1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help: removing oxygen sensor wire 01' Taco

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by beedoola, Jul 19, 2011.

  1. Jul 19, 2011 at 10:17 AM
    #1
    beedoola

    beedoola [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Member:
    #57615
    Messages:
    287
    Gender:
    Male
    San Francisco, CA
    Vehicle:
    01' Tacoma PreRunner 2.7
    Changing out the OS on my taco, how do I get the dang wire off the sensor?
     
  2. Jul 19, 2011 at 10:49 AM
    #2
    bicklebok

    bicklebok Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2011
    Member:
    #57154
    Messages:
    215
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ronnie
    Montgomery, AL
    Vehicle:
    2000 Xtra Cab 4x4 SR5
    You mean you are trying to unplug it from the harness? If so, it has a tab on the outside of the connector that you squeeze while pulling on the pigtail to get it to release. Hard to see, and a little tricky at first.
     
  3. Jul 19, 2011 at 11:25 AM
    #3
    mark73

    mark73 Noob :-/

    Joined:
    Jul 11, 2011
    Member:
    #59686
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    Poconos
    Vehicle:
    Green '02 TRD SR5 4x4
    Auto-Starter, 5-point harness rear seats, XM
  4. Jul 19, 2011 at 2:27 PM
    #4
    Blumpkinson

    Blumpkinson Fuelled by plutonium and wild animals

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #22009
    Messages:
    555
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    OR
    Vehicle:
    03 4x4 5spd
    Is it the upstream or downstream sensor, both wires are a PITA to unclip.
     
  5. Jul 19, 2011 at 3:25 PM
    #5
    beedoola

    beedoola [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Member:
    #57615
    Messages:
    287
    Gender:
    Male
    San Francisco, CA
    Vehicle:
    01' Tacoma PreRunner 2.7
    Thanks man. I was under the trucking getting heated - thought it may be the type you need a small screwdriver to unpin. Found the squeeze spot and Bam!!!!

    Replaced the sensor, "check engine light" is now OFF :D

    Thanks y'all.
     
  6. Jul 19, 2011 at 5:17 PM
    #6
    bicklebok

    bicklebok Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2011
    Member:
    #57154
    Messages:
    215
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ronnie
    Montgomery, AL
    Vehicle:
    2000 Xtra Cab 4x4 SR5
    Not off or now off?

    You have to reset the check engine light with a scanner, or disconnect the battery for a few minutes.
     
  7. Jul 19, 2011 at 10:13 PM
    #7
    beedoola

    beedoola [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Member:
    #57615
    Messages:
    287
    Gender:
    Male
    San Francisco, CA
    Vehicle:
    01' Tacoma PreRunner 2.7
    whooooppppssss. Fixed.

    "NOW OFF"

    Left the battery off over night. Had a mechanic buddy test it, everything is fine and passes.
     
To Top