1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

New Tacoma, tic-tic sound, lights flickering - dealer says "startup sound"?!?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by JoeP, Dec 30, 2011.

  1. Dec 30, 2011 at 8:42 PM
    #1
    JoeP

    JoeP [OP] Member

    Joined:
    Oct 13, 2011
    Member:
    #65122
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    2011 Tacoma SR5, 4 cyl, 4x4, 6K miles - runs fine except for the following:

    I start it up and when I drive less than 10 feet or so, I hear a tic-tic in the cabin. It only happens each time I turn the truck on and start driving and has been that way since I bought it. If the headlights are on, I notice that they flicker once at the same time I hear the sound. I'm partly deaf and can hear the sound.

    I took it to the dealer for the 5K Toyotacare maintenance and was told it was a "startup sound". I have a hard time believing that since there's no answer as to where it's coming from or why.

    Some friends who have recent year Tacomas don't hear it in their trucks. My 2000 Tacoma Prerunner (now my Dad's) doesn't make the sound.

    I'm planning on taking it to a different dealer for the 10K maintenance, but, in the meantime, any suggestions on what might be happening? Or, should I be convinced that it really is a "startup sound"?

    I have a hard time trusting dealers when my gut feeling says otherwise - for example, the coolant on the Prerunner kept on going down, even after being refilled, for a few months after I bought it and I was told everything from it expands/contracts, that the pink seen on parts under the truck were a "coating", etc; after going to a fourth dealer, it turned out the clamp on one of the hoses was never tightened in the factory, hence the leak.
     
  2. Dec 30, 2011 at 8:48 PM
    #2
    RCBS

    RCBS "Cause I'm mighty proud of that ragged old flag."

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Member:
    #5845
    Messages:
    2,502
    Gender:
    Male
    Appalachia
    Vehicle:
    06 Main Runner OR
    Only the headlights flicker? Could be a faulty relay. Is the sound definitely in the cab, or possibly coming from engine bay? "startup sound" is bullshit.
     
  3. Dec 30, 2011 at 9:21 PM
    #3
    iroh

    iroh Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2011
    Member:
    #65439
    Messages:
    1,324
    Gender:
    Male
    michigander
    Vehicle:
    07 AC SR5 2.7 5MT 4x4
    tonneau
    ABS pump priming is my guess. It's crazy loud in some vehicles, barely audible in others, and only activates the first time the vehicle gets to a couple mph after each start.

    Not sure if it would have a relay to control it inside the cabin though.
     
  4. Dec 30, 2011 at 9:26 PM
    #4
    AlaskanTaco

    AlaskanTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Member:
    #63749
    Messages:
    231
    Gender:
    Male
    Anchorage Alaska
    Vehicle:
    09 sr5 acc cab tacoma
    It is your abs priming. EVEY newer car I have driven does this. And the lights are "flickering" or just go dim for a second? That's because it draws a lot of amperage to turn it on. Watch next time your ABS engages. That and there is a slight voltage spike that goes up the ground side. AC pump does the same thing. Just an FYI, I work at a GM dealership, and drive new gm trucks all the time. That's why I drive a yota! ;)
     
  5. Dec 31, 2011 at 1:28 AM
    #5
    Icepuck72

    Icepuck72 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2011
    Member:
    #59563
    Messages:
    1,062
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Richmond, VA
    Vehicle:
    2006 DC TRD
    OME 885's, Dakars, TRD Trail Edition Wheels, 285x75x16 Goodyear Duratracs, Magnaflow 12256 muffler, Fog Light mod, 2 Baby seats
    Mine does this tic sound as well....just about at 10 feet too...lower left part of the dash where it comes from. My wife even asked me what it was. But mine has done it since I drove it off the lot which was just in July.
     
  6. Dec 31, 2011 at 7:31 AM
    #6
    Tacoma Mike

    Tacoma Mike 41 Year Toyota Master/ASE Master

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Member:
    #61230
    Messages:
    3,640
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Southern Maine
    Vehicle:
    2011 Double Cab V6
    Large Storage Box, 02610 intermittent switch swap, "Hot Wire" Power Outlets, DRL Shut Off, Disable Fob Beep, Disable Seat Belt Buzzers, Parking Light Mod, Battery Tender, 4 Leaf Spring Pack, Rear Headrest Removal, Custom Ultragauge Mount, Factory Tow Package (7 Pin)
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    ^^^^^^^^^^^^^<THIS>^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
     
  7. Dec 31, 2011 at 7:39 AM
    #7
    BUZZCUT

    BUZZCUT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Member:
    #52417
    Messages:
    611
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    2007 AC TRD OFFROAD
    Ding----Ding

    We have a winner with the first right answer!
     
To Top