1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Manual Transmission Problem

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Tbell5, Dec 4, 2009.

  1. Dec 4, 2009 at 7:41 PM
    #1
    Tbell5

    Tbell5 [OP] Active Member

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Member:
    #27015
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    NY
    Vehicle:
    04 TRD XCAB
    Hello Everyone,

    I have a 04' Tacoma V6 TRD with a 5spd. The truck has about 58,000 miles on it right now. At 50,000 miles I felt that I was going to have a tune-up. Change plugs, coolant, and tranny fluid. Up until then, I basically changed the oil every 3k miles, rotated the tires, and changed air filter. Since then, shifting into second, either up shifting or down shifting is a royal pain. It will go into second but it is a fight and not smooth. I took it back to the mechanic and he double checked to make sure he put in the right weight fluid. Everything checks out to him, but I know its not like it was prior.

    All he did was replace the tranny fluid, what would cause this issue to begin?

    ANy help woudl be great.
     
  2. Dec 4, 2009 at 7:43 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,153
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Welcome to TW!

    I would start with making sure the right amount of fluid id in the tranny. Maybe consider replaceing it with a quality synthetic gear lube...
     
To Top