1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No Throttle Response Randomly

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by PLC721, Apr 16, 2013.

  1. Apr 16, 2013 at 7:39 PM
    #1
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    So for a while now, its completely random. Driving down the freeway etc my truck loses all throttle response, the engine doesnt die, but it just doesnt do anything. I have to pull over and turn the truck off and re start. It happens seldomly but is very frustrating when it happens. It will happen 4-6 times then be fine for 5 months. Never throws a code or anything. I thought it was the URD MAF calibrator i had, but it has happened since removing it. ANy input would be greatly appreciated.

    Intake is clean
    I have cleaned the MAF

    Engine Mods
    Afe stage3 si Intake
    DTLT Headers
    Stock Muffler
    Just changed spark plugs

    I'm thinking Fuel Filter/Pump?
    02 sensors?
    Vaccum lines?


    11-5-2013
    Update, engine is now Stock and still happening. Have a P0430 and also an 02 sensor code, truck is going to dealer Friday for a full Diagnostics test.
     
    Last edited: Nov 5, 2013
  2. Apr 16, 2013 at 7:59 PM
    #2
    theduck911

    theduck911 Max's Canadian Twin

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Member:
    #45374
    Messages:
    4,275
    Gender:
    Male
    First Name:
    Max
    Northwestern Ontario, Canada
    Vehicle:
    Locked and Geared!
    I'd call URD Tech Support. Gadget will be able to be able help you.

    No codes pop up from this? Lights? Nothing?
     
  3. Apr 16, 2013 at 7:59 PM
    #3
    MonkeyProof

    MonkeyProof Power Top

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Member:
    #9774
    Messages:
    9,386
    SoCal- SGV
    Did you have the recall performed at the dealership.. the one that reflashes the PCM and recalibrates the throttle ?
     
  4. Apr 16, 2013 at 7:59 PM
    #4
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    I've been trying to reach Gadget for months now.

    Nope no codes, It happened 6 times to Cliff on Saturday
     
  5. Apr 16, 2013 at 7:59 PM
    #5
    BradyT88

    BradyT88 Skinkwerks Rockware & Fabrication!!

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Member:
    #66419
    Messages:
    36,382
    Gender:
    Male
    Idaho
    Vehicle:
    Rock Damage
    Skinkwerks armor and a lot of other stuff!
    Do you have the traction control system in your '08?
     
  6. Apr 16, 2013 at 8:00 PM
    #6
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    Was not aware of one?
     
  7. Apr 16, 2013 at 8:00 PM
    #7
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    Nope :cool:
     
  8. Apr 16, 2013 at 8:03 PM
    #8
    BradyT88

    BradyT88 Skinkwerks Rockware & Fabrication!!

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Member:
    #66419
    Messages:
    36,382
    Gender:
    Male
    Idaho
    Vehicle:
    Rock Damage
    Skinkwerks armor and a lot of other stuff!
    Well there goes my theory. haha. The only other thing I can think of now is a faulty ECU or a loose wire some where.
     
  9. Apr 16, 2013 at 8:05 PM
    #9
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    I will go check where i removed the Urd MAf Calibrator and make sure everything is properly capped etc but i doubt it has anything to do with that:confused:
     
  10. Apr 16, 2013 at 8:09 PM
    #10
    GREEKBOY12295

    GREEKBOY12295 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Member:
    #84181
    Messages:
    5,151
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Phoenix, AZ
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma PreRunner
    Radflo 2.5 Coilovers, Viper Alarm 5902, Bilstein 5100's, Polk Speakers, Blacked out grille and Emblems, All Pro 3" leafs, Pioneer AVH-4300 Double Din, BHLM, 4" Maxtrac Spindle, Aero Turbine 2525xl, Ultra Gauge, Rockford Fosgate 300 mono amp, 10" Kicker CVR
    Didint ur ECU get fried at Toyota once and they replaced it?
     
  11. Apr 16, 2013 at 8:09 PM
    #11
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    Nope?
     
  12. Apr 16, 2013 at 8:10 PM
    #12
    GREEKBOY12295

    GREEKBOY12295 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Member:
    #84181
    Messages:
    5,151
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Phoenix, AZ
    Vehicle:
    2005 Toyota Tacoma PreRunner
    Radflo 2.5 Coilovers, Viper Alarm 5902, Bilstein 5100's, Polk Speakers, Blacked out grille and Emblems, All Pro 3" leafs, Pioneer AVH-4300 Double Din, BHLM, 4" Maxtrac Spindle, Aero Turbine 2525xl, Ultra Gauge, Rockford Fosgate 300 mono amp, 10" Kicker CVR
    What happened that one time at toyota when they gave you that rental?
     
  13. Apr 16, 2013 at 8:11 PM
    #13
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    When they plugged my truck into the Scan Tool it froze the scanner and they had to wait to reset there system or something lol
     
  14. Apr 16, 2013 at 8:13 PM
    #14
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,155
    Gender:
    Male
    SoCal
    Rear leaf spring tsb 5000 miles, w ac fan 26k miles, windshield creaking 28k miles- not warranty. Bad upper idler pulleys 32k miles- not warranty, Toyota Quality!
    Since its electronic throttle I would look for loose connections that are part of the system. Maybe a reflash could help too.

    GL
     
  15. Apr 16, 2013 at 8:13 PM
    #15
    BradyT88

    BradyT88 Skinkwerks Rockware & Fabrication!!

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Member:
    #66419
    Messages:
    36,382
    Gender:
    Male
    Idaho
    Vehicle:
    Rock Damage
    Skinkwerks armor and a lot of other stuff!
    I haven't installed one so I don't know what all signals they affect.
    That sounds sketchy...


    I wonder if one of your throttle position sensors might be going bad. I imagine that is unlikely but there are two of them and if they don't match it sends no signal to the throttle body.
     
  16. Apr 16, 2013 at 8:15 PM
    #16
    95 taco

    95 taco Redneck rich

    Joined:
    May 3, 2012
    Member:
    #78175
    Messages:
    10,585
    Gender:
    Male
    South Miss.
    Vehicle:
    2003 4x4 TRD SR5
    OME 883 front, OMD 3.5" rear Relentless front bumper
    singlecabguy (?) had this problem a while back, i think.
     
    Last edited: Apr 16, 2013
  17. Apr 16, 2013 at 8:15 PM
    #17
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    Throttle Position sensors... ill add that to my list thanks!
     
  18. Apr 16, 2013 at 9:12 PM
    #18
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,477
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    The floor mat recall.
    More than 25% throttle, tap the brakes, and the engine dumps to idle.

    If your brake light switch is chattering, it'll randomly kill power.
     
  19. Apr 16, 2013 at 9:14 PM
    #19
    PLC721

    PLC721 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Member:
    #28268
    Messages:
    18,124
    Gender:
    Male
    First Name:
    Patrick
    Chandler, Az
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab
    See Build in Sig
    So the reflash makes that not happen?
     
  20. Apr 16, 2013 at 9:18 PM
    #20
    95 taco

    95 taco Redneck rich

    Joined:
    May 3, 2012
    Member:
    #78175
    Messages:
    10,585
    Gender:
    Male
    South Miss.
    Vehicle:
    2003 4x4 TRD SR5
    OME 883 front, OMD 3.5" rear Relentless front bumper
    i don't think so, if you've had the pedal chop done the ECU will cut power when it senses a certian % of throttle while the brakes are pressed.
     
To Top