1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Issues with the starter

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by CDN Tacoma Lover, Mar 14, 2011.

  1. Mar 14, 2011 at 9:54 AM
    #1
    CDN Tacoma Lover

    CDN Tacoma Lover [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Member:
    #51370
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    Ontario Canada
    Vehicle:
    2009 TRD Double Cab w Leather
    Hi Gang

    I am having some issues with the starter on my 2009 DC TRD. When I go to start it and right before the engine begins to turn over... it almost hesitates, or "stuters". Sometimes it even "stalls" almost like when you let off the key to early and don't let it fully turn over.
    Another weird one for ya.
    I tried to do some research... but haven't really heard of anything.

    Any thoughts?

    Thanks again.
     
  2. Mar 14, 2011 at 9:56 AM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,149
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Try holding the key in the "start" position a little longer.
     
  3. Mar 14, 2011 at 10:18 AM
    #3
    CDN Tacoma Lover

    CDN Tacoma Lover [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Member:
    #51370
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    Ontario Canada
    Vehicle:
    2009 TRD Double Cab w Leather
    yeah I know... I tried that... I figured I just let off to early (story of my life)...
    But doesn't help... still does that almost like a stutter before fully turning over.
     
  4. Mar 14, 2011 at 10:19 AM
    #4
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,149
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    There is a TSB for "slow Start" or "No Start" conditions. If your under warranty, check with your local dealer.
     
  5. Mar 14, 2011 at 11:10 AM
    #5
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,255
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    Are you still under warrantee? Take it to the dealer....
     
  6. Mar 14, 2011 at 1:48 PM
    #6
    Dondo

    Dondo Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Member:
    #32961
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Kansas
    Vehicle:
    2010 PreRunner SR5
    Lol...great....TSB for transmission shifting, TSB for rear springs, now I see we have a TSB for not starting. Mine has "not started" 3 or 4 times since I have owned it.

    Great little truck. I'm so happy.

    Relax everyone, just venting. Although this is probably not the best place to vent about a Taco...:p
     
  7. Mar 15, 2011 at 9:18 AM
    #7
    CDN Tacoma Lover

    CDN Tacoma Lover [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Member:
    #51370
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    Ontario Canada
    Vehicle:
    2009 TRD Double Cab w Leather
    Anyone know what the TSB# would be for the not starting issue?
     
  8. Mar 21, 2011 at 4:40 PM
    #8
    4wheelin

    4wheelin Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Member:
    #53440
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2011 Tacoma 4x4
    I had a 2008 Tacoma 4x4 access cab for 4 years, and it always had the hard start when it was +5 outside in the spring and fall. I complained a lot to Toyota, and they never could fix it. I recently purchased a 2011 Tacoma 4x4 access cab and this truck has the same problem. The two trucks both did it from day one, and the problem is very random. I wasn't surprised when I joined this forum and started reading other peoples posts about the same crap.

    Come on Toyota, make your trucks start like the other big guys. This is really dumb. My new 2011 only has 1200km's on it, and it has already had 6 failed starts. I've also video taped the start up problem, and I'm sending it to Toyota Canada.
     
  9. Mar 21, 2011 at 4:57 PM
    #9
    skistoy

    skistoy Make mine a Double!

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Member:
    #19356
    Messages:
    2,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Western New York
    Vehicle:
    09 4X4 SR5 BSP Double Taco
    Rear Spring TSB,Billy 5100@.85,Bull bar,Nerfbar,Painted Grill,Painted Rims,Bed D-rings,Compustar Starter,Goodyear Duratrac's,Transmission TSB,Brake Overide
    check battery, starter connections

    may have a slight corrosion problem
     
To Top