1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

How to fix the button lights on oem radio after LOC install

Discussion in 'Audio & Video' started by Revelations, Oct 6, 2015.

  1. May 16, 2016 at 5:57 PM
    #21
    Simpleone71

    Simpleone71 Member

    Joined:
    Apr 13, 2016
    Member:
    #184161
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Upgrading my system this weekend in my 2016 DCSB, anyone with a 2016 know if I should still replace this wire as described to keep the lights lit up at night? I can say that the wire on PIN 6 is still missing from the Scosche harness.
     
  2. May 17, 2016 at 4:36 AM
    #22
    solscooter

    solscooter Sh!t Outta Luck

    Joined:
    Nov 8, 2015
    Member:
    #169056
    Messages:
    1,812
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Minnesota
    Vehicle:
    2016 TRD OR DCSB 4x4
    Mobtown Offroad
    Yes you do. The Metra harness had the orange/black still needed to add the accompanying wire on the male clip
     
  3. May 17, 2016 at 5:09 AM
    #23
    Simpleone71

    Simpleone71 Member

    Joined:
    Apr 13, 2016
    Member:
    #184161
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Great and thanks! I bought an extra wiring harness to take the pin and wire from just in case.
     
  4. Oct 26, 2016 at 7:44 AM
    #24
    EasyLivin

    EasyLivin Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2014
    Member:
    #133024
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Euless, TX
    Vehicle:
    2014 White TRD OffRoad Double Cab
    Focal PS165AC / Focal PS165V / Alpine PDR V75 / Kenwood Excelon KFC-XW1000F / Leer 100XR shell / Bilstein 5100 lift
    Finally got a chance today to get this done after waiting forever! Good post! It worked exactly like it was supposed to.
     
    Revelations [OP] likes this.
  5. Oct 26, 2016 at 8:45 AM
    #25
    trdspectacoma

    trdspectacoma Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2013
    Member:
    #114427
    Messages:
    83
    Gender:
    Male
    B.I Hawaii
    Vehicle:
    13 dCab preRunner
    Hey working on my t-harness do we need the blue wire on both sides of the harness male and female.

    I wish I could have it done like yours but going to run the amp signal back through the wiring
     
  6. Oct 26, 2016 at 8:55 AM
    #26
    Revelations

    Revelations [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2014
    Member:
    #127895
    Messages:
    530
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 MGM DCSB
    If you are going to cut your harness up, just cut the speaker wires and leave the others alone. Then, you connect your amp output to the factory wires and plug the harness back in to retain the other functions.
     
  7. Oct 26, 2016 at 9:13 AM
    #27
    trdspectacoma

    trdspectacoma Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2013
    Member:
    #114427
    Messages:
    83
    Gender:
    Male
    B.I Hawaii
    Vehicle:
    13 dCab preRunner
    Dont want to cut stock harness.
    I am going to run speed wires from and to stock harness.
    So far what I made is

    Big connector
    Red connected going to remote on loc
    Black
    Orange
    Yellow
    Speaker wires for feed and input

    Where does the female blue go shall I definitely those?

    Small harness
    Speaker wires
    Put the male blue in to this same position as you going to use another blue for the female end.

    Does this look good

    1477498790566-1197047158.jpg
    1477498908441130319219.jpg
     
    Last edited: Oct 26, 2016
  8. Oct 26, 2016 at 9:20 AM
    #28
    Revelations

    Revelations [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2014
    Member:
    #127895
    Messages:
    530
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 MGM DCSB
    I'm confused what you're asking about. If you need help with wiring your LOC or amp, you should post in those threads. If you need help getting your buttons to light up after the install, the instructions are on the first page.
     
  9. Oct 26, 2016 at 9:26 AM
    #29
    trdspectacoma

    trdspectacoma Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2013
    Member:
    #114427
    Messages:
    83
    Gender:
    Male
    B.I Hawaii
    Vehicle:
    13 dCab preRunner
    I understand the other thread just making sure I can just drop the harness in. . And it works. I just updated my post with pictures
     
  10. Oct 26, 2016 at 1:48 PM
    #30
    EasyLivin

    EasyLivin Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2014
    Member:
    #133024
    Messages:
    382
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Euless, TX
    Vehicle:
    2014 White TRD OffRoad Double Cab
    Focal PS165AC / Focal PS165V / Alpine PDR V75 / Kenwood Excelon KFC-XW1000F / Leer 100XR shell / Bilstein 5100 lift
    What brand of connectors are those? Can you post a pic of the packaging with the wiring schematics for the colors? Just PM me that info and I will try to give you a hand.
     
  11. May 12, 2018 at 11:25 AM
    #31
    dino41

    dino41 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2016
    Member:
    #175470
    Messages:
    242
    Gender:
    Male
    San Diego, California
    Vehicle:
    2015 Sky Silver Crew Cab V6 SR5 Prerunner
    So does the connector with the two purple and the two green wires just hang not connected to anything? I'm confused. From what I am gathering, when you install an aftermarket amp as in my case, the green/white wire in the blue factory connector is the power source for the button back lights and is this is what is lost with aftermarket harness? All I see (and understand) is a new harness with a single green/black wire that plugs back into the blue factory connector and then this single green/black wire plugs into the aftermarket rear speaker connector with the two purple and green wires but then it does not explain where this connector now plugs into since the single wire connector has now mated with the factory blue connector.
     
    Last edited: May 12, 2018
  12. May 29, 2020 at 8:17 AM
    #32
    ajmaverick

    ajmaverick Member

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Member:
    #111858
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Another solution to this is to just get the Metra 71-1761 male wiring harness. Take the orange/black wire which is the radio illumination negative wire and splice that to a longer wire that you can run down to a ground bolt. I placed mine near the passenger seat kick panel and fed it directly beside my speed wire for the speakers coming out of the same adapter.

    Turning my headlights on, I get radio illumination. Works perfect and original blue 6 pin male harness just left unplugged.
     

Products Discussed in

To Top