1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

instrument lights not working

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by brycewchilds, Aug 27, 2009.

  1. Aug 27, 2009 at 7:01 PM
    #1
    brycewchilds

    brycewchilds [OP] New Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    Member:
    #21887
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    04 4x4 dbl cab
    I've got an 04 taco dbl cab 4x4. My instrument lights quit coming on. The switch is on and the knob that adjusts the light intensity is all the way up. Any ideas? I don't even know how to begin diagnosis.
     
  2. Aug 27, 2009 at 7:06 PM
    #2
    carmellocafe

    carmellocafe Begin With The End In Mind.

    Joined:
    May 15, 2009
    Member:
    #17267
    Messages:
    2,266
    Gender:
    Male
    First Name:
    KEVIN
    N. California
    Vehicle:
    2014 TRD OR Access cab longbed
    I don't know about the 04's, but on my 06, If you go all the way up on the intensity it shuts off. Pull it back just a little and it is at highest setting. Hope that's all it is. :confused:
     
  3. Aug 27, 2009 at 7:17 PM
    #3
    Brunes

    Brunes abides.

    Joined:
    May 31, 2008
    Member:
    #7011
    Messages:
    17,641
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rotorhead
    DC or New Jersey - Depends on the day....
    Vehicle:
    08 Red/Graphite and Satin Black
    Inside: Tint, Wet Okole 1/2 Piped Red/Black Covers, Black Weathertech Digital Fit Mats, URD Short Throw w/ TWM Weighted Knob, USA Spec iPod adapter. Outside: 4300K Retro w/ Angel Eyes and Red Shrouds, 5000K Blazer Fog Light Retrofit, Debadge, Bed Locking Handle, Satin Black Rims Performance: TRD/Steigmeier Blower w/ 2.7 Pulley. 668 Injectors and 320 LPH AEM Fuel pump. URD UCON and 7th Injector. DTLT Headers, URD Y-Pipe, Wicked Flow Muffler. Suspension: Both: OME Shocks Front: 886X's and TC UCAs Rear: Dakars Armor: Relentless Front Bumper Relentless High Clearance Rear w/ Tire/Rotopax Swing Out Relentless Front, Mid, and TCase skids BAMF Diff Skid Recovery and Spares: Fullsize Spare Tire 2x2 gal Rotopax 1x1 gal Rotopax 1x1 gal Water Rotopax Warn 9.5XP-S Winch Hi-Lift Extreme 60" Ironman Off-Road Recovery Kit
    Check the fuses under the dash??
     
  4. Aug 27, 2009 at 7:21 PM
    #4
    t33gee

    t33gee aka Tg

    Joined:
    Feb 22, 2009
    Member:
    #13956
    Messages:
    250
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Riverside, CA
    Vehicle:
    03 prerunner
    k and n CAI, magnaflow exhaust, NOS
    fuse?
     
  5. Aug 28, 2009 at 6:17 AM
    #5
    EnolaGaia

    EnolaGaia Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Member:
    #9
    Messages:
    1,129
    Gender:
    Male
    Midwest USA
    Vehicle:
    '01 & '04 S-Runners
    01 SR: Double Cab conversion, S/C, lowered.
    Is it only the lights in the instrument cluster, or all the dash lights, that don't work?
     
  6. Aug 28, 2009 at 9:03 AM
    #6
    SRQ TACO

    SRQ TACO "You've Got Red on You"

    Joined:
    May 6, 2009
    Member:
    #16879
    Messages:
    1,443
    Gender:
    Male
    First Name:
    Damon
    Sarasota, Florida
    Vehicle:
    00 RegularCab 5lug
    16'' 5zigen Streetfighters w/ 245/55R16 General Altimax HP's, K&N Filter w/ deckplate mod, Dynomax Super Turbo Muffler with turndown before the axle, 01-04 Tail lights tinted, Dual BMW M3 horns, JVC Headunit, JVC 6.5'' door Speakers, Pioneer Shallow Mount 1000W 12'' Sub, 1000W Amp, Monroe Gasmatics front and rear, 1.5'' Daystar Coil Spacer, JDM Smoked Headlights/Corners,2001 Bench Seat, Led swapped gauge cluster and AC controls, Ignition Light mod with blue led, OEM All weather Floor Mats, LED Dome Light, 6000K DDM Tuning HID's, Street Scene Grille and Valance inserts, Clear bumper lights with the fog light mod and JDM Yellow led's, Window Tint: 25% sides and 5% back, TRD Blue Oil Cap.
    Check fuses, check your cig lighter outlet wires ( yes this can cause them to go out, it happened to me ) Did you have an aftermarket radio? If so check those wires.
     
  7. Aug 28, 2009 at 9:36 AM
    #7
    brycewchilds

    brycewchilds [OP] New Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    Member:
    #21887
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    04 4x4 dbl cab
    Ok I've tried moving the dial but no good. I'll check fuses tonight. It is all of the lights on the dash. Stereo AC heat controls. Everything. The lights for 4x4, diff lock, OD Off lights come on still. I've not got an aftermarket stereo. The truck is completly stock. I'll check the cigarette lighter wires.
     
  8. Aug 28, 2009 at 11:57 AM
    #8
    EnolaGaia

    EnolaGaia Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2006
    Member:
    #9
    Messages:
    1,129
    Gender:
    Male
    Midwest USA
    Vehicle:
    '01 & '04 S-Runners
    01 SR: Double Cab conversion, S/C, lowered.
    It's not just a fuse, and it's not just a bad ground. If it were - *ALL* the lights would be 'out', and the ones you mentioned as still working wouldn't be working ...
     
  9. Aug 28, 2009 at 12:08 PM
    #9
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,467
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    trailer wiring harness. it's behind your left tail light
     
  10. Aug 28, 2009 at 12:27 PM
    #10
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,897
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    x2 or the tail light fuse
     
  11. Aug 28, 2009 at 1:17 PM
    #11
    brycewchilds

    brycewchilds [OP] New Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    Member:
    #21887
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    04 4x4 dbl cab

    Ok and what am I supposed to look for
     
  12. Aug 28, 2009 at 3:01 PM
    #12
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,897
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The junction of the wires with the light wiring. Look for a loose connection, frayed/damaged wire or a loose ground wire.
     
  13. Aug 29, 2009 at 1:11 AM
    #13
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,467
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    Not quite, there will be a black box with 5 wires running in and 4 wires running out (or vice versa not completely sure)

    the box is completely sealed, I couldn't get into it even after taking it off. your going to need a new one, which is about $14 dollars from any auto parts store.

    this is going to be the issue if you keep blowing the dome light fuse which will kill your tail lights and instrument cluster too.

    best of luck
     
  14. Sep 12, 2009 at 7:34 PM
    #14
    slickyd

    slickyd Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    303
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    i had the same problem when i first got my truck. There is some kind of short or something behind the cluster. If you hit the top of the dash right above it it should come back on in a 2 or 3 hits. They have been staying on ever since i did that 8 months ago. Give it a try it wont hurt anything
     
  15. Sep 13, 2009 at 1:10 PM
    #15
    xsvtoyz

    xsvtoyz Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2008
    Member:
    #9099
    Messages:
    182
    Gender:
    Male
    First Name:
    AL
    Oklahoma
    Vehicle:
    03 Pre-Runner Inprogress
    HID (ACA)/ Web cams/ Header/Full Custom exhaust/ K&N FIPK II/SuperCharger
    no dash lights? did you check the tail lights? usually they are linked to let you know you have a problem
     
  16. Sep 13, 2009 at 9:37 PM
    #16
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,467
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    hey man did you ever figure it out?
     
  17. Sep 13, 2009 at 10:48 PM
    #17
    slickyd

    slickyd Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18130
    Messages:
    303
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Alex City, AL
    Vehicle:
    03 PreRunner SR5
    hey brycewchilds any updates? Are they still out?
     
To Top