1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

OEM Camera Connection below Dash

Discussion in 'Audio & Video' started by DNahas, Mar 19, 2009.

  1. Newlife

    Newlife Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2013
    Member:
    #106845
    Messages:
    5,022
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Knoxville TN
    Vehicle:
    Underdog
    Pioneer avh x3500 bhs, Alpine amp and subs, avs window visors, 3" omelift with bastard pack, full synthetic fluid swap, 15% tint all over, debadged all the way around.,two cree led pods near windshield, Katzkins grey and barracuda red leather interior all around. BFG at ka 33's. American out law buckshot 16x9. Bruteforce Fab rear bumper. SOS concepts front bumper. Engo 10000s winch And a bunch of other money tied up in it,
    Sooo anyone want to make me a/v wire lol. I will pay for it. Just not that good when it comes to splicing wires so small.
     
  2. JRFugitt

    JRFugitt Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2012
    Member:
    #88749
    Messages:
    562
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Texas
    Vehicle:
    '13 PreRunner V6
    Subd, nice write up!
     
  3. TRDKenE

    TRDKenE DAMN GOOD DEAL!!

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Member:
    #19348
    Messages:
    706
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenny
    Richmond, Virginia
    Vehicle:
    '10 D-CAB OFF-ROAD 4X4
    TRD CAI, GrillCraft.
    subbed...just bought AVH-X2500BH
     
  4. Tom103

    Tom103 Member

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Member:
    #113638
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    So my taco is prewired for a backup cam but i dont have the mirror or the tail gate handle with the cam in it. thinking of just getting the pop and lock with the cam but i'm wondering is there a better way to just wire my new pioneer AVH-x2500bt instead of tapping the rca into the pins? it's not a big deal for me to do this mod just wondering if i could do another way to get best quality on the cam thanks
     
  5. Iggy.

    Iggy. Well-Known Member

    Joined:
    Feb 2, 2012
    Member:
    #71971
    Messages:
    621
    Gender:
    Male
    Northern CA
    Vehicle:
    09 TRD Offroad 4x4
    OME Full Lift with 885's in the front, Dakars in the rear. BAMF sliders.
    Does anyone know where you can buy those kick panel connectors and pins?

    I have an idea and I want to test it first, but I have no clue where to buy plugs and pins like that.
     
  6. Albertataco89

    Albertataco89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Member:
    #120476
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joey
    Alberta
    Vehicle:
    09BlackLiftedSR5
    Arb winch bumper, M8000 warn winch, 6 inch BDS lift, mayhem wheels, kenwood all around
    Just a quick question, will this mod work if the screen in the mirror is fried? I screen stopped working and I'm thinking that maybe since it's not working in the mirror that maybe the camera doesn't have any power at all any more, I have all the wires connected like you show but all I get is a blank screen :s please let me know what you think or what I could do !! Thanks so much!!
     
  7. keninsb

    keninsb "Senior", Senior Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Member:
    #108728
    Messages:
    676
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Goleta, CA
    Vehicle:
    '13 Taco DC 4WD V6 LTD
    If the problem is in your mirror, then I believe that the unit will work to display on the head unit. If the problem is coming from the camera, that is a different story all together. You can go to eBay and click on "Messages", then at the bottom of the screen on the left hand side there is an option to "Find and Contact a member". The username of guy that makes the harness' is ckremernimrod1. He has been really good about answering questions so I bet if you shoot him a message he can help you out.
    Good luck.
    Ken
     
  8. Albertataco89

    Albertataco89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Member:
    #120476
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joey
    Alberta
    Vehicle:
    09BlackLiftedSR5
    Arb winch bumper, M8000 warn winch, 6 inch BDS lift, mayhem wheels, kenwood all around
    Thanks a lot I found out that it does work, but I still have one issue, the back up camera works and then once I drive around the block the screen just goes black once I shift into reverse? It's almost like its on a time limit or something but as soon as I start the truck it works then once I get to my destination I have to turn my truck off and then back up and then it works :s makes no sense cause obviously the connections are good it just doesn't wanna give out the video feed after the truck has been running for a minute or so?
     
  9. keninsb

    keninsb "Senior", Senior Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Member:
    #108728
    Messages:
    676
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Goleta, CA
    Vehicle:
    '13 Taco DC 4WD V6 LTD
    I guess I am not clear on when the camera is on/off. You said that it works until you drive around the block or drive for a while, then the screen is black. Do you have the camera setup to be on all the time or do you mean that it works when put into reverse then after driving it for a while and putting it into reverse again the camera des not come on?
    From what you are describing the problem could be anywhere. It could be an issue with the head unit not getting the signal to the mirror or the mirror itself. This is really a tough one to diagnose unless you had access to another mirror/monitor. If so, you could plug in the other mirror and see if the problem goes away. If it does, them you know the problem is in the mirror, if it still does not work correctly you know the problem is in the HU, camera or wiring somewhere. Does that make sense?
    At any rate, I hate to say it but to find out for sure what is wrong you may need to take it to the dealership. Do you still have any warranty?
    Sorry I can't be more help.
    Ken
     
  10. Albertataco89

    Albertataco89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Member:
    #120476
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joey
    Alberta
    Vehicle:
    09BlackLiftedSR5
    Arb winch bumper, M8000 warn winch, 6 inch BDS lift, mayhem wheels, kenwood all around
    It's a 2009 and no I do not have it set up to be on all the time, there is a similar post about this same issue from a couple years ago, but with no solution. When I back out of my parking stall it works then if I am to just sit there in reverse it stays on for about 30 seconds then just randomly shuts off.. If I keep it in reverse then disconnect the video wire then reconnect it, it comes on right away.. For another 30 seconds atleast so there is video to the wire but the HU doesn't want to display it for longer than 30 seconds.. Once I use the back up camera once and then let's say drive to the store and go to reverse into a stall it won't work.. But if I disconnect the video wired then connect it back up it will come on for 30 more seconds.. It's confusing!!
     
  11. cabo wabo

    cabo wabo Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2012
    Member:
    #83370
    Messages:
    404
    Gender:
    Male
    First Name:
    billy
    virginia
    Vehicle:
    2015 dbc long bed trd sport
    Nice write up
     
  12. keninsb

    keninsb "Senior", Senior Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Member:
    #108728
    Messages:
    676
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Goleta, CA
    Vehicle:
    '13 Taco DC 4WD V6 LTD
    That is weird. Does the mirror have an option for displaying the rear view camera all the time? I seem to remember seeing that option on my mirror. It might be worth a try just to see if the camera still shuts off after 30 seconds when turned on all the time. Also, have you tried disconnecting the battery for a while? Maybe there is a software issue and it needs a "restart"? I know this sounds goofy, but I have had that work on a couple of issues.
    If none of that works, I am out of ideas. Sorry. Time to talk to a Master Tech.
    Ken
     
  13. colbyrainey

    colbyrainey Well-Known Member

    Joined:
    Sep 22, 2013
    Member:
    #113049
    Messages:
    282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Colby
    KC
    Vehicle:
    '11 Dbl TRD Sport
    TSB Leafs, Bilstein 5100's @ 1.75", K&N Filter, Kenwood DNX 6180, BFG Rugged Terrain T/A's, ImMrYo Rearview Mirror Bracket, Extra D-Rings, Gloss Black Stock Wheels, Grillcraft Grille
    sub'd! Can't wait to do this mod when my HU comes in.
     
  14. medic2230

    medic2230 Ditch Doctor

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Member:
    #9942
    Messages:
    10,023
    Gender:
    Male
    First Name:
    Murph
    Columbus, Ga
    Vehicle:
    2011 Taco 4x4 DCLB
    20% Tint, OME 3"complete lift with Dakar's, Light Racing UCA's, 285/75/16 Nitto Terra Grapplers, 10 HP TW sticker, Ultraguage, B.A.M.F. Rock Sliders, MedicFab Bed Rack, Relentless front bumper
    I did this mod a while back. Works great. Thanks for taking the time to write it up!
     
  15. colbyrainey

    colbyrainey Well-Known Member

    Joined:
    Sep 22, 2013
    Member:
    #113049
    Messages:
    282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Colby
    KC
    Vehicle:
    '11 Dbl TRD Sport
    TSB Leafs, Bilstein 5100's @ 1.75", K&N Filter, Kenwood DNX 6180, BFG Rugged Terrain T/A's, ImMrYo Rearview Mirror Bracket, Extra D-Rings, Gloss Black Stock Wheels, Grillcraft Grille
    Made my RCA and reverse light wires today! Easy to do and hope it works; my stereo will be here today and I will update my post.

    [​IMG]

    Ok, the V+ and V- work as described with the red/black behind the change tray.

    However, the red/white striped wire on the driver kick panel was not there on my 2011 (Double Cab TRD Sport Non-JBL). The top right wire in that harness was actually blue, and did not work. There was a solid red wire on the top left of the gray harness that I pinned into and worked perfectly! Now I have rear view camera on both my mirror and head unit (Kenwood DNX 7180). What a great mod, thanks OP!
     
    Last edited: Jan 23, 2014
  16. Big Tea

    Big Tea WOOOOOOO!!!

    Joined:
    Feb 28, 2012
    Member:
    #73801
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Chesterfield, VA
    Vehicle:
    08 TRD Sport DCSB
    +1 for someone showing me where the reverse light tie in was for a 2008. Bravo sir. Bravo
     
  17. monoman

    monoman Time to get dirty!

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8607
    Messages:
    989
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Exotic, San Jose, Cal.
    Vehicle:
    Hey, nothing here, stop doing that!!
    Just look to your right! ->
    Anyone have a pic like that for the 1st gen Tacoma?? Or are they the same?

    Thanks!
     
  18. monoman

    monoman Time to get dirty!

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8607
    Messages:
    989
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Exotic, San Jose, Cal.
    Vehicle:
    Hey, nothing here, stop doing that!!
    Just look to your right! ->
    Bump

    Anyone?

    Thanks
     
  19. monoman

    monoman Time to get dirty!

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8607
    Messages:
    989
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Exotic, San Jose, Cal.
    Vehicle:
    Hey, nothing here, stop doing that!!
    Just look to your right! ->
    Yes! Found it under the drivers seat under the carpet. Red with black stripe.

    Sweet!
     
  20. Texoma

    Texoma Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Member:
    #50374
    Messages:
    3,856
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris(Topher)
    Spring City,PA soon to be Lago Vista, TX
    Vehicle:
    10 Taco 4x4
    Poweraid TB spacer, a bunch a cool stickers, a bada ass MetalMiller Tx Longhorns grill emblem painted Hemi Orange, JBA 2035s headers and dey are perty, Diff breather mod, Red LED interior lights, Fancy head unit that plays ipod n movies, Also DIY install factory stuff like, factory cruise control, factory intermittent wipers, OME nitro struts with 886x springs and toy tec top plate, LR UCA's for better alignmnet and dey beefier too, Old Man Emu Dakar leaf springs in da rear with the gear, U bolt flipper, 5 factory 16" steels wit Pep Boys special Dakota Definity MT's in 285/75/16, some bad ass weather tech floor liners so I don't muck up my interior, an ATO shackle flipper for mo travel in da rear wit the gear, also super shiny Fox 2.0 shocks back there too, all sorts of steal armor for bouncing off of the rocks like demello sliders, AP front skid, trans skid, n transfer skid, demello gas tank skid, and a tough as nails ARB bumper with warn 8k winch, I'm sure there's more but it's alre
    If I can't find a cheap enough mirror with the LCD screen, then I'll be doing this to put the image in my HU.
     
To Top