1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

New truck,weird smell??

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by Samstacoma, Aug 1, 2012.

  1. Aug 1, 2012 at 7:22 PM
    #1
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    I hope someone can help,i have only 4000 miles on my new truck and everytime I tow my 2600 pound boat there is a burning smell that I associated with the truckbeing new but hasn't went away yey..i have the v6 with the towing package from factory, any help would be greatly appreciated
     
  2. Aug 1, 2012 at 7:23 PM
    #2
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,095
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    That doesn't sound normal. I know some new cars have that burning smell from the everything breaking in, but it shouldn't only happen when towing. Have you talked to your dealership about it yet?
     
  3. Aug 1, 2012 at 7:24 PM
    #3
    TacoDawgfan

    TacoDawgfan Hunker Down You Hairy Dawg!

    Joined:
    Jan 30, 2011
    Member:
    #50214
    Messages:
    12,651
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Georgia
    Vehicle:
    2011 Silver 4x4 TRD Sport w/JBL
    5100's at 1.75, Rear leaf TSB, Moto Metal 951 16x8, BFG TKO2 265/75/16, AFe Stage 2 CAI w/pro dry filter, Access Loredo tonneau cover, Tinted windows, EGR in channel vent visors, Ultragauge, UGA drink coasters in the front cup holders, and an Evenflow car seat in the back seat
    You got me, I understand the burning smell, burning off paint being new but after 4k I would think it would be gone by now. :notsure:
     
  4. Aug 1, 2012 at 7:25 PM
    #4
    The Traveler

    The Traveler REBELTACO

    Joined:
    Mar 28, 2012
    Member:
    #75806
    Messages:
    6,791
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    SoCal
    Vehicle:
    '10 Long Travel 4x4 DCSB
    Total Chaos 3.5" LT kit, King remote resi 8x2.5 coilovers, Glassworks Unlimited fiberglass fenders and bedsides, Icon resi rears, All Pro Expo leaf pack, Wheeler's super bumps, drop in AFE Pro Dry-S, Aero-Turbine 2525XL Muffler, Spidertrax, Rigid Industries Dually Amber Floods, rock lights, Strobe amber/white dust lights, bushwhacker fender flares, CB and HAM radios, Pelfreybilt Off Road front three hoop bumper, All-Pro APEX kickout sliders, CBI Trail Rider rear bumper, Tres Tacos LED rock lights, 50" LED Light Bar,
    Any idea where it's coming from? back, front, left, right, underneath? Pretty sure all the tow package stuff runs all the time regardless of towing or not...except maybe the trailer wiring harness burning up for some reason?
     
  5. Aug 1, 2012 at 7:27 PM
    #5
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,095
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    This is a good idea, wouldn't have thought of that. Hopefully that's not it, because that could be bad.
     
  6. Aug 1, 2012 at 7:28 PM
    #6
    LEX

    LEX --- --- --- - ----

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Member:
    #9991
    Messages:
    3,600
    Gender:
    Male
    Houston, Texas
    Vehicle:
    100 Series LC
    Auto or manual?
     
  7. Aug 1, 2012 at 7:29 PM
    #7
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    5 speed auto,and it seems to be stronger smell from the passenger side.and I am pretty sure it isnt the wiring
     
  8. Aug 1, 2012 at 7:31 PM
    #8
    zachc113

    zachc113 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2012
    Member:
    #70548
    Messages:
    189
    Gender:
    Male
    could it possibly be the brakes?
     
  9. Aug 1, 2012 at 7:32 PM
    #9
    The Traveler

    The Traveler REBELTACO

    Joined:
    Mar 28, 2012
    Member:
    #75806
    Messages:
    6,791
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    SoCal
    Vehicle:
    '10 Long Travel 4x4 DCSB
    Total Chaos 3.5" LT kit, King remote resi 8x2.5 coilovers, Glassworks Unlimited fiberglass fenders and bedsides, Icon resi rears, All Pro Expo leaf pack, Wheeler's super bumps, drop in AFE Pro Dry-S, Aero-Turbine 2525XL Muffler, Spidertrax, Rigid Industries Dually Amber Floods, rock lights, Strobe amber/white dust lights, bushwhacker fender flares, CB and HAM radios, Pelfreybilt Off Road front three hoop bumper, All-Pro APEX kickout sliders, CBI Trail Rider rear bumper, Tres Tacos LED rock lights, 50" LED Light Bar,
    Well then my next guess would be something is rubbing or heating up in the rear suspension/tires. If you say you only smell it when towing, could make sense since the rear of the truck will sag a bit. I know 2600lbs isn't much, but it's worth checking out.

    Best bet is to have your dealer look at it.
     
  10. Aug 1, 2012 at 7:34 PM
    #10
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    I guess it is possible,but I dont know why it would be. I have trailer brake!!
     
  11. Aug 1, 2012 at 7:34 PM
    #11
    thebottomline

    thebottomline Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2010
    Member:
    #46203
    Messages:
    584
    Gender:
    Male
    Pac NW
    Vehicle:
    11 sport
    If you have an automatic this smell is not normal.
    Pull over and inspect the vehicle. 4000 miles....it
    has been broken in.
     
  12. Aug 1, 2012 at 7:36 PM
    #12
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    I havent talked to the dealer yet, dont want to look stupid going in there with no info! But I do have an appointment for this sat..
     
  13. Aug 1, 2012 at 7:37 PM
    #13
    zachc113

    zachc113 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2012
    Member:
    #70548
    Messages:
    189
    Gender:
    Male
    exactly what i was going to get to. possibly a misaligned brake or tire may rub when the back sags.
     
  14. Aug 1, 2012 at 7:37 PM
    #14
    tacomonazul

    tacomonazul Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Member:
    #74163
    Messages:
    3,437
    Gender:
    Male
    First Name:
    Luis
    SOCAL
    Vehicle:
    07 DCSB LT/4LINK
    http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-builds/227832-my-never-end-build.html
    It's the new tires burning with extra weight :)
     
  15. Aug 1, 2012 at 7:38 PM
    #15
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    I have inspected a hundred time no leaks or signs of oil!!
     
  16. Aug 1, 2012 at 7:38 PM
    #16
    isu2014

    isu2014 RAT Products

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Member:
    #35140
    Messages:
    12,512
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Farmington, MN
    Vehicle:
    01 SUPERCHARGED TRD OR MANUAL 4x4 V6
    View the build. Too much to list.
    Burning the catalytic converter maybe? Does it smell like rotten eggs?
     
  17. Aug 1, 2012 at 7:41 PM
    #17
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    The brake thing sound interesting but im sure the tire isn't rubbing
     
  18. Aug 1, 2012 at 7:42 PM
    #18
    Samstacoma

    Samstacoma [OP] Member

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Member:
    #83911
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 prerunner
    Nope,not eggs.
     
  19. Aug 1, 2012 at 7:43 PM
    #19
    zachc113

    zachc113 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 13, 2012
    Member:
    #70548
    Messages:
    189
    Gender:
    Male
    You also wouldnt know that the brakes are sticking cause youd think the trailer is what is just holding you back. I had a similar problem with my jeep.
     
  20. Aug 1, 2012 at 7:45 PM
    #20
    The Traveler

    The Traveler REBELTACO

    Joined:
    Mar 28, 2012
    Member:
    #75806
    Messages:
    6,791
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    SoCal
    Vehicle:
    '10 Long Travel 4x4 DCSB
    Total Chaos 3.5" LT kit, King remote resi 8x2.5 coilovers, Glassworks Unlimited fiberglass fenders and bedsides, Icon resi rears, All Pro Expo leaf pack, Wheeler's super bumps, drop in AFE Pro Dry-S, Aero-Turbine 2525XL Muffler, Spidertrax, Rigid Industries Dually Amber Floods, rock lights, Strobe amber/white dust lights, bushwhacker fender flares, CB and HAM radios, Pelfreybilt Off Road front three hoop bumper, All-Pro APEX kickout sliders, CBI Trail Rider rear bumper, Tres Tacos LED rock lights, 50" LED Light Bar,
    He'd smell it all the time if this were the case, I'd think.

    I wonder if the sagging of the rear end is pinching down the parking brake cable somewhere and causing it to not fully disengage, thus resulting in the smell from one side??
     
To Top