezert Toy Fabrication

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Member:
    #14364
    Messages:
    6,683
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Santa Maria, CA
    Vehicle:
    06 PreRunner D-cab
    DTF LT front & rear
    Check your u-joints look for leaking grease or any play at all. It could also be that when you installed the lift it threw the pinion angle off so you may have to shim the rear end. Do a little research on what I told you and you should be able to handle fixing it your self and not paying an arm and a leg
     
  9. Sep 12, 2013 at 4:56 AM
    #9
    dcrawfo1

    dcrawfo1 [OP] Active Member

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Member:
    #52609
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    First Name:
    Donny
    Greenville, SC
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5
    06 tacoma. 3 in fat bobs leveling kit. 235 tires
    well i didnt lift the rear. i only installed the spacers on the front.
     
  10. Sep 12, 2013 at 8:16 AM
    #10
    DTFtacoma

    DTFtacoma Dezert Toy Fabrication

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Member:
    #14364
    Messages:
    6,683
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Santa Maria, CA
    Vehicle:
    06 PreRunner D-cab
    DTF LT front & rear
    ohh lol

    You should still check your U-joints and get it re-alined
     
  11. Sep 12, 2013 at 3:17 PM
    #11
    DonziGT230

    DonziGT230 Gearhead

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Member:
    #111514
    Messages:
    376
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oscar
    Hacienda Hts, Ca.
    Vehicle:
    '07 base taco
    Factory cruise added, wood storage box in bed, wood center console/armrest, charcoal air filter delete.
    I missed the ABS code along with the torque converter code, my guess would be a wacky speed sensor and it may be altering the shifting or converter clutch actuation and quite possibly causing the vibration. If it is then it could lead to transmission gear damage among other things so I'd get it figured out ASAP.
     
  12. Sep 17, 2013 at 3:00 PM
    #12
    JDCPA

    JDCPA Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2008
    Member:
    #10777
    Messages:
    932
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    SW FL
    Vehicle:
    09 5 Lug Access Cab SR5
    Curt Hitch and etrailer.com wiring harness.
    What he said. I had to replace mine @ 89,000 miles and I don't have a lift.
     
  13. Oct 12, 2013 at 9:10 AM
    #13
    tacoman2.7

    tacoman2.7 Active Member

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Member:
    #35773
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    papakracker
    riverside,ca.
    Vehicle:
    bone stock ,2.7,auto
    Don't know which I like better, wife ? Or Tacoma ?
    I am dealing with a similar if not the same problem. I get a shudder at shift into upper gear and converter lockup at low speed. A fluid flush and filter really made a difference. My awesome truck has 130m mi. Mymech says save for a torque conv replacement job.
     
  14. Jan 14, 2014 at 10:44 AM
    #14
    MikeTaco

    MikeTaco Pushin' Thru Another Day

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Member:
    #39420
    Messages:
    119
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Miami, FL
    Vehicle:
    07 Regular Cab
    A Few...

    ^^^^^
    What he said, I had the same vibration symptoms you're describing. I replaced both u joints...problem solved. Make sure to buy Moog U Joints. They are tough and also service via grease gun. :)
     
  15. Jan 15, 2014 at 3:07 PM
    #15
    tacoman2.7

    tacoman2.7 Active Member

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Member:
    #35773
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    papakracker
    riverside,ca.
    Vehicle:
    bone stock ,2.7,auto
    Don't know which I like better, wife ? Or Tacoma ?
    My shudder reared its ugly head again after 3days of trans filter & flush. My mech friend asked if I used Toyota fluid ? As far as I know... Yes . I brought T IV and the filter to the shop (5). They charged for three more to complete the job. My shudder was getting worse. My parts man suggested a friction modifier called Dr Tranny. BANG! I no longer have a torque converter shudder. Maybe bang was the wrong word to describe trans fixes. This product is awesome for my particular problem. It is made by a co. called lubegard. Upon squirting this 2 oz. tube of red goo down my dipstick tube. My symptoms instantly minimized . full satisfaction after three or four days. I drive 200 mi per day. I have over 10,000 worry free miles. No worries about my awesome little truck anyway. Dr. Tranny as described in a recent review truly is " The product transmission shops don't want you to know about". It's only 10.00 give or take. I had forgotten about the problem until I received the TW e mail. Good luck
     
To Top