1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

OBDII code p0171

Discussion in 'Technical Chat' started by Honey badger, Jul 28, 2011.

  1. Jul 28, 2011 at 6:17 PM
    #1
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    This morning I had this code come up so I searched a bit and the main thing to do was clean the MAF sensor. I have done this let it dry put it back in and the code came up again. I then cleared it with my scanguage but it still came back. I will be changing the feul pump in the morning in hopes that this will fix it. I guess the next thing is to change the O2 sensor? Anyone have any input on this or experience?
     
  2. Jul 28, 2011 at 6:28 PM
    #2
    TRDKenE

    TRDKenE DAMN GOOD DEAL!!

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Member:
    #19348
    Messages:
    698
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenny
    Richmond, Virginia
    Vehicle:
    '10 D-CAB OFF-ROAD 4X4
    TRD CAI, GrillCraft.
    could be a bad MAF!
     
  3. Jul 28, 2011 at 6:28 PM
    #3
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    I hope that is not it they are a lot of $$
     
  4. Jul 28, 2011 at 11:08 PM
    #4
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Bump, anyone ever have this code and even after cleaning the MAF sensor the code is still there?
     
  5. Jul 29, 2011 at 11:20 AM
    #5
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    So I changed the fuel filter cleared the code and now it is back. What is next, change the O2 censor?
     
  6. Jul 31, 2011 at 8:52 AM
    #6
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Quick question for anyone one here. I want to replace my k&N air filter but the Toyota place obviously not open right now. Are the frame filters from wal mart any good? Or what about the ones from auto stores?
     
  7. Jul 31, 2011 at 9:57 AM
    #7
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Well I cleaned it again yesterday and unplugged the EFI fuse pit it all back together cleared the code and fingers crossed so far so good. I just want to get the K&N out of there. Where did you get your MAF sensor? I was gonna do the O2 sensor next but it seems the MAF is the issue.
     
  8. Jul 31, 2011 at 10:18 AM
    #8
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete
    There are a few things that can cause that code. I had an 03 celica at work with that code and it took replacing the pcv hose, doing a tune up and flushing the injectors to get the code to stop resetting. Poor fuel pressure can set that code too. So those are a few things to consider besides changing the o2 sensors. IMO if it was an o2 sensor there would likely be a code set for that too.
     
  9. Jul 31, 2011 at 10:30 AM
    #9
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    So you got the remanufactured one I assume? When I called about them they had a core charge and once I trade the old one you get like $50 back.


    Our truck has two O2 sensors the upstream one can also cause this code. There is another code for the downstream one. I've had the lines looked at no leaks and I will flush the injectors again soon. I'm gonna run the OEM air filter the MAF was dirty from the K&N. Since the second cleaning all has been good even a lil better mpg's at full throtel and at speeds up to 75 no issued yet. Fingers still crossed.
     
  10. Jul 31, 2011 at 11:38 AM
    #10
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4


    Sweet how is it working so far? No issues at all?
     
  11. Jul 31, 2011 at 2:57 PM
    #11
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Good I was a little eerie about buying one like that but since you have one with no troubles with yours. As I said the light has not come back on but the truck idles low when in gear not moving like around 550 rpms not sure what that is about. More research for me and money I'm sure.
     
  12. Jul 31, 2011 at 3:14 PM
    #12
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Well that puts me at ease big time thanks man. Next thing I will do is seafoam it then replace all the plugs and wires as it is time for that.
     
  13. Jul 31, 2011 at 3:28 PM
    #13
    jesus

    jesus Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25236
    Messages:
    944
    Gender:
    Male
    First Name:
    jesus
    bakersfield
    Vehicle:
    02
    K&N ram intake & doug exs.
    op I have the same thing goin on right now I did the fuel filter, plugs, clean out the whole body throdle(think I missed spelled that one), clean out MAF even had my friend let me use his MAf and that wasn't it did the 02 sensor got a great deal from http://www.rockauto.com/ plus check out vendor section on here for discont code.....anyhow still have the problem going on so I feel and uderstand waht ya maybe going through .... Toyota said that code is used for bank 1 and sensor one... it's going back to the shop tomorrow morning soI'll let ya know what they tell me..... and we'll see if its any help to you....... please let me know what ya find out on your end................... oh yea I did seafom in the gas tank...didn't do the intake cause I had just done a bit a go and still didnt help it any.......
     
  14. Jul 31, 2011 at 3:37 PM
    #14
    jesus

    jesus Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25236
    Messages:
    944
    Gender:
    Male
    First Name:
    jesus
    bakersfield
    Vehicle:
    02
    K&N ram intake & doug exs.
    so how many mile since you put the oem intake back in is your the ocde gone??? did you do a scan And checked for pendeing code????
     
  15. Jul 31, 2011 at 3:37 PM
    #15
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Well so far the light is still off just a lil concerned about the low idle. How much seafoam in the tank?
     
  16. Jul 31, 2011 at 3:49 PM
    #16
    jesus

    jesus Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25236
    Messages:
    944
    Gender:
    Male
    First Name:
    jesus
    bakersfield
    Vehicle:
    02
    K&N ram intake & doug exs.
    well I just put in the whole thing this time around.... the first time I did it I think it called for 1/3 in oil 1/3 in intake master vac and 1/3 gas or something like that.... but since I wasnt doing oil change I just did gas.... when you had the code did your truck do something like a fart where ya couldn't get it to and fuel wasnt running right .... that code means it's running lean..... now one reason I aske if ya had checked pending "cts or something think there called" was because I cleared code and when I did a check saw the code was still pending the light didn't go back on for a bit but it came around after a bit... anyhow if goes on and off and I' ve had it....
     
  17. Jul 31, 2011 at 4:40 PM
    #17
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    I think when I do it I will only do the vacuum line and gas tank. When it came on it idled low and rough the poof there it was. I have never had this code before so it is all new to me. I will see how long it takes to come back on but hope it does not come on. I just got NGK platinum plugs will get wires the next day and change them soon. If the light comes on I will get a new MAF sensor.
     
  18. Jul 31, 2011 at 4:47 PM
    #18
    Honey badger

    Honey badger [OP] Honey badger hits whatever tree he wants to hit!!

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Member:
    #24735
    Messages:
    2,191
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bon
    Kinder, Louisiana
    Vehicle:
    02 DC BLACK 3.4
    Just seen this lol I have not yet got an OEM filter and I have checked for pending codes none showed up.
     
  19. Jul 31, 2011 at 4:51 PM
    #19
    jesus

    jesus Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25236
    Messages:
    944
    Gender:
    Male
    First Name:
    jesus
    bakersfield
    Vehicle:
    02
    K&N ram intake & doug exs.
    my bad so what did ya do that made the light go out
     
  20. Jul 31, 2011 at 4:52 PM
    #20
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    7,391
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    550 rpm; better than 0 rpm.
     
To Top