1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

HVAC LEDs out!?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Ross137, Nov 22, 2008.

  1. Nov 22, 2008 at 7:04 PM
    #1
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Has anyone seen the lights go out in your dash before?? I find a hard time believing the LED's went out since I only have 35k on this truck!:rant:
    Is it true that these are NOT red LED's in the HVAC controls, only a red film?

    Does anyone know which LED's I need to order to fix this myself?

    IMG_0871.jpg
    IMG_0867.jpg
     
  2. Nov 22, 2008 at 8:00 PM
    #2
    rhoppas

    rhoppas Land of Oz

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Member:
    #2564
    Messages:
    1,301
    Gender:
    Male
    Topeka, KS
    Vehicle:
    07 Double Cab V6 TRD Sport Tow
    Earnhardt Cannons, Terra Grapplers, Viper alarm, Hunter4x4 Bull Bar, 6" Pro Comp Off-Road lights, extra set of bed D-rings, Chrome exhaust tip, Metra Ipod/MP3 adapter, Garmin GPS, CarriageWorks grill, Maglite mounted to driver seat, 9" Stubbie Antenna, WeatherTech floor liners, Saddleman Neoprene seat covers, DeeZee bed mat
    Have you checked for a bad fuse?
     
  3. Nov 22, 2008 at 8:17 PM
    #3
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Oh duh. Good point. I'll check that out tomorrow. But it would seem strange to multiple fuses for the lights in this area. The air flow direction lights AND the AC button lights are out.
     
  4. Nov 23, 2008 at 11:15 AM
    #4
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Fuses checked out ok. Maybe the circuit board got fried or something?? This happen to anyone else before?
     
  5. Nov 23, 2008 at 11:34 AM
    #5
    coppert

    coppert Mall Krawler

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1300
    Messages:
    882
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    916
    I had the same thing happen, there are two light bulbs back there and you have to take the "unit" out from the bottom with a small flat head screw driver. The bulbs are Toyota specific and you can get them from the $tealer$hip.
     
  6. Nov 23, 2008 at 1:21 PM
    #6
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Ok now this is weird. I took out the 'unit' and started to disassemble it. (this was before I noticed I could access the 2 bulbs from the back without dissassembly.) After picking and prying for awhile, I gave up and was going to order a new unt.

    When I put it back in, the defective bulb started working and the good bulb went out! :eek: I moved the connector around to see if it was intermittent, no luck. How could I have made the opposite side go out?

    See pic. Are these the 2 bulbs that light the entire assembly? :confused:

    IMG_0881.jpg
    IMG_0883.jpg
     
  7. Nov 23, 2008 at 1:46 PM
    #7
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Ok, I just did a search on these lights. I'll try swaping the bulbs to see if the light moves to the other dial. Still won't explain why the lights moved to opposite dial without even removing them in the first place.
     
  8. Nov 30, 2008 at 2:12 PM
    #8
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    Thought I'd close out this conversation with myself for future readers. :p

    Orded the $10 custom bulb from the dealer and it fixed the problem! PN for the bulb is 84999-10090.
     
  9. Nov 30, 2008 at 2:24 PM
    #9
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    8,282
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    Good info on the part number for future reference, glad you posted and figured it out, mine haven't gone out yet (crossed fingers) but will know what to do when it happens.
     
  10. Nov 30, 2008 at 2:48 PM
    #10
    007Tacoma

    007Tacoma I dub thee malicious!

    Joined:
    Jan 4, 2007
    Member:
    #643
    Messages:
    6,703
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    San Antonio, TX
    Vehicle:
    2003 4Runner SE 4WD
    What do you mean by "custom bulb"?
     
  11. Dec 1, 2008 at 5:33 AM
    #11
    Ross137

    Ross137 [OP] Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Member:
    #10370
    Messages:
    21
    Anoka, MN
    Vehicle:
    05 Tacoma 4x4 Trd Sport
    I meant custom because you can't buy this bulb at ANY auto parts store. Only through a Toyota parts department.
     
  12. Dec 1, 2008 at 5:57 AM
    #12
    Ridingontrd

    Ridingontrd Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6459
    Messages:
    7,960
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Laughlin,N.V
    Vehicle:
    trd sport 4x4 w/towpkg
    aFe prodry,Dynomax ultra flo ss,Scangauge2,Demello front bumper,BudBuilt skids,sliders(local)AllPro rear bumper,Wet O's cobalt blu,w/halfpiping,TRD logo in gold,R/L hood struts,5150's@10"aal 3 pack,T/C uca,Light racing c/o,1"diff.drop,de-badged,
    Good to know.:) (tagging this thread for later)
     
  13. Dec 1, 2008 at 6:04 AM
    #13
    Agent475

    Agent475 "Mark It Zero"

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Member:
    #8829
    Messages:
    2,877
    Gender:
    Male
    Waldorf, MD
    Vehicle:
    2006 Red TRD Sport
    Hood Struts, 3" Tuff Country Lift, Shortie Antenna, WeatherTechs, Tinted front windows, custom TRD seat covers, custom pedals, debadged, custom USMC badging, quasi-functional hoodscoop (i.e. I cut it open), black front Yota emblem, Tailgate Theft-Prevention mod, Horn Relocation mod, Old Man Emu Carrier Bearing Drop, Brighter Backup Lights Mod, Smittybilt Reciever Hitch Tow Point, currently working on Satoshi Grill Mod
    When I took mine apart (I have the same prob) - it looked like LEDs on a circuit board... The lights you ordered - are they the bulbs that you have to solider on?
     
  14. Dec 1, 2008 at 6:05 AM
    #14
    coppert

    coppert Mall Krawler

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1300
    Messages:
    882
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    916
    No the "brown" connector in his pic #2 is the back of the bulb housing. They twist out really easily.
     
  15. Dec 1, 2008 at 6:09 AM
    #15
    Agent475

    Agent475 "Mark It Zero"

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Member:
    #8829
    Messages:
    2,877
    Gender:
    Male
    Waldorf, MD
    Vehicle:
    2006 Red TRD Sport
    Hood Struts, 3" Tuff Country Lift, Shortie Antenna, WeatherTechs, Tinted front windows, custom TRD seat covers, custom pedals, debadged, custom USMC badging, quasi-functional hoodscoop (i.e. I cut it open), black front Yota emblem, Tailgate Theft-Prevention mod, Horn Relocation mod, Old Man Emu Carrier Bearing Drop, Brighter Backup Lights Mod, Smittybilt Reciever Hitch Tow Point, currently working on Satoshi Grill Mod
    Hmmm wow - awesome!!! I had almost given up!! Thanks!!

    I guess I broke the unit down too far...
     
  16. Dec 1, 2008 at 6:11 AM
    #16
    coppert

    coppert Mall Krawler

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1300
    Messages:
    882
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    916
    no problem, when mine went out, I took mine all the way apart, only to realize I went 2 or 3 steps to far (which sounds like I am not the only one). I did find a few local dealers that would only sell me the control unit in order to get new bulbs, some people, I tell you! :D
     
  17. Dec 1, 2008 at 6:38 AM
    #17
    Agent475

    Agent475 "Mark It Zero"

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Member:
    #8829
    Messages:
    2,877
    Gender:
    Male
    Waldorf, MD
    Vehicle:
    2006 Red TRD Sport
    Hood Struts, 3" Tuff Country Lift, Shortie Antenna, WeatherTechs, Tinted front windows, custom TRD seat covers, custom pedals, debadged, custom USMC badging, quasi-functional hoodscoop (i.e. I cut it open), black front Yota emblem, Tailgate Theft-Prevention mod, Horn Relocation mod, Old Man Emu Carrier Bearing Drop, Brighter Backup Lights Mod, Smittybilt Reciever Hitch Tow Point, currently working on Satoshi Grill Mod

    Yea - that is BS that they did that to you just for bulbs... Thanks for the info - I appreciate it.
     
  18. Dec 1, 2008 at 6:42 AM
    #18
    coppert

    coppert Mall Krawler

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1300
    Messages:
    882
    Gender:
    Male
    First Name:
    Travis
    916
    Not a problem, glad to help whenever I can.
     
  19. Nov 21, 2009 at 8:27 PM
    #19
    "OldManTan"

    "OldManTan" Now my Taco is bloody Red, ewww

    Joined:
    May 18, 2009
    Member:
    #17401
    Messages:
    1,102
    Gender:
    Male
    Buffalo, NY
    Vehicle:
    08 Access Cab, Radiant Red
    Pioneer HU, Duratracs on Black stockers, Century topper with custom electronic lock, Illuminated 4x4 switch, Foglight Mod, Always on 12v Plugs, Sub & Amp, LED Interior Lights, Cup Holder Mod, Andres Devil Horns, CB radio, steps, relocated trailer harness, blacked out everything!!
    I hate reviving a dead/closed thread, but for the interest of $. When I was in the process of lighting my 4wd switch, I discovered that radio shack sells a 12 volt miniature bulb that should fit the HVAC controls. Not positive the size is correct, but sure looks it. I returned it already, but I think this is the part number 272-1154. These may work too, and cheaper 272-1092. Again I don't claim they will work as I never tried them, but they should.
     
  20. Nov 21, 2009 at 9:24 PM
    #20
    Viet2100

    Viet2100 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1930
    Messages:
    2,515
    Gender:
    Male
    First Name:
    Viet
    Delray Beach, FL
    Vehicle:
    2007 Infiniti G35S
    [QUOTE="OldManTan";1142690]I hate reviving a dead/closed thread, but for the interest of $. When I was in the process of lighting my 4wd switch, I discovered that radio shack sells a 12 volt miniature bulb that should fit the HVAC controls. Not positive the size is correct, but sure looks it. I returned it already, but I think this is the part number 272-1154. These may work too, and cheaper 272-1092. Again I don't claim they will work as I never tried them, but they should.[/QUOTE]I tried some similar ones when I was at Radio Shack looking at their small bulbs. None of them worked and the LEDs were too dim. I just brought it into the dealer and they just replaced it.

    The whole HVAC control unit has a total of 2 incandescents and 2 LEDs (one in the A/C and recirculation).
     
To Top