1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

New to forum & having trouble starting

Discussion in 'New Members' started by Zuey, Jan 6, 2012.

  1. Jan 6, 2012 at 8:09 AM
    #1
    Zuey

    Zuey [OP] New Member

    Joined:
    Jan 6, 2012
    Member:
    #70069
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Macedon, NY
    Vehicle:
    01 Tacoma Xtra 4x4
    Hi everyone; just found your site and was reading some of the posts and decided to join. I have a 2001 Tacoma Xtra Cab 4x4 w/a 2.7L 4 cyl, and 5 speed manual tranny. It's been a good truck and Toyota was nice enough to replace the frame a few years back so most of the underside is new.

    I was having trouble starting it at the beginning of the week. That’s how I found this website. It would start but it acted like it had a flooded carb. I had to floor the pedal to get it to start. It wouldn't idle either but if I keep giving it gas it would stay running. As soon as I let off the gas, it stalled. I tried to replace the fuel filter but ran into trouble reaching the rear fitting so I stopped. But now after getting the truck started and keeping it running for about 5 minutes (till it warmed up), the problem seemed to go away. Now it’s running fine. My concern is I’m driving 6 hours next weekend and don’t want trouble on the road.

    After reading some of the posts, I’m thinking of removing the throttle body and cleaning it along with the IAC valve. It’s never been done since I’ve owned it. Then I should also be able to change the fuel filter. I was also thinking of putting a new set of plugs in it.

    Any ideas or suggestions?
     
  2. Jan 6, 2012 at 8:30 AM
    #2
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,143
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    If you've not done the plugs that would be a good start.

    I'm leaning towards your Throttle Position Sensor for the throttle issue.

    While the truck is running tap the Mass Air Flow sensor lighty with the handle of a screwdriver; if the idle changes..the MAF is bad.

    I put a little LUCAS FUEL CLEANER in the tank to lube and keep the injectors from sticking open.
     
  3. Jan 7, 2012 at 3:53 AM
    #3
    Delmarva

    Delmarva Mayor of TW

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10148
    Messages:
    35,620
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    09 TRD OR S/C 4x4
    TRD S/C, Full OME Suspension, LR UCAs, Relentless Front Bumper, Derpwerx Fab HC Rear Bumper, 285/75/16 Revos, XD Hoss Wheels, Safari Snorkel, Infiniti FX-R HID Retrofit, Airbags in rear, Optima Yellow top, Besttop, All-Pro Skid, All-Pro HD Sliders
    :wave: Welcome to TW :D
     
  4. Jan 7, 2012 at 3:58 AM
    #4
    Rusty 06 4x4

    Rusty 06 4x4 NBHNC

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Member:
    #64142
    Messages:
    2,195
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rusty
    West Georgia
    Vehicle:
    2006 4x4 Tacoma TRD DCSB
    welcome bro these guys on here will make you do and be able to fix all kinds of stuff..:wave:
     
  5. Jan 7, 2012 at 5:39 AM
    #5
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    8,278
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    Welcome.
    Sounds like you have some ideas already.
    I do not have an idea how to fix it but maybe a thread specific to your issue in the 1 Gen section so more members are able to help. More views that way.
    Good luck with the repair
     
  6. Jan 7, 2012 at 6:04 AM
    #6
    Blackshirts

    Blackshirts Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2010
    Member:
    #32057
    Messages:
    3,906
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    TX
    Vehicle:
    09 PreRunner
    Headlight mod, sound system. MB Motor Sport Rims. Black Tails. 5100's, 885, grill craft, Fogs, N-Fab Step Sides. BFG TKO Tires, Wet Oks, LED map lights and dome, LED gauge mod
    Sounds like you on the right path.

    Welcome to TW
     
  7. Jan 7, 2012 at 6:09 AM
    #7
    mcdowell

    mcdowell My name is Mudd

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Member:
    #60429
    Messages:
    2,413
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    mobile al
    Vehicle:
    2011 prerunner SR5
    2in Toytec leveling kit TSB 4 leafpack 130w KC driving lights Wsetin 3 tab lightbar Black headlights Trex eyelids TRD sport wheels Firestone MT Hood protector Vent visors Tube stepbars Colormatch grille
    Good start ^
     
  8. Jan 9, 2012 at 12:38 PM
    #8
    4Wheelin4Banger

    4Wheelin4Banger Longtime Toyman

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Member:
    #58306
    Messages:
    6,721
    Gender:
    Male
    First Name:
    Randy
    Ferntucky, NV Halfway between Reno & Falabama
    Vehicle:
    2011 4x4 Access Cab Silver State Edition
    3" OME lift 885s & Dakars riding on 33" KM2s Click the sig pic to see the build thread .
    [​IMG]Welcome to TW from Sparks, NV[​IMG]
     
To Top