1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

odd sound around 40mph

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by heshdog, Dec 11, 2010.

  1. Dec 11, 2010 at 10:33 AM
    #1
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    ..just started yesterday but 40mph..When i step on the gas a strange squeek also happens when i let of the gas pedal...but it only happen at around 40mph??? could my gas pedal be bad? it has been cold out here but happens after the truck is warm as well...doesn't happen when I'm idling and try to push RMP's to the same point/
     
  2. Dec 11, 2010 at 2:15 PM
    #2
    01tacoprerunner

    01tacoprerunner Lifted 'n Locked 4WD Prerunner

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18077
    Messages:
    3,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Bluefield, WV
    Vehicle:
    01 4WD Prerunner with No-slip locker
    4WD Conversion, No-slip locker, 5100s set at 2.5" and shackles in the back. Black 2nd gen rims, and Courser M/T tires, Bull Bar,Fog lights, UWS toolbox, CB Radio, Fiberglass antenna, 2nd Gen Badges, Deck Plate Mod, Diff Breather Mod, Sockmonkey decals.
    Driveshaft, grease your driveshaft there are grease nipples all along it, that should solve your problem. I have the same with mine, i think a u-joint is going bad, but pump it up with grease and it should stop.
     
  3. Dec 11, 2010 at 4:28 PM
    #3
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    will do..but what if it's coming from the engine?? it's hard to tell since it only happens while I'm moving..I was driving home today had the wife drive and it started..super loud then soft and at weird times..sometimes accelrating sometimes just coasting?? the echo of the barricade sounded like the engine..could a belt tension spring be going bad?? will my belts come loose???
     
  4. Dec 11, 2010 at 9:10 PM
    #4
    01tacoprerunner

    01tacoprerunner Lifted 'n Locked 4WD Prerunner

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18077
    Messages:
    3,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Bluefield, WV
    Vehicle:
    01 4WD Prerunner with No-slip locker
    4WD Conversion, No-slip locker, 5100s set at 2.5" and shackles in the back. Black 2nd gen rims, and Courser M/T tires, Bull Bar,Fog lights, UWS toolbox, CB Radio, Fiberglass antenna, 2nd Gen Badges, Deck Plate Mod, Diff Breather Mod, Sockmonkey decals.
    If it only happens when your moving and not when your sitting still it is more than likely a moving part, i.e. the Driveshaft, its like a squeel right, and it happens most of the time when your just trying to maintain your speed with just light throttle? Or sometimes when your coasting?

    I dont think it would be your belts, but you can look at them while the truck is running and see if anything looks like its wobbling or something, get it checked out or fix it. And check the belts while the truck is off see if you have any cracks or anything.


    Its the more than likly the driveshaft, just make sure you grease them good, there are a lot on the driveshaft, clean the grease points off first then pump them till you hear like a popish noise. Except on the Slip Joint, on the back half of the driveshaft, dont pump too much in there, that has to move when your suspension cycles. If you still have problems do it again, and then comeback here and describe it some more if this doesnt fix it.
     
  5. Dec 12, 2010 at 12:43 AM
    #5
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    squeal yes...
    maintain speed..yes
    coasting. yes..

    what kind of grease ?
    do i need a grease gun?
    is ok to drive for the time being to get the grease to fix it?

    thanks agin
     
  6. Dec 12, 2010 at 3:12 PM
    #6
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    anyone..it's ok to drive???
     
  7. Dec 12, 2010 at 3:26 PM
    #7
    01tacoprerunner

    01tacoprerunner Lifted 'n Locked 4WD Prerunner

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18077
    Messages:
    3,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Bluefield, WV
    Vehicle:
    01 4WD Prerunner with No-slip locker
    4WD Conversion, No-slip locker, 5100s set at 2.5" and shackles in the back. Black 2nd gen rims, and Courser M/T tires, Bull Bar,Fog lights, UWS toolbox, CB Radio, Fiberglass antenna, 2nd Gen Badges, Deck Plate Mod, Diff Breather Mod, Sockmonkey decals.
    Just general muiltipurpose automotive grease. Yes you need a grease gun, get one with a flexable tube between the tube and the end.

    I drove with mine for months like it was just making that sound, didnt seem to hurt it, you aint gonna hurt it driving it.

    there are 6 grease fitting on it one at the trans...3 in the middle...then 2 back at the axle...some of the fitting are hard to get at. and i would clean them before you try to grease them...it was hard to get the grease to go in before we cleaned them.
     
  8. Dec 13, 2010 at 9:51 AM
    #8
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    ok i'll try it..
    is there a how to on the forum??
     
  9. Dec 13, 2010 at 9:57 AM
    #9
    brelandt

    brelandt Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Member:
    #19979
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Terry
    Dublin, CA
    Vehicle:
    04 Prerunner reg cab SR5
    3" lift front and back
    Dude where are the zerks? I tried to find them on my truck years ago and there isn't a single one! I guess my regular cab prerunner doesn't come with ony?
     
  10. Dec 13, 2010 at 12:29 PM
    #10
    brelandt

    brelandt Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Member:
    #19979
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Terry
    Dublin, CA
    Vehicle:
    04 Prerunner reg cab SR5
    3" lift front and back
    nevermind. crawled under the truck to do something else and I found the fittings. Duh! They where right there the whole time!
     
  11. Dec 13, 2010 at 3:07 PM
    #11
    01tacoprerunner

    01tacoprerunner Lifted 'n Locked 4WD Prerunner

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18077
    Messages:
    3,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Bluefield, WV
    Vehicle:
    01 4WD Prerunner with No-slip locker
    4WD Conversion, No-slip locker, 5100s set at 2.5" and shackles in the back. Black 2nd gen rims, and Courser M/T tires, Bull Bar,Fog lights, UWS toolbox, CB Radio, Fiberglass antenna, 2nd Gen Badges, Deck Plate Mod, Diff Breather Mod, Sockmonkey decals.
    No but i could go out and take some pictures for you maybe tomorrow to show you were they are.
     
  12. Dec 14, 2010 at 8:49 AM
    #12
    heshdog

    heshdog [OP] skating, music

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Member:
    #46516
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    VA
    Vehicle:
    01 Tacoma Pre-runner TRD 2x4
    man if you could do that would be great..i can usually do stuff on my own..but this is getting outta my range ..so pictures would totally help and tools needed.....

    i left for work today it ws 26 degrees outside stayed around 35mph no sound let it warm up for 6min before leaving..but when i left going uphill at 35mph it started up but only at a low volume....seems a little sluggish getting out of 2nd gear but maybe because i'm going light on the gas trying to make that sound..
     
  13. Dec 14, 2010 at 8:56 AM
    #13
    Barnone

    Barnone Guest

    heshdog,
    You might be better off going to a shop and have them do the grease job. Some of those fitting are hard to get to and the shop will probably have a high powered by air grease gun.
     
  14. Dec 15, 2010 at 11:07 PM
    #14
    01tacoprerunner

    01tacoprerunner Lifted 'n Locked 4WD Prerunner

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18077
    Messages:
    3,247
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Bluefield, WV
    Vehicle:
    01 4WD Prerunner with No-slip locker
    4WD Conversion, No-slip locker, 5100s set at 2.5" and shackles in the back. Black 2nd gen rims, and Courser M/T tires, Bull Bar,Fog lights, UWS toolbox, CB Radio, Fiberglass antenna, 2nd Gen Badges, Deck Plate Mod, Diff Breather Mod, Sockmonkey decals.
    Ill take some in the morning if there is not snow under my truck. there is no need for a air powered grease gun, a hand pump one works just fine, plus the next time it does it you will be prepared, ill probably do mine tomorrow cause mine is making the same noise again.
     
To Top