1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No start

Discussion in 'Technical Chat' started by 98 tocoma, Feb 15, 2013.

  1. Feb 15, 2013 at 8:48 PM
    #1
    98 tocoma

    98 tocoma [OP] Member

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Member:
    #97617
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    This no start has me stumped, here is the background. About a year ago I have having starting issues and I had the starter replaced. Now I am having starting issues again. The starter just makes one loud click.

    This is what I did so far. I replaced the battery and the starter, I tested all the fuses and relays, I even swapped relays just to double check. The thing I have noticed is the I do not hear the fuel pump prime when i turn the key to run. It does have a after market remote start installed from previous owner, though looks professionally installed.

    Thanks for the help
     
  2. Feb 15, 2013 at 11:03 PM
    #2
    Ryanv

    Ryanv Toyota Technician

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Member:
    #66459
    Messages:
    218
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ryan
    Vehicle:
    15 4Runner
    bad ground wire from batt to body, body to block or bad pos wire would be where I would start looking if you changed battery and starter
     
  3. Feb 15, 2013 at 11:07 PM
    #3
    Beefed Taco

    Beefed Taco Taco Vending Machine Vendor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11706
    Messages:
    1,310
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    My Metal Shop
    Vehicle:
    99 Taco
    streetacos.com parts!
    You know, that 98 of yours would probably only need these $9 pieces when the starter decides to act up. Not a new starter. That's what it usually is on these starters. Try pushing your clutch in and out with the key turned.

    023.jpg
     
  4. Feb 15, 2013 at 11:11 PM
    #4
    Spoonman

    Spoonman Granite Guru

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Member:
    #63328
    Messages:
    7,821
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Calgary
    Vehicle:
    2006 Campster Mobile
    My truck is MAGIC
    When did you replace the starter? Last year? Or now?


    Try tapping on it while in the cranking position. Does your battery have enough "juice" to crank?
     
  5. Feb 17, 2013 at 5:18 PM
    #5
    98 tocoma

    98 tocoma [OP] Member

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Member:
    #97617
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    the starter is brand new just replaced on friday. the battery is brand new, i even tried hooking up jumper cables and still got nothing .
     
  6. Feb 17, 2013 at 9:01 PM
    #6
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,478
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    Your fuel pump priming or not would have nothing to do with the engine actually cranking over. This is one of the most common complaints that any shop tries to get the right information. Am I correct in saying that your complaint is the the engine will not CRANK, or that your complaint is that it will crank, but not start?
     
  7. Feb 17, 2013 at 9:35 PM
    #7
    98 tocoma

    98 tocoma [OP] Member

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Member:
    #97617
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    it will not crank, the starter just clicks once.
     
  8. Feb 18, 2013 at 12:12 AM
    #8
    Spoonman

    Spoonman Granite Guru

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Member:
    #63328
    Messages:
    7,821
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Calgary
    Vehicle:
    2006 Campster Mobile
    My truck is MAGIC
    Seized pulley? Remove the belt and see if it turns over.
     
  9. Feb 18, 2013 at 12:14 AM
    #9
    maxamillion2345

    maxamillion2345 Go home if you don't like guns liquor and whores.

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Member:
    #31761
    Messages:
    7,809
    Gender:
    Male
    First Name:
    Max
    Nevada
    Vehicle:
    Ferd Fteenthousand 6.4
    Tuner.
    voltage at battery? Voltage drop tests?
     
  10. Feb 18, 2013 at 7:40 AM
    #10
    98 tocoma

    98 tocoma [OP] Member

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Member:
    #97617
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    the thing i noticed is why doesn't the fuel pump prime, I'm thinking there is a bigger problem than the starter or battery. both are brand new bought on friday.
     
  11. Feb 18, 2013 at 7:52 AM
    #11
    BamaToy1997

    BamaToy1997 ASE Master Tech Vendor

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Member:
    #71846
    Messages:
    9,478
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bill
    Navarre, FL
    Vehicle:
    1997 Tacoma 4X4 AKA "Blue Beast"
    Multi-point tow hooks, new bored 2.7L engine, custom paint. 3 inch adjustable Fabtech front coils, 2.5 inch rear AAL. Front Aussie locker. LED bed lights. Full LED conversion interior and exterior. Relentless Fabrication front and rear bumpers. 4X4innovation sliders. BAMF bed rack. CVT rooftop tent.
    Check where the ground cable goes from the battery to the block. Remove that ground at the engine block, inspect it for corrosion. Clean it and re install it. I am suspecting a ground issue since you have a new starter.
     
  12. Feb 18, 2013 at 7:59 PM
    #12
    98 tocoma

    98 tocoma [OP] Member

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Member:
    #97617
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    ok look at that
     
To Top