1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No oil pumping?

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Scummy, Nov 21, 2011.

  1. Nov 21, 2011 at 7:48 PM
    #1
    Scummy

    Scummy [OP] SCUMBAG CUSTOMS

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Member:
    #54334
    Messages:
    164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Phelan, CA
    Vehicle:
    hopped up 96 single cab 5 lug 4 banger
    Fabtech uppers and spindles, extended shackles in rear, k&n intake, flowmaster exhaust, and much more to come
    My oil light is on and i cant figure out why. I made sure the pick up tube is tight and i replaced the filter. I dont know what to do. Any ideas?
     
  2. Nov 21, 2011 at 9:44 PM
    #2
    shampoop

    shampoop Well-Known Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30685
    Messages:
    579
    Gender:
    Male
    southwest WA
    Vehicle:
    03 tacoma extracab v6 5spd trd 4x4
    do an actual oil pressure test to determine if you actually do have low oil pressure or not.
     
  3. Nov 22, 2011 at 12:08 PM
    #3
    Scummy

    Scummy [OP] SCUMBAG CUSTOMS

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Member:
    #54334
    Messages:
    164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Phelan, CA
    Vehicle:
    hopped up 96 single cab 5 lug 4 banger
    Fabtech uppers and spindles, extended shackles in rear, k&n intake, flowmaster exhaust, and much more to come
    I pulled the oil sensor out and there wasn't anything coming out of the small hole so I don't think I have any pressure.
     
  4. Nov 22, 2011 at 12:13 PM
    #4
    hayabusa3303

    hayabusa3303 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Member:
    #61062
    Messages:
    556
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    florence sc
    Vehicle:
    95.5 taco 4x4
    ARB bumper, warn 9.5 winch. carbon fiber hood. Leer top with thule racks and MOAB from thule. Electric fans, blue sea fuse block, Sony dvd Head unit, Xm tuner and HD tuner. New carpet and new racing seats. ( other half doesnt like them i think). Nwor springs and adjustable coil overs. Sky jacker rear shocks. Slot and drilled rotors. Engine Titanium ceramic coated headers, no cat, jba cat back. URD Rear Sensor Simulator. Leds all around and inside cab and HID H4 hi/lo beams.
    oil pump failure what it sounds like.

    screen could be clogged up also.
     
  5. Nov 22, 2011 at 12:26 PM
    #5
    Scummy

    Scummy [OP] SCUMBAG CUSTOMS

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Member:
    #54334
    Messages:
    164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Phelan, CA
    Vehicle:
    hopped up 96 single cab 5 lug 4 banger
    Fabtech uppers and spindles, extended shackles in rear, k&n intake, flowmaster exhaust, and much more to come
    The screen on the pick up tube is clear. Do I need to replace my oil pump?
     
  6. Nov 22, 2011 at 12:31 PM
    #6
    hayabusa3303

    hayabusa3303 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Member:
    #61062
    Messages:
    556
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    florence sc
    Vehicle:
    95.5 taco 4x4
    ARB bumper, warn 9.5 winch. carbon fiber hood. Leer top with thule racks and MOAB from thule. Electric fans, blue sea fuse block, Sony dvd Head unit, Xm tuner and HD tuner. New carpet and new racing seats. ( other half doesnt like them i think). Nwor springs and adjustable coil overs. Sky jacker rear shocks. Slot and drilled rotors. Engine Titanium ceramic coated headers, no cat, jba cat back. URD Rear Sensor Simulator. Leds all around and inside cab and HID H4 hi/lo beams.
    i would pull the pump and check the clearance in the pump to confirm its bad.

    side note here what kind of oil where you using?
     
  7. Nov 23, 2011 at 9:44 AM
    #7
    Scummy

    Scummy [OP] SCUMBAG CUSTOMS

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Member:
    #54334
    Messages:
    164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Phelan, CA
    Vehicle:
    hopped up 96 single cab 5 lug 4 banger
    Fabtech uppers and spindles, extended shackles in rear, k&n intake, flowmaster exhaust, and much more to come
    5w-30
     
To Top