1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

I think I found an issue in this car

Discussion in 'General Automotive' started by rondog, Sep 13, 2013.

  1. Sep 13, 2013 at 9:30 AM
    #1
    rondog

    rondog [OP] your TW web developer!

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Member:
    #45618
    Messages:
    2,033
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ronnie
    Escondido/San Diego
    Vehicle:
    pewp
    Total Chaos LT, 2.5x8" Fox coilover, 2.5x8" Fox triple bypass, GIANT SUA rear LT, 2.5x18" Fox triple bypass, 285/70/17 Toyo AT2, Glassworks all around, 4x Eagle Eye HIDs
    So I was doing my girlfriends oil yesterday when I looked into the engine and saw what I believe is a hole. It didn't look factory, in fact it had jagged edges all around it.

    Her car does shake pretty harsh when idling. This is my guess as to why.

    [​IMG]

    It is a 1998 Ford escort. Probably the hardest oil change I've ever done. The oil filter is in such a tight and hard place to get to...anyway, can anyone give some insight on what we are looking at? I don't really know the internals of an engine.
     
  2. Sep 13, 2013 at 4:45 PM
    #2
    DonziGT230

    DonziGT230 Gearhead

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Member:
    #111514
    Messages:
    383
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oscar
    Hacienda Hts, Ca.
    Vehicle:
    '07 base taco
    Factory cruise added, wood storage box in bed, wood center console/armrest, charcoal air filter delete.
    Can't see in there well enough to tell, try getting some light in there right on the hole. As for the shaky idle, check the PCV hose right on top of the valve cover for a vacuum leak, common issue with those. Also; one of the motors, I think the 1.9, has an issue with valve seats loosening.
     
  3. Sep 14, 2013 at 4:24 PM
    #3
    rondog

    rondog [OP] your TW web developer!

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Member:
    #45618
    Messages:
    2,033
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ronnie
    Escondido/San Diego
    Vehicle:
    pewp
    Total Chaos LT, 2.5x8" Fox coilover, 2.5x8" Fox triple bypass, GIANT SUA rear LT, 2.5x18" Fox triple bypass, 285/70/17 Toyo AT2, Glassworks all around, 4x Eagle Eye HIDs
    thanks for the suggestion, I'll check that when she gets home
     
  4. Sep 14, 2013 at 4:35 PM
    #4
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,493
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Just looks like normal (for Ford) casting flash that was not ground off when the head was removed from the mold.
     
To Top