1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Motor sound, not the normal lifter or valvetrain noise.

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by takomafan, Nov 10, 2010.

  1. Nov 10, 2010 at 3:34 PM
    #1
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    I have this sound coming from the motor. Its a 2001 3.4l auto. I can hear it more in the cab than under the hood really. Its not a normal lifter or valvetrain "tick" its more of like a chug. At idle is slows way down, once you hit the throttle the noise either goes away or becomes almost silent.

    I guess the only way I can describe it is its more of a cha, cha, cha.........cha, cha, cha..........cha, cha, cha. All my belts are tight, pulleys dont have any play, ive checked my fan. Everything seems to be tight.

    EDIT:
    So I started to tear it down today. I replaced the idler pulley, with no change to the noise. I then started to dig deeper and deeper. Well, the noise ended up being the timing belt. It was making the noise as it came over the camshaft gear. Everytime it made the pass around it on the left side, it would click, or make a quick sqeel. I then noticed that the belt had a few teeth missing off of it. So long story short, the truck is sitting in the garage without a belt or waterpump. Ill be replacing tomorrow. I hope everything is fixed when done!

    The timing belt sounded like a rubberband when you stretched it. so i guess it was just flexing and making noise.
     
  2. Nov 10, 2010 at 3:38 PM
    #2
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    exhaust leak?
     
  3. Nov 10, 2010 at 3:53 PM
    #3
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    its def. coming from the motor. Its got a knock with the cha sound every once in awhile.


     
  4. Nov 10, 2010 at 4:03 PM
    #4
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    video added
     
  5. Nov 10, 2010 at 4:48 PM
    #5
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    Wow that sounds bad. Any CEL's or abnormal temps/oil pressure?
     
  6. Nov 10, 2010 at 6:16 PM
    #6
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    Nope, truck drives like normal. Only cel is for the cat. being bad, giving a faulty reading to the rear 02.

    Oh, and the high static sound you here is my camera, not the truck lol. Just the knocking rubbing sound is the truck.
     
  7. Nov 10, 2010 at 6:22 PM
    #7
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    It almost sounds like one of the spark plugs is out/missing or something. But you would most likely have a CEL if that was the case.
     
  8. Nov 10, 2010 at 6:27 PM
    #8
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    Yea and the truck runs perfect! I hear it more inside the cab for some reason. When you hit the throttle, it goes away. Or in the morning, when its cold and the idle is high, its not there. its only once its warmed up and its at low rpms.
     
  9. Nov 10, 2010 at 9:34 PM
    #9
    Digiratus

    Digiratus Adventurer

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34006
    Messages:
    13,747
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Roaming the PNW
    Vehicle:
    The RedHead
    2002 XtraCab TRD 4x4 Auto Trans With Lots of Mods King Extended Travel COs Camburg Uniball UCAs Alcan Custom 8-Leaf Rear Spring Packs Fox 2.0 Resi Rear Shocks FrankenFab Rear Shock Relocate All-Pro U-bolt Flip w/Timbren bumps Toytec 1" Extended Shackle 4.88 Nitro Gears ARB Front Locker ARB Twin Compressor 15x8 D Window Steelies 33" BFG KM2s Limited Edition Relentless Front Bumper Smittybilt X2O 10K Winch Rugged Ridge 3" LED Pods w/Amber covers Mini D2S Projectors XB35 Ballasts + 4500K Bulbs Badland Sliders FrankenFab Tire Carrier Swingout bumper w/kitchen BudBuilt Front & Bellypan Skids BAMF Rear Diff Skid Whynter 65 qt. Fridge/Freezer CVT Mt Bachelor RTT Badland Custom Bed Rack GM 140 amp alternator Dual Northstar 24F AGM batteries BlueSea 7622 ML-ACR Battery controller Peak DBI Dual Battery Voltage Monitor Magnaflow 18" Muffler Braided Steel Brake Lines AFE Pro Dry S air filter ScanGauge II OBDII Scanner Kenwood TM-71A Dual Band Ham Radio Larson 70CM/2M Antenna Uniden 520xl CB radio 3' Firestik Adjustable tip antenna Pioneer DEH-P9400BH HU Alpine Amps & Type R components (F) and coaxials (R) Wet Okole Seat Covers Weathertech Digital Liners Deck Plate Mod 1" Diff Drop Carrier Bearing Drop
    Where was the mic positioned for that? Was it in the engine bay? That sounds a lot like a fan belt or one of the pulley bearings.
     
  10. Nov 10, 2010 at 9:42 PM
    #10
    TacoNut

    TacoNut IgnoringChrisWatchingEdLi veVicariouslyThroughMJP2

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Member:
    #5597
    Messages:
    5,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Denver, Co
    Vehicle:
    16 TRD OR DCSB Quicksand
    I couldn't really tell, does the tick get faster with more revs?
     
  11. Nov 11, 2010 at 5:04 AM
    #11
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    I was in the engine bay with the camera.


    the tick disappears when I rev the motor. I only hear it whne the motor comes down to idle.
     
  12. Nov 11, 2010 at 8:44 PM
    #12
    99tacosupreme

    99tacosupreme Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Member:
    #33079
    Messages:
    232
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    Southern California
    Vehicle:
    1999 Black V6 PreRunner TRD
    Pioneer Headunit, Infinity Kappa 6.5" speakers, Alpine Type R sub with Alpine M500 amp, 15% Tint up front 5% in the back, Deckplate mod, Debadged, Bilstien 5100s, Wheelers 1.5"AAL, DDM 55w 6k Lights
    Any updates? and Is the video not working for anyone else? from the discription I feel like I have a similar problem but I want to see this video first.
     
  13. Nov 11, 2010 at 9:44 PM
    #13
    Digiratus

    Digiratus Adventurer

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34006
    Messages:
    13,747
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Roaming the PNW
    Vehicle:
    The RedHead
    2002 XtraCab TRD 4x4 Auto Trans With Lots of Mods King Extended Travel COs Camburg Uniball UCAs Alcan Custom 8-Leaf Rear Spring Packs Fox 2.0 Resi Rear Shocks FrankenFab Rear Shock Relocate All-Pro U-bolt Flip w/Timbren bumps Toytec 1" Extended Shackle 4.88 Nitro Gears ARB Front Locker ARB Twin Compressor 15x8 D Window Steelies 33" BFG KM2s Limited Edition Relentless Front Bumper Smittybilt X2O 10K Winch Rugged Ridge 3" LED Pods w/Amber covers Mini D2S Projectors XB35 Ballasts + 4500K Bulbs Badland Sliders FrankenFab Tire Carrier Swingout bumper w/kitchen BudBuilt Front & Bellypan Skids BAMF Rear Diff Skid Whynter 65 qt. Fridge/Freezer CVT Mt Bachelor RTT Badland Custom Bed Rack GM 140 amp alternator Dual Northstar 24F AGM batteries BlueSea 7622 ML-ACR Battery controller Peak DBI Dual Battery Voltage Monitor Magnaflow 18" Muffler Braided Steel Brake Lines AFE Pro Dry S air filter ScanGauge II OBDII Scanner Kenwood TM-71A Dual Band Ham Radio Larson 70CM/2M Antenna Uniden 520xl CB radio 3' Firestik Adjustable tip antenna Pioneer DEH-P9400BH HU Alpine Amps & Type R components (F) and coaxials (R) Wet Okole Seat Covers Weathertech Digital Liners Deck Plate Mod 1" Diff Drop Carrier Bearing Drop
    It's only an audio track. No video.
     
  14. Nov 12, 2010 at 10:31 AM
    #14
    99tacosupreme

    99tacosupreme Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Member:
    #33079
    Messages:
    232
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    Southern California
    Vehicle:
    1999 Black V6 PreRunner TRD
    Pioneer Headunit, Infinity Kappa 6.5" speakers, Alpine Type R sub with Alpine M500 amp, 15% Tint up front 5% in the back, Deckplate mod, Debadged, Bilstien 5100s, Wheelers 1.5"AAL, DDM 55w 6k Lights
    hmmmmm well when I look at it, there just the black box with a blue Q in the middle and a ? mark ontop of the Q. and there nothing to click on to play any video or audio. Maybe my computer doesnt support quicktime??
     
  15. Nov 12, 2010 at 10:42 AM
    #15
    xranger22

    xranger22 New Member

    Joined:
    Nov 27, 2008
    Member:
    #11073
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    New Brunswick, Canada
    Vehicle:
    96 Tacoma Ext. Cab
    Does the sound disappear when you put it in drive? I had something similar but couldn't find anything in the motor. Then one day I went over a railway crossing and shattered my flywheel. A cracked flywheel sounded a lot like a noisy valvetrain but disappeared when I got the new flywheel installed.
     
  16. Nov 12, 2010 at 11:35 AM
    #16
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    It doesnt go away when its in drive. I have an auto too, by the way.

    The only time i dont hear it is once Im driving, once it comes down to idle, the noise appears.
     
  17. Nov 12, 2010 at 12:19 PM
    #17
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    Well, I finally got under there today on lunch. I felt all belts and pulleys. The lower idler pulley has a lot of play in it. Now I know normally, the idler pulley will squeak when bad though. But im gonna pull all belts off tonight and fire it up for a few min and see if the noise stops.
     
  18. Nov 13, 2010 at 9:05 PM
    #18
    takomafan

    takomafan [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Member:
    #44460
    Messages:
    46
    Gender:
    Male
    First Name:
    Anthony
    Illinois
    Update on first post.
     
  19. Nov 13, 2010 at 9:51 PM
    #19
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,968
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    1990 Chevy Siveraydo
    245k+ miles, rust, working AC, bald eagles
    Good to hear. Your lucky it didn't leave you stranded somewhere.
     
  20. Nov 14, 2010 at 11:32 AM
    #20
    99tacosupreme

    99tacosupreme Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Member:
    #33079
    Messages:
    232
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kyle
    Southern California
    Vehicle:
    1999 Black V6 PreRunner TRD
    Pioneer Headunit, Infinity Kappa 6.5" speakers, Alpine Type R sub with Alpine M500 amp, 15% Tint up front 5% in the back, Deckplate mod, Debadged, Bilstien 5100s, Wheelers 1.5"AAL, DDM 55w 6k Lights
    How many miles are you at?
     
To Top