1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Maint req light after rear/front diff fluid change?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Twiostaco, Jan 11, 2011.

  1. Jan 11, 2011 at 5:27 PM
    #1
    Twiostaco

    Twiostaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Member:
    #40105
    Messages:
    405
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Utah
    Vehicle:
    08 White DC TRD Sport
    5100's front set to .85 w/eibach springs, 5100 rear w/toytec 2"AAL, Light Race UCA, 17" Black Rhino Ocotillo wheels, 265/70/17 KO2's, K&N drop in filter, Grill Craft front mesh, one piece driveshaft (vibes gone) rear diff breather mod, BHLM, Fog anytime, 886 reverse bulbs.
    I changed both front and rear diff fluid as well as transfer case and now my maint required light is on? I also notice a wierd whining or high pitched humming coming from somewhere under the front at full throttle. Does not sound like the LSD. Could anyting with chaning these fluids cause my maint light to come on? Its not the check engine light. And what is that sound im hearing? I checked all levels and after a short drive needed to add a tiny bit then it started seeping so i know they are full.

    Rear 75-90dino oil 3 quarts with 4 oz lsd additive
    Front 75-90mobile 1 (1.6 qt) sythetic oil
    Transfer case 75-90mobile 1 (1.1) synthetic oil
     
  2. Jan 11, 2011 at 7:02 PM
    #2
    Twiostaco

    Twiostaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Member:
    #40105
    Messages:
    405
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Utah
    Vehicle:
    08 White DC TRD Sport
    5100's front set to .85 w/eibach springs, 5100 rear w/toytec 2"AAL, Light Race UCA, 17" Black Rhino Ocotillo wheels, 265/70/17 KO2's, K&N drop in filter, Grill Craft front mesh, one piece driveshaft (vibes gone) rear diff breather mod, BHLM, Fog anytime, 886 reverse bulbs.
    Ok so the light is for an oil change, I already have the oil and filter for that as well.

    Anybody know about the noise I'm hearing? Its a winding noise that happens at full throttle, as the rpms go higher the winding sound matches and sounds like its winding up with the rpms.
     
  3. Jan 11, 2011 at 11:58 PM
    #3
    island808

    island808 Me l've got brains.

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44414
    Messages:
    1,892
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jedediah
    hawaii
    Vehicle:
    '10 6speed 4x4 access cab
    FULL throttle? Did you fill your diffs? Broken or empty gears are loud under load.
    engine RPM not wheel speed related right? Alternator? imagination? thick oil? used 5 or 10 -30? water pump?
    If its under the hood grab a 3 foot length of fuel hose, stick it in your ear and listen for it.
     
  4. Jan 12, 2011 at 6:30 AM
    #4
    Twiostaco

    Twiostaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Member:
    #40105
    Messages:
    405
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Utah
    Vehicle:
    08 White DC TRD Sport
    5100's front set to .85 w/eibach springs, 5100 rear w/toytec 2"AAL, Light Race UCA, 17" Black Rhino Ocotillo wheels, 265/70/17 KO2's, K&N drop in filter, Grill Craft front mesh, one piece driveshaft (vibes gone) rear diff breather mod, BHLM, Fog anytime, 886 reverse bulbs.
    I used 75-90 mobile 1 synthetic LS gear oil. The sound is not related to wheel speed, its only under load as im giving full throttle from 3000rpms and up. Its not there when I drive like a grandpa. The oil levels are all full

    Is it more likely to be coming from front diff? Does the front diff even spin when not in 4wd? Or could it be the transfer case?
     
  5. Jan 12, 2011 at 6:33 AM
    #5
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,727
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The spidergears will turn. The ring gear will spin from the spiders but not much. The transfer case (half) will not spin.
     
  6. Jan 12, 2011 at 6:58 AM
    #6
    Twiostaco

    Twiostaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Member:
    #40105
    Messages:
    405
    Gender:
    Male
    First Name:
    Austin
    Utah
    Vehicle:
    08 White DC TRD Sport
    5100's front set to .85 w/eibach springs, 5100 rear w/toytec 2"AAL, Light Race UCA, 17" Black Rhino Ocotillo wheels, 265/70/17 KO2's, K&N drop in filter, Grill Craft front mesh, one piece driveshaft (vibes gone) rear diff breather mod, BHLM, Fog anytime, 886 reverse bulbs.
    So if its not the transfer case then the front diff should be the culprit?
     
  7. Jan 12, 2011 at 11:14 PM
    #7
    island808

    island808 Me l've got brains.

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44414
    Messages:
    1,892
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jedediah
    hawaii
    Vehicle:
    '10 6speed 4x4 access cab
    Not if none of this is wheel related. He said RPM and load I thought.

    Put 50 weight in a crank case or over fill and it can whine like a bitch.
     
To Top