1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help!...truck won't start

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Packguy2, Jun 25, 2010.

  1. Jun 25, 2010 at 6:00 PM
    #1
    Packguy2

    Packguy2 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Member:
    #24501
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Holly Springs, NC
    Vehicle:
    06 Prerunner DC LB Sport
    I disconnected both battery terminals for about 30 minutes and when I put them back on and tried to start it up, I got nothing. The lights will come on but the starter doesn't click...nothing. What could be going on?
     
  2. Jun 25, 2010 at 6:01 PM
    #2
    achirdo

    achirdo I Weld!

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Member:
    #34819
    Messages:
    10,266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    North DFW
    Vehicle:
    06 dodge ram 3500 5.9 cummins
    dead battery?
     
  3. Jun 25, 2010 at 6:08 PM
    #3
    Trap

    Trap Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37878
    Messages:
    901
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Indego Ink TRD OR
    Electric Tail Gate Lock, EZ Down + Cable Mod, Galvanized Underbody, DK 9000, CloudRider SS Grill insert. BakFlip HD, Cabin Air Filter mod, Alarm, Zero Rust !
    Or you forgot to tighten the terminals.
     
  4. Jun 25, 2010 at 6:11 PM
    #4
    achirdo

    achirdo I Weld!

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Member:
    #34819
    Messages:
    10,266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    North DFW
    Vehicle:
    06 dodge ram 3500 5.9 cummins
    wouldnt they be sparking if it was that?
     
  5. Jun 25, 2010 at 6:14 PM
    #5
    ktmrider

    ktmrider Senior Member

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Member:
    #19933
    Messages:
    4,969
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 DCLB 4x4 Sport S/C
    Junk
    make sure they are making a good contact, also make sure postive is on the postive side and negative is on the negative side. if that doesnt work then it could be dead.
     
  6. Jun 25, 2010 at 6:17 PM
    #6
    Trap

    Trap Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37878
    Messages:
    901
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Indego Ink TRD OR
    Electric Tail Gate Lock, EZ Down + Cable Mod, Galvanized Underbody, DK 9000, CloudRider SS Grill insert. BakFlip HD, Cabin Air Filter mod, Alarm, Zero Rust !
    It's high current so only tight connection can get across the gap. If it's loose you may still have 12 volts but it just can't get enough current to start. Loose you get what you got there. Clicking tight but not enough.

    There is a whole bunch of things that could be wrong though. Start with simple and work your way up.
     
  7. Jun 25, 2010 at 7:05 PM
    #7
    Packguy2

    Packguy2 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Member:
    #24501
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Holly Springs, NC
    Vehicle:
    06 Prerunner DC LB Sport
    It will jump start off my wifes car but it seems as though the battery is dead. It makes no sense b/c it was working fine today and then I unhook it, hook it back up, and now it's dead.
     
  8. Jun 25, 2010 at 7:09 PM
    #8
    03redtaco

    03redtaco Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2010
    Member:
    #36903
    Messages:
    90
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Myrtle Beach SC/ Starke FL
    Vehicle:
    03 Tacoma Prerunner SR5 DC 3.4L
    That doesn't make any sense. Are the terminals clean of an corrosion? Take the battery to autozone or advanced auto in the morning and have it checked.
     
  9. Jun 25, 2010 at 7:29 PM
    #9
    DeeKay21

    DeeKay21 Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Since its an 06' its probably about time for a new battery anyways.:rolleyes:
     
  10. Jun 25, 2010 at 7:51 PM
    #10
    05Moose

    05Moose Middle-Aged Member

    Joined:
    Jan 18, 2010
    Member:
    #29613
    Messages:
    2,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    In the snow (NorCal)
    Vehicle:
    '05 4x4 DC LB SR5 #8 (LSD, Tow Pkg)
    '05 4x4 DC LB SR5 (LSD & Tow Pkg), Timbrens, AAL, 5100s (.85), Owned: 12/3/04 Mods: Fog, Map/Dome Light, Illuminated 4wd Switch, Washable Cabin Air Filter
    Agreed. That doesn't mean that's the problem here, but like others said above: Start with the simplest/likeliest. Stock batteries are designed to last about 36 months. Some get way more use out of them, but any stock battery over 36 months old is on borrowed time. Take it in and have it load tested somewhere. Then you will either have a diagnosis, or can rule the battery out as the culprit.
     
  11. Jun 26, 2010 at 8:48 AM
    #11
    Packguy2

    Packguy2 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Member:
    #24501
    Messages:
    66
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Holly Springs, NC
    Vehicle:
    06 Prerunner DC LB Sport
    Took it in and it was the battery...dead. Just seems weird that it went dead when I disconnected it. It was tempting to get the $180 Optima Red Top with 36 month warranty but I cheaped out and went with a direct replacement for $90 and 24 month warranty.
     
  12. Jun 26, 2010 at 8:50 AM
    #12
    johnw

    johnw Well-Known Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Member:
    #17381
    Messages:
    7,181
    Gender:
    Male
    First Name:
    john
    orlando florida
    Vehicle:
    06 prerunner v-6 4.0L 4 door
    well you asked for specs..... 06 trd sport speedway blue V-6 4.0 camburg lift spindles extended travel icons total chaos lowers allpro 4" leaf pack 17" xd hoss rims 305/65/17 mickey thompson baja atz Allpro hybrid bumper with 3 kragen HID lights color matched headlights grill craft grill AFE stage 3 CAI wicked flow muffler under cover bed cap inside i have..... wet okole real tree camo seat cover blue oznium dome light stealth sub box with 2 10" kicker comp subs kicker 400 watt amp weathertech floor mats
    same happened to me well kinda was at school and left truck started then i went to walgreens and turned it off then went inside came back out truck wouldnt start
     
  13. Jun 26, 2010 at 9:34 AM
    #13
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Take the whole truck to autozone and have the alternator checked as well. A dead or dying battery makes the alt work harder.
     
To Top