1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

interesting experience...now better mileage??

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by AK27, Feb 26, 2009.

  1. Feb 26, 2009 at 6:04 PM
    #1
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    so i was on my way to work, long drive and the taco was definitely warm (even let it warm up before i left home). just straight hwy driving, not aggressive at all and pretty slow (90 km/h). well about an hour in to my drive, the truck suddenly starts to make a lot of noise and feels like the exhaust has fallen off (no backpressure on the engine, bogging down kinda thing). scares the crap out of me. to top it all off i am way the hell in the middle of absolute nowhere. so i call toyota, they tell me to bring it asap so i'm now freakin out at this point. end up working a full day and try to forget about it all day. jump in the truck to head home and start really slowly to make sure i dont f' anything up. no warning lights show up and to top it all off no problems appear. the truck is fine now, so i continue home without getting it towed and take it to toyota the next day. the head tech takes me and my truck for a ride, starts it up and tells me to point out all my issues i had. well nothing shows up and the tech says he cant find anything, nor did any codes come up with the scanner, tells me my truck is in perfect condition still (since my maintenance inspection like 3 weeks ago).
    well now the weird thing is, i am getting 100 kms more per tank of fuel...i'm not doing anything different nor any different fuel, exact same fuel exact same pump etc. any ideas what would suddenly cause this big of an increase in mileage even though nothing showed up at the dealership? like i said, this is weird and new to me!
     
  2. Feb 26, 2009 at 6:08 PM
    #2
    Snyperx

    Snyperx Seniore Marcos

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11838
    Messages:
    672
    Gender:
    Male
    Hope someone answers, my Taco is getting crap for mileage. I use to average about 330 miles per tank and not I am getting 260 miles per tank. It works out something like 13 to 15 miles per gallon right now. I was getting 17 mpg like clock work. Horrible, horrible mileage now.
     
  3. Feb 26, 2009 at 6:10 PM
    #3
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    that sucks.... i'm interested in the answer too
     
  4. Feb 26, 2009 at 6:13 PM
    #4
    Delmarva

    Delmarva Mayor of TW

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10148
    Messages:
    35,848
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    12 Tundra TRDRW
    Nada, Zip, Zilch, Nothing
    You're getting better gas mileage because you're being so careful with the truck now that you think it's gonna fall apart...
     
  5. Feb 26, 2009 at 6:14 PM
    #5
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    see i thought about that too, and i have not changed how i been driving. but i did notice that at crusing speed i am running ~200-250 rpms less than before this incident

    oh and hey del!
     
  6. Feb 26, 2009 at 6:15 PM
    #6
    WilsonTheDog

    WilsonTheDog Kylie's dad

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Member:
    #3496
    Messages:
    4,837
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Myrtle Beach SC
    Vehicle:
    07 Prerunner SR5 DC/SB V6
    Magnaflow 12576 muffler & chrome tip, Westin step bars, 27% tint, Pop N Lock, AFE ProdryS, bed mat, Husky liners, D-rings added, Access Literider tonneau, Pioneer 4-ways all around, GY Wrangler Duratracs 265/75/16, 5100's @ 1.75", 1.5" AAL
    I think they refilled your blinker fluid for you thus, better mileage.
     
  7. Feb 26, 2009 at 6:16 PM
    #7
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    :rofl:
     
  8. Feb 26, 2009 at 6:29 PM
    #8
    judd94

    judd94 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10688
    Messages:
    473
    Gender:
    Male
    Ponchatoula, LA
    Vehicle:
    10 DC TRD O/R PreRunner SexyAss Barcelona Red
    TRD Drop-In, TRD Exhaust, OEM Roof Rack, N-Fabs, WeatherTech Liners, LED Interior Lights, Devil Horns Emblem, 2011 Painted Grill, Debadged with Sockmonkey TRD Badging only, Katzkins Leather Int; Next: 5100s/Eibachs
    how long did this loud noise last? its weird that your rpm's would be lower. thats a gear thing.
    the only thing i can think of is maybe something happened to the 4wd or rear lsd. if its something internal the mechanic wouldn't see it.
    you should test your 4wd and your lsd
     
  9. Feb 26, 2009 at 6:30 PM
    #9
    Delmarva

    Delmarva Mayor of TW

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10148
    Messages:
    35,848
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    12 Tundra TRDRW
    Nada, Zip, Zilch, Nothing
    Hi :wave:
     
  10. Feb 26, 2009 at 6:31 PM
    #10
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    did that, had to use 4wd to get out of the jobsite and had no issue, and seems to be no issue with the lsd.

    the tech took the truck out by himself and then had me go out with him and nothing showed up.
    :)
     
  11. Feb 26, 2009 at 6:33 PM
    #11
    Hardcorehehaw

    Hardcorehehaw 1 man wolf pack

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Member:
    #13262
    Messages:
    481
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray PreRunner
    Debadged, 20" Liquid Metal Magmas, Yokohama Parada Spec x 285/50/20, Llumar clear bra, Fold-A-Cover G4, Weathertech liners, Wet Okole seat covers, JBS technologies keyless entry keypad.
    Not trying to derail this post, but.... Speaking of blinker fluid, mine is overdue for a change but I haven't been able to locate the reservoir tank. Every time I take it to the dealership they tell me the fluid level is fine, but my blinkers make this horrible clicking noise every time I use them so I know the fluid is low.

    Can anyone point me in the right direction, maybe photos of the reservoir tank so I don't have to end up buying new rotatory girders.
     
  12. Feb 26, 2009 at 6:37 PM
    #12
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    well your just silly looking in the right direction! its in the left direction!
     
  13. Feb 26, 2009 at 6:43 PM
    #13
    sliverworm

    sliverworm Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12992
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    Austin, Texas
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Offroad
    Maybe the truck ate a huge bug, and it burned off some carbon in the engine :D
     
  14. Feb 26, 2009 at 6:44 PM
    #14
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    haha could be
     
  15. Feb 26, 2009 at 6:46 PM
    #15
    squad314

    squad314 Thinks he's Steve McQueen

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Member:
    #3665
    Messages:
    2,555
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Into the mystic....(foggy Saint John, NB)
    Vehicle:
    TRD Sport+Leather 4x4
    Front 5100's @2.5", Rear 5125's with AAL. Light Racing UCA's, Factory hood deflector, Sirius Sportster 5, TRD air filter, Weathertech's f&r, "Hello Kitty" steering wheel cover.
    Obstruction in your air box?:confused:
     
  16. Feb 26, 2009 at 6:46 PM
    #16
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    i might have to check that
     
  17. Feb 26, 2009 at 6:56 PM
    #17
    Hardcorehehaw

    Hardcorehehaw 1 man wolf pack

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Member:
    #13262
    Messages:
    481
    Gender:
    Male
    First Name:
    Evan
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray PreRunner
    Debadged, 20" Liquid Metal Magmas, Yokohama Parada Spec x 285/50/20, Llumar clear bra, Fold-A-Cover G4, Weathertech liners, Wet Okole seat covers, JBS technologies keyless entry keypad.
    PCM problems can be intermittent like that, but it would most likely be accompanied by trouble codes.
     
  18. Feb 26, 2009 at 6:58 PM
    #18
    AK27

    AK27 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,505
    hmm ya no codes showed up at all, said that nothing showed any issues
     
  19. Feb 26, 2009 at 8:05 PM
    #19
    dewriffic16

    dewriffic16 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Member:
    #12191
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Flagstaff, AZ
    Vehicle:
    '09 TRD Off-Road DC
    Custom Perforated Stainless Satoshi Grill, 3" Toytech Ultimate Lift with AAL in the rear, Total Chaos UCAs up front, Bilstiens all around, Diff drop/sway bar drop, Locker Anytime Mod, Map Light on with doors, AUX back up camera on anytime switch.
    Did the mechanic check your muffler bearing? I have had those go out before, and I can imagine that your MPG would go up once it got loose again. It runs on the same circuit as the blinker fluid so I would make sure and get them both checked out by a professional.

    Do you normally drive it on real short trips and then this was one of the first long ones? or do you drive it that far every day. Sometimes the computer will recalibrate but only if it has enough time to get to a steady state for extended periods of time, might explain the MPG gain... but I'm just throwing that out there.
     
  20. Feb 27, 2009 at 9:22 AM
    #20
    camsbored

    camsbored Well-Known Member

    Joined:
    Apr 12, 2008
    Member:
    #5932
    Messages:
    185
    Raleigh, NC
    Vehicle:
    08 PreRunner DC/Sport/LB
    Kenwood DNX8120, Homelink mirror, Valentine One hardwire
    I wonder if you were somehow still in 4wd beforehand and violently came out of 4wd while on the highway. That would explain the better fuel economy too. Still bazaar.
     
To Top