1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No data from O2 sensor

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by CoreyF, May 10, 2011.

  1. May 10, 2011 at 4:49 PM
    #1
    CoreyF

    CoreyF [OP] Corey

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Member:
    #24821
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    Suffolk, VA
    Vehicle:
    2013 Tacoma 4WD SR5 Access V6
    1999 Toyota Tacoma 2.7L 4x4 standard cab DLX.

    I have installed CAREFULLY the upstream and downstream O2 sensors that were purchased from Toyota dealer. This cleared up the sensor errors I was getting with my OBTD scanner tool. I am pretty sure my catalyst is failing because I keep getting the check engine light periodically and the scan code is P0420. I have to keep clearing this code after driving a little while. I can't find any exhaust leaks that could be causing this either and I have CAREFULLY cleaned the MAF sensor too with the correct cleaner.

    When I do an O2 scan once in a while I notice that I get "no data found" from the downstream sensor and it just shows a "?" mark.

    My question is if the catalyst is not working correctly could this cause this sensor to show no data or should I get this sensor tested even though it is fairly new?

    Is it possible I'm not heating it up enough to get a scan result?

    Below is what my scanner printed out.

    IM Monitors


    Since DTCs Cleared

    Misfire Monitor ok
    Fuel System Mon ok
    Comp Component ok
    Catalyst Mon ok
    Htd Catalyst n/a
    Evap System Mon ok
    Sec Air System n/a
    A/C Refrig Mon n/a
    Oxygen Sens Mon ok
    Oxygen Sens Htr ok
    EGR System Mon ok

    Confirm Selection
    1999


    Codes

    DTCs


    P0420 Mod $10
    Catalyst Efficiency
    Below Threshold Bank
    1

    O2 Monitor Tests


    O2 Bank1 Sensor1

    Lo V for Switch
    MAX: -----(V)
    MEAS: 0.350(V)
    MIN: -----(V)
    MOD: $10

    Hi V for Switch
    MAX: -----(V)
    MEAS: 0.550(V)
    MIN: -----(V)
    MOD: $10

    No data from O2 Bank1 Sensor2?
     
  2. May 10, 2011 at 5:42 PM
    #2
    97_tacoma

    97_tacoma Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Member:
    #14339
    Messages:
    23
    Gender:
    Male
  3. May 16, 2011 at 6:57 PM
    #3
    CoreyF

    CoreyF [OP] Corey

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Member:
    #24821
    Messages:
    33
    Gender:
    Male
    Suffolk, VA
    Vehicle:
    2013 Tacoma 4WD SR5 Access V6
    I would like details though on how to test with my DMM without a propane bottle. I'm not sure what to probe exactly on the downstream sensor connector for one thing. My repair manual has no details in it either just general info.
     
To Top