1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Manual Transmission Odd 1st gear Lurch

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by dryerleaf, Jul 30, 2011.

  1. Jul 30, 2011 at 9:34 AM
    #1
    dryerleaf

    dryerleaf [OP] Member

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Member:
    #60810
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD SR5 Double Cab 6-speed V6
    Hey guys, I have an '05 Tacom trd v6 6-speed with only 39k on the odometer. I'm having an odd issue shifting into first from a stop. With the clutch fully depressed and putting it into first, the truck moves forward just a little. It's not much like the auto lurch but i do notice it. Also it only does this going into first that i have noticed. oh, and if i keep it depressed and go in and out of first, it only does it that first time, but if I let off the clutch, then do it again it will do it. Anybody else have this problem, know what it is or how to fix it? Thanks


    OH, and I know there are a lot of clutch issues brought up in the forums, and I did do some searching. I did not find anything about this particular issue though
     
  2. Jul 31, 2011 at 12:05 AM
    #2
    dryerleaf

    dryerleaf [OP] Member

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Member:
    #60810
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD SR5 Double Cab 6-speed V6
    I can't believe no one has ever heard of this happening
     
  3. Jul 31, 2011 at 12:07 AM
    #3
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    I wouldn't worry about it too much. how does the fluid level look in your clutch reservoir. Any noticeable leaks?
     
  4. Jul 31, 2011 at 12:40 AM
    #4
    ouyin2000

    ouyin2000 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 16, 2010
    Member:
    #44773
    Messages:
    4,501
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Arlington, Virginia
    Vehicle:
    '11 DCSB TRD Sport
    Leer 100XL Canopy, OEM Side steps, TRD Oil Cap, TRD License Plate Cover, WeatherTech Digital Fit Liners, Elite O/R Hitch Shackle, Katzkin Leather Interior, LED Interior Lighting, Foglight Anytime mod, Illuminated 4x4 switch, Grom Audio Aux adapter, Redline Goods leather shift boot console cover and door handle pulls, Sockmonkey bedside decals, Dynolock electric tailgate lock
    I'm thinking it may have something to do with the clutch plate not fully disengaging, or is worn out?
     
  5. Aug 1, 2011 at 5:58 AM
    #5
    dryerleaf

    dryerleaf [OP] Member

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Member:
    #60810
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD SR5 Double Cab 6-speed V6
    No leaks and it's not worn out....I'm going to check the level today and I'll let you guys know....also I an going to chanda the fluid to see if that helps
     
To Top