1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Loud rattleing sound from right side of the motor

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by 1999tacotrd, Jun 9, 2009.

  1. Jun 9, 2009 at 7:02 PM
    #1
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Hi i have this rattleing sound from the right side of the motor the side with the altanator on it. First i thought it was the timming idler pullys which i change because they where bad but that was'nt the problem. I can start the truck up and idle and it wont do it but when i drive it a about 30 secs after take off then it starts up rattleing.

    So i pulled all the belts off and rule that out as a problem.
    I just did a transmission swap so thats not the problem eather
    Surely if it was in the motor which i dont see how it would do it all the time and not only while driveing. or would it?

    any one have any ideas that would help alot. I have'nt changed the water pump but surely if a bad water pump water would be shotting out.
     
  2. Jun 9, 2009 at 7:22 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    What motor do you have?
     
  3. Jun 9, 2009 at 7:38 PM
    #3
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
  4. Jun 9, 2009 at 7:41 PM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Are the exhaust shrouds loose?
     
  5. Jun 9, 2009 at 7:58 PM
    #5
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Just checked no lose shroud. it sounds like a bearing rattling but I'm clueless to what bearing could be rattling.
     
  6. Jun 9, 2009 at 8:06 PM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    I would check the water pump. A bad bearing won't necessarily cause water to shoot out. Remove the belt so you can turn it by hand. Turn it slow. It should feel smooth (I am sure you know this). If you feel tight spots then the bearing is shot.
     
  7. Jun 9, 2009 at 8:14 PM
    #7
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    If the bearing was out in the water pump then wouldn't it make the sound all the time even at idle since its turning.
     
  8. Jun 9, 2009 at 8:16 PM
    #8
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    its a possibility,since its not under a real load while in idle.
     
  9. Jun 16, 2009 at 12:47 PM
    #9
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    well the water pump looks fine i spin it it spins smothly no noise or rubbing so it must be something inside the motor :mad: maybe oil pump or some stupid bearings on the inside of the motor. looks like i will just have to sale it and take my loss's on it :(

    its odd though cause it dose'nt do it till i start driveing it it dose'nt do it at idel so u would'nt think it was something in the motor but who knows.

    any ideas?
     
  10. Jun 16, 2009 at 1:28 PM
    #10
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Does it sound like top end or bottom end? If you have a stethoscope, it would help to indentify exactly where this noise is coming from.
     
  11. Jun 16, 2009 at 1:40 PM
    #11
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    sounds like its from the top end
     
  12. Jun 16, 2009 at 6:46 PM
    #12
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    If you are sure it is internal and in the top end, you can take the valve covers off and inspect. It's a good starting spot. You have eliminated all the external possibilities like the pulleys and such?
     
  13. Jun 16, 2009 at 7:52 PM
    #13
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    Well i drove it around for a test drive w/o the fan,belts and balancer with teh trimming belt exposed and it seems the sound was coming from the front driver side break shield :) so tomorrow im removeing that shiled all togather and see if it fixs it.
     
  14. Jun 16, 2009 at 7:54 PM
    #14
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,858
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Thats good to hear. I really am doubting it is the motor.
     
  15. Jun 16, 2009 at 8:56 PM
    #15
    1999tacotrd

    1999tacotrd [OP] 1999 Taco TRD xtracab 3.4 V6 4x4

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Member:
    #16160
    Messages:
    145
    Gender:
    Male
    yeah cause if it was it would do it all the time not just when its driving.
     
  16. Jun 16, 2009 at 9:19 PM
    #16
    magikbean562

    magikbean562 once flirted with danger, danger got clingy

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11681
    Messages:
    8,022
    Gender:
    Male
    First Name:
    greg
    socal
    Vehicle:
    02 4runner 04 solara
    4runner-32x11.5x15 falken rocky mt, tundra king 2.5 coilovers with taco perch, TC UCA, OME rear springs and procomp es9000's, thule roof rack.
    i had some rattling the last few days from my right side too. turns out it was a broken tab for the windshiled washer reservoir:p good luck man:thumbsup:
     
To Top