1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

MYSTERY SOUND

Discussion in '4 Cylinder' started by coalminer, Jan 13, 2012.

  1. Jan 13, 2012 at 2:36 PM
    #1
    coalminer

    coalminer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2011
    Member:
    #61594
    Messages:
    53
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    tacoma
    dry flow drop in filter
    my 08 2.7 makes a strange sound on start up. :confused:it sounds like something being sucked closed and then my ideling drops down to normal. im pretty sure its nothing but im one of those guys who cant stand a noise and not know what it is. does anyone else have this sound.
    thanks.
     
  2. Jan 13, 2012 at 2:37 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,163
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    I think that's the ABS self test
     
  3. Jan 13, 2012 at 2:59 PM
    #3
    coalminer

    coalminer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2011
    Member:
    #61594
    Messages:
    53
    Gender:
    Male
    ky
    Vehicle:
    tacoma
    dry flow drop in filter
    ok thanks man, thats one of the many great things about this forum there are not many unsolved problems.
     
  4. Jan 14, 2012 at 6:24 AM
    #4
    ecoterragaia

    ecoterragaia Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Member:
    #49786
    Messages:
    561
    Gender:
    Male
    Bumpass, VA
    Vehicle:
    '06 Regular Cab, 4X4, 2.7L
    It's an emissions related air injection pump. Look for a small electric motor located in the engine bay on the passengers in front of the engine. It pumps fresh air into the exhaust manifold during cold startups, which causes a sort of 'afterburn' effect and heats the catalytic converter up faster.

    When I first got my truck I had a hard time finding info on this topic. It's not discussed on this forum very much, which means people either aren't aware of it (despite the 'shop vac' sound at startup), or people don't have many problems with the pump failing.

    Anyway, don't worry, it's totally normal.
     
  5. Jan 20, 2012 at 7:37 AM
    #5
    DGXR

    DGXR Well-Known Member

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Member:
    #22094
    Messages:
    945
    Gender:
    Male
    First Name:
    Friend
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2006 2.7L SR5 2-wheel drive
    aFe Pro Dry air filter, magnetic oil drain plug, synthetic seat covers, steering wheel cover
    Ya it's like a pissing/whistling sound about 15-20 seconds after startup, after which the RPMs immediately begin to drop. It's normal, mine's been doing that on every cold start since I got it.
     
To Top