1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No Check Engine, no codes running but rich and rough

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by F.I.LetsGoFishing, Apr 30, 2023.

  1. Apr 30, 2023 at 2:36 PM
    #1
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    95 taco with 3rz 2.7 4x4 manual 270k + miles
    filled with gas yesterday for out of town drive
    50 miles later running rough, no visible smoke ,heavy miss on acceleration but maintains at 55-60 in 4th and 5th
    made the round trip with much discomfort
    change of plugs and wires noticed all cylinders black carbon powder coated tell me rich on fuel
    no check engine light but hooked up OBDII scanner and get error restart scanner and it runs for 5 seconds and shows 0 dtc
    tested scanner on 01 tundra and get expected results of codes I know about
    started the truck back up and disconnected MAS for about 15 seconds. still no light and still no codes picking up on scanner.
    this scanner has worked in the past on my truck so i am ruling the scanner itself out.
    would the truck even run if the system was out or is there something else i should be looking for? I did check the underhood OBD and efi fuses
     
  2. Apr 30, 2023 at 3:36 PM
    #2
    License2Ill

    License2Ill Woke like a Coma Toyota Tacoma

    Joined:
    May 20, 2012
    Member:
    #79174
    Messages:
    2,253
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    It's a dry heat thou, AZ
    Vehicle:
    2004 SC'd 5VZ DC 5spd 4x4 TRD.GOV
    Bailing wire & Duct tape
    What's your LTFT's?
     
  3. Apr 30, 2023 at 3:43 PM
    #3
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
  4. Apr 30, 2023 at 3:44 PM
    #4
    License2Ill

    License2Ill Woke like a Coma Toyota Tacoma

    Joined:
    May 20, 2012
    Member:
    #79174
    Messages:
    2,253
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    It's a dry heat thou, AZ
    Vehicle:
    2004 SC'd 5VZ DC 5spd 4x4 TRD.GOV
    Bailing wire & Duct tape
    Long term fuel trim.
     
  5. Apr 30, 2023 at 3:59 PM
    #5
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
  6. May 1, 2023 at 5:05 PM
    #6
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    So, CEL is back on. not sure why as did nothing but plug a couple different scanners in. mine alternates between error and no DTC's, the other 2 just say no connection.
    but at least the light comes on dim in on and bright when running.
     
  7. May 1, 2023 at 10:56 PM
    #7
    BrownMike

    BrownMike Well-Known Member

    Joined:
    Mar 15, 2011
    Member:
    #53106
    Messages:
    832
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    San Diego
    Vehicle:
    1999 Taco 4x4
    Long Travel, 5 Spd, Supercharged 3.4
    Try cleaning the MAF. Use MAF specific cleaner and spray up in the little tube too. I used a q-tip soaked in cleaner to clean the bulb a little more.

    Also there should be another OBD port on the intake manifold on drivers side, see if that one works. My under dash one is finicky.
     
  8. May 2, 2023 at 12:36 AM
    #8
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    10,085
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    If the fuel pressure regulator has a vacuum line on it. Pull line off and check for gas in the line.
     
  9. May 3, 2023 at 5:19 PM
    #9
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    fuel pressure regulator vacuum line is dry.
    This is a brand new plug with under 100 miles on it.
    when ignition is on but not cranked I hear what I thought was a fan but it is the EGR vsv under the plenium. should I be hearing this and could it be sending a signal for more fuel?
    Check engine light is on full time now but keep getting either an error or no DTC after 3 seconds of repressing link button on scanner.
     
  10. May 3, 2023 at 5:35 PM
    #10
    Bivouac

    Bivouac Well-Known Member

    Joined:
    Sep 5, 2021
    Member:
    #376253
    Messages:
    11,582
    Northern Lehigh Valley Pa
    Vehicle:
    2000 Tacoma 5 speed 3.4
    Remains to be seen I bought the tires and wheels the rest came along
    Injectors dirty or clogged causing a poor spray pattern.

    That will not trip a code .
     
  11. May 3, 2023 at 5:45 PM
    #11
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    not sure I mentioned, plugs are like that in ALL 4 cylinders.
     
  12. May 4, 2023 at 12:05 AM
    #12
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    10,085
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    try pimching off or plugging the line from the evap purg vacuum switch.
    3rz purge line.jpg
     
    Last edited: May 4, 2023
  13. May 7, 2023 at 2:34 PM
    #13
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    here is where I am at now
    added seafoam to tank and filled half way (7 gallons gone in 110 miles)
    Changed air filter cleaned the new plugs and cleaned MAF
    tried both pinching of and individually disconnecting all lines on egr with no variation in idle
    sealed up air intake pipe leaks and changed out vacuum lines that looked suspicious
    even went ahead and changed upstream 02. What a nightmare as stud broke off in pipe and now is held in with pipe clamp
    cleaned inside distributor cap (does that rotor pull off? tried but would not just pull out)
    still hard miss at higher RMPs, weak on hard acceleration
    pulled OBD and EFI fuses for 10 minutes followed by disconnected battery to try and reset the CIL
    things noticed in process.
    idle seems a little high not smooth
    hairline crack in exhaust manifold between 2 and 3
    long term oil leak on exhaust side either front cover, oil sending unit or both ( leaks about a quart every 500 miles)
    permanent CLI but scanner gives no dtc and I have tried 2 different Innova brand scan tools)
    Still running extremely rich which sucks cause I have to drive 10 miles to work each day as no back-up)
    next course of action I am checking downstream 02 once I figure the procedure out
     
    Last edited: May 7, 2023
  14. May 8, 2023 at 12:08 AM
    #14
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    10,085
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    Did you pinch of the EVAP emissions vac line to manifold? Also a an EGR valve that's not seating will cause a running rich problem. You'll have to remove EGR valve to check that.
     
  15. May 8, 2023 at 12:11 AM
    #15
    mechanicjon

    mechanicjon They call me "Jonny Stubs"

    Joined:
    Dec 2, 2016
    Member:
    #203828
    Messages:
    10,085
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Scottsdale Arizona
    Vehicle:
    04 Taco SC 4dr SR5 TRD Prerunner
    Supercharged, AEM FIC/6, Meth Inj, ION Alloy's, Radio & Phone steering Wheel controls,Fabtech AAL, Billie's wrapped with 880's , Tundra big brake conversion, bully bars and Pioneer DDin Stereo/dvd with exterrnal usb ports. 290K and going strong.
    Have AutoZone scan it for codes.
     
  16. May 9, 2023 at 4:36 PM
    #16
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    Yes per the above diagram I pinched the line with no change in idle. If I disconnect, idle drops.
    Started to pull the EGR but ran into heart problems when I pulled whet I thought was a vacuum line and antifreeze started flowing. collected myself and followed that line to a point where both it and one of my heater hoses hook up, whew, not got to wait for another day when I can afford any extra hours.
    and yes I have taken it to a couple different parts houses and they only get failures from the OBD.
    started getting no starts and had to resort to spray starting fluid. Going to revisit the coolant temp switch I replaced a a year and half ago or so. that was the last issue I had with no starts.
     
  17. Aug 6, 2023 at 2:21 PM
    #17
    1stGen4WD

    1stGen4WD New Member

    Joined:
    Jan 19, 2018
    Member:
    #241733
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    Reno
    Vehicle:
    1995.5 Tacoma 2.7 4WD (335k!), 2019 Tacoma TRD Off Road.
    '95: 31's, 2' lift, Pro Comp alloys, stereo. '19: 33's, 5/29 gears, ICON stage 10 3' lift, Falcon wheels, ARB OB air, rock sliders, tune.
    Replace EGR valve?
     
  18. Aug 7, 2023 at 5:21 PM
    #18
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    Haven’t replaced but did apply vacume and motor stalled
     
  19. Aug 7, 2023 at 5:28 PM
    #19
    F.I.LetsGoFishing

    F.I.LetsGoFishing [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 9, 2011
    Member:
    #66729
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    I also pulled the egr valve and cleaned it up .
     

Products Discussed in

To Top