1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Help with dead ecu’s after tune - issue located

Discussion in '4Runners' started by NorthPark, Aug 4, 2023.

  1. Aug 4, 2023 at 2:13 PM
    #1
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    Update: issue isolated, putting it all back together right now. I’ll provide more details when I’m in front of a keyboard



    1gr-fe 4.0 2018 4runner w/ procharger hptuners rtd

    My 4runner seems to be eating ecu's.

    I installed a pc kit and was able to start it afterwards. It ran a few times then suddenly died and I could not pull any codes from the ecu..

    Then last week I installed a replacement ecu and tech stream could see it. I coded the immobilizer with the 4/13 pin jump and set the vin on the ecu. It started up and ran a few times so I figured I was safe and applied the tune.

    A couple starts after this tune, the replacement ecu was dead and no longer responding to tech stream or any of my code readers.

    Is there some sort of security function that's killing my ecu's? I have a third ecu I'm going to install this weekend and will try to start it a few more times before attempting anything else...
     
    Last edited: Aug 26, 2023
  2. Aug 4, 2023 at 2:17 PM
    #2
    anthony250f

    anthony250f Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Member:
    #73066
    Messages:
    16,571
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2008 dcsb trd offroad 4wd
    Don’t tune the 3rd one lol….
     
    xtremewlr, TS4x4 and bkhlrTaco's like this.
  3. Aug 4, 2023 at 2:36 PM
    #3
    bkhlrTaco's

    bkhlrTaco's “expletive deleted”

    Joined:
    Jun 16, 2023
    Member:
    #426934
    Messages:
    2,477
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Wisconsin
    Vehicle:
    2016 OR AC MGM
    I'm no programmer and know little to nothing about tunes but it sounds like your tune files are corrupted.
     
    TS4x4 likes this.
  4. Aug 13, 2023 at 6:34 AM
    #4
    SH7mi

    SH7mi YotaWerx Pro Tune PA MD DE NJ

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38871
    Messages:
    4,085
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    West Grove, Pa.
    Vehicle:
    2021 Tacoma DCLB OR Black YotaWerx Tune
    AE manifold spacer Bed lights Seat Jackers Blackvue Dashcam YotaWerx Tuned Fumoto Oil Pan Valve
    Is this a brand tune or a custom tune. If brand, which one?
     
  5. Aug 13, 2023 at 6:38 AM
    #5
    tcjacado

    tcjacado Well-Known Member

    Joined:
    Aug 29, 2016
    Member:
    #195947
    Messages:
    41,601
  6. Aug 13, 2023 at 9:47 AM
    #6
    PapaRee

    PapaRee Pro Tuner

    Joined:
    Oct 31, 2015
    Member:
    #168275
    Messages:
    3,229
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kreg
    Prairieville, Louisiana
    Vehicle:
    2016 Black TRD Sport, Tuned, BHLM OEM LEDs
    GTS Dobinson's lift, 33"-Wildpeak Atw3-18x9 -6 Offset ,265/70/18 tires, Raceline Assault wheels, Backflip G2 bed cover, Magnaflow exhaust, Pro tail lights, Pro fog lights, Pro grille, Raptor grille lights, Predator side steps, RedLine Hood Struts, Toyota bedmat, tinted windows, Retrofitted-BHLM-Amber Halo-Amber DRL-HID headlights, LED Highbeams, LED Hood Scoop lightbar, LED hidden bumper lightbar, LED under hood light, LED Bed lights, LED license plate lights, Tacoma tailgate 3d letters, Tacoma glovebox 3D letters, removed air dam, Custom TRD Sport emblems, Pro Shift Knob with Meso ECT Stealth button, Meso LED dome and map lights, Meso V3 smoked mirror turn signals, Meso Stage 2 Tail lights, Meso Mirror Puddle lights, Meso KC-5 Brake/Cargo light, Meso center console bucket with OG lid, Tailgate PNP kit, Garage door opener button in overhead console, Meso Minimalist keyfobs, Matte black Pro hood decal, KTJO4x4 Led door handle LED lights, Pioneer 6x9 3 way front speakers, Rockford Fosgate 6.75' rear speakers, TacoTunes tweeters, AJT black vent rings, JDM Gas cap cover.
    He has a procharger and using HPtuners software.
    Maybe @mZiggy can help? Or Someone who uses the HPtuner software.
     
    mZiggy and tcjacado[QUOTED] like this.
  7. Aug 13, 2023 at 11:19 PM
    #7
    mZiggy

    mZiggy Honey badger

    Joined:
    Apr 8, 2017
    Member:
    #215707
    Messages:
    4,702
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Vehicle:
    2020 MGM Tundra SR5; 2020 4R TRD Pro; 2008 4R SR5 v8
    I wonder if your tune has a table with a severely incorrect table axis values(s) that is bricking it whenever that scenario is encountered upon driving.

    To me the order of events described, including the truck reportedly being fine pre-tune, points to the tune being the issue in some way
     
    Last edited: Aug 13, 2023
  8. Aug 24, 2023 at 4:42 PM
    #8
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    It does not seem to be an ECU issue at this point, but I can't seem to track it down. I've gone as far as probing and scoping the bus system and don't see anything out of line. I have no electrical modifications right now, everything has been completely disconnected.

    I'm following the TIS step by step for U0100 and CAN issues and it keeps pointing me to replace the ECU, however I have 4 ecu's now. All of them can communicate with tech stream on a bench top setup. I see healthy CANh/l on the scope ( I think? ) and power at the ecu port.

    Originally it was making an odd buzzing sound in the passenger engine bay, which stopped when I disconnected the power steering pump. Tech stream at the moment can communicate with the power steering though.

    Is this something where a sensor might be shorting out something when the ECU is plugged in?
     
    Last edited: Aug 24, 2023
  9. Aug 24, 2023 at 4:44 PM
    #9
    SmoothTRD

    SmoothTRD Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2023
    Member:
    #429695
    Messages:
    317
    Gender:
    Male
    Do you have good internet service?
     
  10. Aug 24, 2023 at 4:45 PM
    #10
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    It’s not great in the garage but I can tether a laptop in there.
     
  11. Aug 24, 2023 at 4:48 PM
    #11
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
  12. Aug 24, 2023 at 4:48 PM
    #12
    goingplacesanddoingstuff

    goingplacesanddoingstuff Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2020
    Member:
    #336240
    Messages:
    769
    Vehicle:
    2019 TRD Off Road
    2.5” OME lift, Koenig Six Shooter wheels, 275/70r17 Nokian Outpost AT, CMC, Nitro 4.88s, Greenlane aluminum sliders, CBI aluminum skid, Greenlane aluminum front bumper, Out Gear Solutions HC rear bumper, Baja SAE fogs
    Are you using hacked techstream? Potential malware?
     
    Canadian Caber likes this.
  13. Aug 24, 2023 at 4:49 PM
    #13
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    Cracked yes but I have 2 ecu’s untouched which do not work in the vehicle, all 4 ecu’s communicate on the bench. Techstream is installed in a vm.

    TS didn't come into play until after the first failure
     
    Last edited: Aug 24, 2023
  14. Aug 24, 2023 at 6:07 PM
    #14
    SmoothTRD

    SmoothTRD Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2023
    Member:
    #429695
    Messages:
    317
    Gender:
    Male
    Use better internet service to avoid any other issues
     
  15. Aug 24, 2023 at 7:17 PM
    #15
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    Just found that if I leave B36 disconnected from the ECU that suddenly everything starts working.

    Since I sorted out the ECU pins for the bench top it had me realize that the ECU only needs F51 (power) F50 (CAN) and B38 (ground) for it to start communicating, I only plugged those in and was able to see the ECU, then from there just started plugging in the rest one by one until it failed.

    I traced and scoped every connection in the TIS guide for ECU communication issues and everything checked out. Everything in the guide just points an ECU replacement, but that doesn't seem to be the case for my problems.

    [​IMG]

    Looks like B36 is

    Camshaft timing oil control valve (for exhaust side of bank 2)
    Heated oxygen sensor (4 pins)
    Power source for VVT sensor (4 pins)
    VVT sensor (Banks 1&2)
    Crankshaft position sensor
    Air switching valve for secondary air injection system
    Power source for canister pressure sensor
     
    Last edited: Aug 24, 2023
  16. Aug 25, 2023 at 7:49 AM
    #16
    xtremewlr

    xtremewlr Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2018
    Member:
    #270626
    Messages:
    8,322
    Gender:
    Male
    First Name:
    Todd
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    2003 4Runner V8 Limited
    4th gen T4R with a few mods
    Have you contacted HPTuners at all to see if they can give you any help? I think at this point, now that you kind of have the issue pinpointed to the B36 connector, you need to start talking to someone that knows the inner workings of the ECU a little better. B36 is kind of a big deal if it controls what you say it does, as those are all critical engine controls.

    I was going to suggest verifying the wiring harness but since you are replicating the issue by bench testing the ECUs, that rules out the wiring being a problem. Neither of the ECUs pictured have tunes applied to them yet?
     
  17. Aug 25, 2023 at 9:32 AM
    #17
    JasonLee

    JasonLee Hello? I'm a truck.

    Joined:
    May 9, 2014
    Member:
    #129454
    Messages:
    11,388
    First Name:
    Jason
    Q322+3C Denver, Colorado
    Vehicle:
    15 TRD OffRoad
    TRD Supercharger and more.
    What?
     
  18. Aug 25, 2023 at 11:14 AM
    #18
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    Seems like something in B36 is shorting out the ecu when connected, I don't think it has anything to do with the tune.

    It just hid its self as an ecu issue, and following the tis for ecu no start/no communication sent me down a different path.

    I have the spec's for the pins there but will have to wait until tomorrow morning until I can really start sorting it out.
     
  19. Aug 26, 2023 at 12:45 PM
    #19
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    The 5v is messed up on this circuit

    (4.5-5.5v spec)

    B36-15 B38-12 VVT sensor 0v
    B36-16 B38-12 VVT sensor 0.76v
    B36-15 B37-8 Power source for cannister 0.13v

    B36-26 B38-12 Air Switching Valve 12.6v (Bat)

    B38-12 is ground
     
  20. Aug 26, 2023 at 2:13 PM
    #20
    NorthPark

    NorthPark [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    Member:
    #338695
    Messages:
    63
    Not out of the woods yet, but I found that the intercooler plumbing was crushing the Bank 1 VVT sensor connector. I adjusted everything and now I can see the factory ECU. Putting it all back together now.

    The fitment of this PC kit is very tight in the engine bay, my biggest concerns after installing the kit is how much I reduced the offroad reliability. Once I get this up and running I'm going to have to go back and check the fitment of the entire system.

    It's a nice hot 107f day to put this all back together.
     
    1Manoperation and xtremewlr like this.

Products Discussed in

To Top