1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Instrument cluster dash lights not working

Discussion in 'Lighting' started by Joe02TRD, Oct 15, 2011.

  1. Oct 15, 2011 at 5:01 PM
    #1
    Joe02TRD

    Joe02TRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Member:
    #64939
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Woodbridge, CT
    Vehicle:
    4cyl 5sp 4x4 SR5 TRD
    Need help....Just picked up my 02 Tacoma last week, dash lights do not come on. I've checked both fuses and they're both good, pulled the cluster out and put in new 194 bulbs in place of the stock ones with the orange covers and still no luck. My hvac and radio lights come on and dim with the switch and every other light works except the dash lights at night. Any ideas?
     
  2. Oct 15, 2011 at 5:03 PM
    #2
    JAG

    JAG Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9847
    Messages:
    1,762
    after market radio?
     
  3. Oct 15, 2011 at 5:10 PM
    #3
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,448
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    Try another Headlight switch.
     
  4. Oct 15, 2011 at 5:59 PM
    #4
    Joe02TRD

    Joe02TRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Member:
    #64939
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Woodbridge, CT
    Vehicle:
    4cyl 5sp 4x4 SR5 TRD
    stock radio and everything else works, every single light except 4 dash illumination bulbs so the switch seems to be working..?
     
  5. Oct 15, 2011 at 6:08 PM
    #5
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,093
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    Sounds right to me.

    You need to make sure you have power at the connector to the instrument cluster. Sounds like a possible open wire.
     
  6. Oct 15, 2011 at 6:17 PM
    #6
    Joe02TRD

    Joe02TRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Member:
    #64939
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Woodbridge, CT
    Vehicle:
    4cyl 5sp 4x4 SR5 TRD
    I just printed the service manual wiring diagram for the cluster, I'm going to pull it out again tomorrow. Anyone know what the "bulb check relay" shown on the cluster is/does or how to test it?
     
  7. Oct 15, 2011 at 6:28 PM
    #7
    JAG

    JAG Well-Known Member

    Joined:
    Oct 9, 2008
    Member:
    #9847
    Messages:
    1,762
    i know this may sound crazy... but being careful not to break anything... give the face of the gauges a couple solid tap with your fingers (light but firm)... see if any lights flicker or change.
     
  8. Oct 15, 2011 at 6:33 PM
    #8
    Joe02TRD

    Joe02TRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Member:
    #64939
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Woodbridge, CT
    Vehicle:
    4cyl 5sp 4x4 SR5 TRD
    haha ... will do tomorrow
     
  9. Oct 15, 2011 at 6:35 PM
    #9
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,093
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    That is actually good advice. I test a lot of electrical parts on cars that way. It's what we call "the good ol tap test" at the shop I work in.
     
  10. Oct 15, 2011 at 6:44 PM
    #10
    Joe02TRD

    Joe02TRD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Member:
    #64939
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Woodbridge, CT
    Vehicle:
    4cyl 5sp 4x4 SR5 TRD
    thanks guys, I appreciate the help. I plan on digging into it tomorrow.
     
  11. May 17, 2013 at 5:26 PM
    #11
    curious one

    curious one New Member

    Joined:
    May 17, 2013
    Member:
    #104367
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    I'm having the exact same problem with my 'new' '02 Tacoma. Did you ever find a solution?
     
  12. May 17, 2013 at 5:29 PM
    #12
    Recker

    Recker Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2013
    Member:
    #102851
    Messages:
    149
    Gender:
    Female
    First Name:
    Recker
    Indiana
    Vehicle:
    07 Tacoma 4x4 Indigo Ink Pearl
    Needs whoring LOL
    Me too! In my 07, there is an aftermarket stereo.... Fuses are all good, I've been too chicken to take the dash apart LOL
    Linda
     
  13. May 17, 2013 at 9:28 PM
    #13
    curious one

    curious one New Member

    Joined:
    May 17, 2013
    Member:
    #104367
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Well, my solution turned out to be pretty simple; the bulbs were bad. All of them. I figured the chances of them all going bad simultaneously was pretty slim, so I thought there must be a bad ground or something. Maybe the previous owner drove around watching them go out one by one, then traded it in for something else :D
     
  14. May 17, 2013 at 9:36 PM
    #14
    Recker

    Recker Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2013
    Member:
    #102851
    Messages:
    149
    Gender:
    Female
    First Name:
    Recker
    Indiana
    Vehicle:
    07 Tacoma 4x4 Indigo Ink Pearl
    Needs whoring LOL
    Humm I'll have to check that out. I figured like you, chances were slim that all the lights would be bad. Maybe it would be a good time to do one of those awesome dash light mods!! I'll report back when I figure mine out. Thanks!
    Linda
     
  15. Feb 28, 2015 at 9:09 AM
    #15
    Fletcher Aspden

    Fletcher Aspden New Member

    Joined:
    Feb 28, 2015
    Member:
    #149785
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    First Name:
    Fletcher
    Florida
    Vehicle:
    2003 tacoma 4x4 and a 4x2
    Everything you can do right down to a supercharger.
    I just got another 03 tacoma and the dash Gage lights didn't work but everything else did.. Checked all the fuses and the dimmer first as all of us do. You wouldn't think that all the dack lighting could be blown at the same time but if it's a used truck and you dont know the history of it than it is possible.. I looked and checked everything but as it turns out I pulled the dash and all four bulbs wer out ..get four 194 white bulbs at the auto parts store , take it apart.. ( it's not that hard ) the bulbs are in a quarter turn green plug on the back of the gage cluster and they have a orange little rubber over the bulb that you reuse . Sometimes it is that simple..cost $8 .. After all a toyota is the best thing on the road...
     
To Top