1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Light came on and not going away?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by krimson, Oct 5, 2010.

  1. Oct 5, 2010 at 6:42 PM
    #1
    krimson

    krimson [OP] Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    I turned my truck on this morning before work and realized my Maintence required light blinked a few times then followed by the ! light till my truck turns off. Now its doing it all the time. What could it be? Iam due for an oil change pretty soon but i still got another 1k to go. Could it be my airfilter?!?
     
  2. Oct 5, 2010 at 6:44 PM
    #2
    Yoytoda

    Yoytoda The Little Truck That Could

    Joined:
    Oct 2, 2009
    Member:
    #23690
    Messages:
    4,949
    Gender:
    Male
    First Name:
    Roland
    Big Bear,CA / Upstate NY(Saratoga)
    Vehicle:
    2010 Tacoma Regular Cab 4x4
    completely stock
    its the truck telling you you need to change the oil... how many miles do you go between changes?
     
  3. Oct 5, 2010 at 6:45 PM
    #3
    fletch aka

    fletch aka www.BeLikeBrit.org

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Member:
    #12223
    Messages:
    7,103
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Left Coast
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray TRD OffRoad
    TRD cat back exhaust, TRD Cold Air Intake, differential breather mod' Hellwig rear sway bar, 16x8 TRD Ivan Stewart's, Michelin LTX A/T2, DTRL Stealth Mode Mod, custom "Texas Edition" shift knob, Sock's "Classic" bedside decals, MetalMiller custom grill emblem, 20% front tinted windows, tinted taillights, Viper alarm, ScanGauge II, Flyzeye Designs V2W Tacoma Interior LED lighting, de-mud flapped, de-badged, extra D-rings under bed bolts, WeatherTech ED floor mats, G4 Elite Fold a Cover ,Toyota bed mat, tailgate theft deterrent device and absolutely no plasti-dip!
    Turn the key to the start position but not far enough to start the truck. Hold down the ODO reset button till it counts down.
     
  4. Oct 5, 2010 at 6:46 PM
    #4
    krimson

    krimson [OP] Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    Well that's the thing, when i changed the oil before that never happened. It was just the Main req light only came on. I try to change it around 3k
     
  5. Oct 5, 2010 at 6:49 PM
    #5
    06redtacoma

    06redtacoma Well-Known Member

    Joined:
    May 13, 2010
    Member:
    #37084
    Messages:
    594
    Gender:
    Male
    Alabama
    Vehicle:
    06 Trd Offroad
    Lifted, Slider, stock rack, rear mounted winch in stock bumper, brush guard, Sound system, ipod to car, tint, wheel spacers, 285 bfg AT,
    if you are going 3K between changes the light comes on at 5 this would be perfect because the most recent change just forgot to reset the ligth this would leave you 1K. go out to the truck press and hold the reset miliage button thing and turn the truck to the run but not on possition, you will see the milage flash hold untill this counts down and it should be reset, do this now then start the truck you will know if its more serious.
     
  6. Oct 5, 2010 at 6:55 PM
    #6
    krimson

    krimson [OP] Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    I'll try that tomorrow, let's hope its nothing too serious.
     
  7. Oct 6, 2010 at 1:33 AM
    #7
    supataco

    supataco Shaq-enzy Falls

    Joined:
    Oct 3, 2010
    Member:
    #44145
    Messages:
    175
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ichiro
    Oahu - Hawaii
    Vehicle:
    2010-SSM-AC-TRDSport-PreRunner
    -17" 4Runner Trail Wheels (265/70/17) -OEM Tube Steps -Tailgate Security Clamps -Trimmed Mudflaps -Bed Bar -Kobalt Box -Bed Mat -Toyota Mats
    You changed your oil yourself, or had it done somewhere?
     
  8. Oct 6, 2010 at 1:49 AM
    #8
    Fortech

    Fortech Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5636
    Messages:
    878
    Gender:
    Male
    CANADA
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma TRD OR
    Bilstein 5100's, rear TSB, Firestone bags
    Six replies and no one commented on the second light (!) - low tire pressure indicator?

    To OP:

    If the ! light is still illuminated - check your tire pressures, one is low. Depending on your year there also may be a pressure sensor in your spare as well.
     
  9. Oct 6, 2010 at 5:24 AM
    #9
    ItalynStylion

    ItalynStylion Sounds Gooooood

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Member:
    #18467
    Messages:
    4,866
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    DFW, Tx.
    Vehicle:
    09 Double Cab TRD Sport 4x4
    If it was serious it would be the check engine light.
     
  10. Oct 6, 2010 at 5:35 AM
    #10
    fritzthecat

    fritzthecat Well-Known Member

    Joined:
    Jun 10, 2008
    Member:
    #7217
    Messages:
    131
    Gender:
    Male
    Virginia Beach
    Vehicle:
    07 PreRunner Auto AccCab Indigo
    If you RTFM, you will see that the "Maint Req" light runs off the odometer. After 4500 miles it will blink on startup. After 5000 miles it will light up steady. Reset procedure is in the aforementioned FM.

    The steady (!) light means you have a tire with pressure out of limits. Early 09 and older have 5 sensors (spare is #5). Check your tire pressure. After you set all 4 (5) tires to your desired pressure, reset the TPMS system. How to is again in the Owners Manual. If the (!) blinks you have a system fault and the dealer has to fix.

    Fritz
     
  11. Oct 6, 2010 at 5:35 AM
    #11
    2TRunner

    2TRunner Don't give up here just yet

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Member:
    #40980
    Messages:
    3,001
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Around To Many People
    Vehicle:
    1, 2, 3, 4, 5 Lugs
    Brute Force Bumpers: rear & custom front tube, Saw-A-Way Racerunner 2.5 Coilovers with Total Chaos UCAs. Icon AAL.
    Having to deal with these lights on a daily basis, I absolutely hate the damn things.

    #1 Some cars are a complete PITA to reset the lights. Nissan sucks, their big brother Infinity is even dumber, 2 systems, 2 oil change resets, neither one communicates with the other. Have to reset the light in the odo dash part, then have to reset it in the middle console as well, just dumb. Never been able to reset a Volvo. Honda even has their fair share of retarded resets (Newer CR-Vs), their Acura brand is always a bitch. GMs display I want to punch, their gas pedal to the floor 3 times...ha...

    Toyota is alright on this topic. Set it do the odo/trip a, turn key off, hold button, turn key on, lines flash, wait until their all gone. done.

    #2 It makes people FREAK OUT for NOTHING. (not referencing the op) I watched a lady in a goodyear freak out on this dude b/c of the light. (His dumbass wouldn't take 2 minutes to go look at this lady's car.)

    I walked out, tapped on her window, asked to see the light. Told her turn the car off, I held the button and told her to turn the key on. Light off.

    "OMG OMG my maint req light on, WHATS WRONG WITH MY CAR!?!?!?!"

    Nothing, when was your last oil change? It's time or someone didnt' reset the light.
     
  12. Oct 6, 2010 at 8:31 AM
    #12
    tacobox

    tacobox Evasive Maneuvers PMKMS

    Joined:
    May 9, 2010
    Member:
    #36834
    Messages:
    597
    Gender:
    Male
    When the Maint. light blinks then goes off, it's just telling you that it's getting close to the milage inerval where it'll come on and stay on.Change your oil and rest the light.

    The "!" light is a tire pressure monitor. Check and reset your tire pressures and reset that light aswell. Also, check the pressure in the spare tire. If (for some reason) that's low, it'll cause the light to come on.
     
  13. Oct 6, 2010 at 10:34 AM
    #13
    krimson

    krimson [OP] Nothin

    Joined:
    May 17, 2008
    Member:
    #6714
    Messages:
    3,412
    Vehicle:
    TRD Off Road
    OME 3" lift with 885 coils. OME Shocks with TSB 1.5 AAL. 285/75/16 KM2s. XD Hoss 16" wheels. DDM Tuning 6000K HIDs, H10 6000K Fogs. BHLM. Debaged. 20% tint on front windows.
    I change my own oil, and i aired all my tires but not my spare. So i did it and it worked for some reason? Thanks for the advice.
     
To Top