1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

insane guage lights

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Bartaco, May 2, 2011.

  1. May 2, 2011 at 8:56 PM
    #1
    Bartaco

    Bartaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Member:
    #55221
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Connecticut
    Vehicle:
    Red extra cab 6 cyl with chip,gibson flowma
    Bilstein 5100 series ,uniball uca's,3" lift kit ,extra leaf, Gibson exhaust.limited slip rear, six lug,lock out hubs,K&N air cleaner sysytem
    Has anyone heard of a head unit install going wrong and effecting dash lighting? like strange stuff? My guage lights don't come on with the headlights
    they seem to be controlled by the interior climate panel.if I hit the a/c button somtimes they come on somtimes not.I bought this truck like this so....any I deas how to trouble shoot this?:confused::confused::confused:
     
  2. May 2, 2011 at 9:07 PM
    #2
    rcbs204

    rcbs204 Well-Known Member Vendor

    Joined:
    Oct 2, 2009
    Member:
    #23681
    Messages:
    3,756
    Gender:
    Male
    Sounds like a pinched ground somewhere. I would uninstall any aftermarket electronics and inspect the wiring harness's.

    Edit: Pinched power wire i ment to say. Look for the green wires, they are the dash lights.
     
  3. May 2, 2011 at 9:22 PM
    #3
    lonzorizo

    lonzorizo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42784
    Messages:
    1,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lonnie
    Hoopa, Ca
    Vehicle:
    2016 TRD OR Tacoma
    My fan speed knob does the same thing...it randomly lights up then goes black again. It did it before I put my head unit in so idk whatsup.
     
  4. May 2, 2011 at 11:03 PM
    #4
    Bartaco

    Bartaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Member:
    #55221
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Connecticut
    Vehicle:
    Red extra cab 6 cyl with chip,gibson flowma
    Bilstein 5100 series ,uniball uca's,3" lift kit ,extra leaf, Gibson exhaust.limited slip rear, six lug,lock out hubs,K&N air cleaner sysytem
    I uninstalled the fan justcuz it wasn't working and it looked like a blind man did the install.heyat the risk of sounding dumb:p whats the head unit? Is that the stereo/cd.
     
  5. May 2, 2011 at 11:15 PM
    #5
    Bartaco

    Bartaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Member:
    #55221
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Connecticut
    Vehicle:
    Red extra cab 6 cyl with chip,gibson flowma
    Bilstein 5100 series ,uniball uca's,3" lift kit ,extra leaf, Gibson exhaust.limited slip rear, six lug,lock out hubs,K&N air cleaner sysytem
    hey your Bday is the same as My daughter!! what year? shes a youngster 12/22/92.Anyway thanks I will follow the greens :D
     
  6. May 2, 2011 at 11:50 PM
    #6
    lonzorizo

    lonzorizo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42784
    Messages:
    1,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lonnie
    Hoopa, Ca
    Vehicle:
    2016 TRD OR Tacoma
    yeah head unit is the stereo/cd...or in dash dvd head unit for me :D
     
  7. May 3, 2011 at 12:11 AM
    #7
    soljah111

    soljah111 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2010
    Member:
    #45120
    Messages:
    315
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Denver
    Vehicle:
    11 supah white OR
    None yet
    I had the same thing happen to my 07 after I installed my radio/headunit. It was the rheostat/dimmer switch. It must've shorted out. I picked one up at the dealer, replaced it and it worked. Oh yeah I pulled the radio out and disconnected the orange illumination wire first.
     
  8. May 3, 2011 at 12:28 AM
    #8
    lonzorizo

    lonzorizo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42784
    Messages:
    1,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lonnie
    Hoopa, Ca
    Vehicle:
    2016 TRD OR Tacoma
    Hmm maybe i'll swap dimmer knob's and see if that does anything...depending on the cost of one. I can live with one "insane guage light" lol.
     
  9. May 3, 2011 at 4:33 AM
    #9
    EnolaGaia

    EnolaGaia Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Member:
    #9
    Messages:
    1,129
    Gender:
    Male
    Midwest USA
    Vehicle:
    '01 & '04 S-Runners
    01 SR: Double Cab conversion, S/C, lowered.
    It's very common for stereo installers to screw up the dash illumination by connecting the head unit illumination / dimmer lines without understanding how Toyota has the rheostat wired up.
     
  10. May 3, 2011 at 7:25 PM
    #10
    Bartaco

    Bartaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Member:
    #55221
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Connecticut
    Vehicle:
    Red extra cab 6 cyl with chip,gibson flowma
    Bilstein 5100 series ,uniball uca's,3" lift kit ,extra leaf, Gibson exhaust.limited slip rear, six lug,lock out hubs,K&N air cleaner sysytem
    so my dimmer doesn't work at al I bet the rheostat is shot that could be my issue! Getting close<this has been driving me nuts:eek:
     
  11. May 4, 2011 at 12:22 AM
    #11
    lonzorizo

    lonzorizo Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42784
    Messages:
    1,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lonnie
    Hoopa, Ca
    Vehicle:
    2016 TRD OR Tacoma
    I did the install myself and used factory harnesses so don't think that's the case, for my situation anyways.
     
  12. May 4, 2011 at 9:44 AM
    #12
    soljah111

    soljah111 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 23, 2010
    Member:
    #45120
    Messages:
    315
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Denver
    Vehicle:
    11 supah white OR
    None yet
    Don't forget to disconnect the illumination wire fire or else a new rheostat will do nothin...
     
  13. May 4, 2011 at 2:41 PM
    #13
    Bartaco

    Bartaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Member:
    #55221
    Messages:
    102
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Connecticut
    Vehicle:
    Red extra cab 6 cyl with chip,gibson flowma
    Bilstein 5100 series ,uniball uca's,3" lift kit ,extra leaf, Gibson exhaust.limited slip rear, six lug,lock out hubs,K&N air cleaner sysytem
    sounds like your speeking from experience I have the wiring diagrams but I'm not proficiant at reading them.right now there is an orange wire ( hot when the ignition is on) hanging out just below the guage dimmer.it has a pin on it like it came out of a connector.I know its seems like a no brainer but if I just stick it in that connector I could do damage (I think, prob just blow a fuse but...) what woukd you do?:confused::confused::confused::confused:
     
To Top