1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

OEM Radio Malfunction Prevalence

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by tacomaatw, Sep 15, 2009.

?

Have you had any malfunction with your OEM radio?

Poll closed Oct 15, 2009.
  1. Yes!

    117 vote(s)
    57.6%
  2. No.

    74 vote(s)
    36.5%
  3. Don't know. Replaced it with aftermarket too quickly to know.

    12 vote(s)
    5.9%
  1. Sep 15, 2009 at 1:28 AM
    #1
    tacomaatw

    tacomaatw [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 31, 2009
    Member:
    #22065
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Vehicle:
    010 TRD Off-Road Super White
    Avid Off-Road Bar, Superbumper, Weathertechs, Hunter 4x4 Nerf Bars
    How many of you have had any problems with the stock unit? I'd like to get an idea of how prevalent this is.

    Marc
     
  2. Sep 15, 2009 at 2:31 AM
    #2
    Kyouto42

    Kyouto42 Iron Beard

    Joined:
    Aug 18, 2008
    Member:
    #8614
    Messages:
    9,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Ahwatukee, AZ
    Vehicle:
    BSP '10 4x4 TRD Off-Road DC
    See build thread in signature
    This will be slightly skewed as most issues developed with the '09s...
     
  3. Sep 15, 2009 at 3:13 AM
    #3
    CanTac

    CanTac Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2008
    Member:
    #7833
    Messages:
    51
    Gender:
    Male
    Peterborough On./Ocala Fl.
    Vehicle:
    09 TRD Sport 4X4 D/Cab Long Box
    My volume knob won't turn when it gets hot outside. It's like it just spins and nothing happens.


    Hal
    CanTac
     
  4. Sep 15, 2009 at 3:19 AM
    #4
    ph16drive

    ph16drive \m/.....\m/

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Member:
    #4360
    Messages:
    559
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    Clevelandish
    Vehicle:
    08 DC, V6, 4x4, 5-Speed Auto
    Shorty antenna, Pop-&-Lock tailgate lock, Undercover bed cover, Aeroforce Interceptor gauge (custom mount), bed mat, AFE Pro Dry S air filter, map light mod, suspension TSB, Billy 5100's all around, Eibach springs, custom fuel tank armor plate, custom cat armor plate, painted front brake calipers, Grillcraft MX upper grill & Hella 500s, ipod adapter, dash pushbutton garage door opener, aux reverse lights, custom ipod nano 4G mount, seatbelt chime mod, custom bull bar w/ (3) Lightforce 140 Lance lights, POR-15 Chassis Coat Black drivetrain, illum 4x4 switch, xtra bed D-rings mod, locker anytime mod, diff breather relocation mod, ABS disable switch mod, Heated seats
  5. Sep 15, 2009 at 3:35 AM
    #5
    T@co_Pr3runn3r

    T@co_Pr3runn3r XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Member:
    #12767
    Messages:
    11,945
    Gender:
    Male
    <----------------->
    Vehicle:
    08 RC Prerunner SR5
    05 with single CD, ipod hookup & no steering wheel controls. Have had no issues so far (knocks on wood)
     
  6. Sep 15, 2009 at 4:13 AM
    #6
    Endurozw

    Endurozw War Damn Eagle!

    Joined:
    May 12, 2009
    Member:
    #17122
    Messages:
    216
    Gender:
    Male
    First Name:
    Zach
    Birmingham, Alabama
    Vehicle:
    09 PreRunner DC SR5 w/ tow package
    Fold-a-cover G4 - Wranger Duratrac 265/75/16 Audio Upgrades: Pioneer AVH-P4200DVD / JL Audio HD600/4 amp / Hybrid Audio 6.5 Clarus up front / Arc Audio 10 in subwoofer
    Yeah, 09 here, had problems about three days from the dealership. Strangely when I took it in the guy told me to just tap really hard above the cd player. I did and it worked....go figure. Not saying that's a global solution, I just haven't had the volume knob die since then.
     
  7. Sep 15, 2009 at 4:16 AM
    #7
    BravesFan

    BravesFan The MOST Badass Offroad Truck

    Joined:
    Jul 28, 2009
    Member:
    #20300
    Messages:
    811
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Brentwood, TN
    Vehicle:
    09 Super rock crawler
    had my 09 only like a month and a half and sometimes it turns off randomly, but its not a biggie bc i can just turn it back on real quick
     
  8. Sep 15, 2009 at 4:45 AM
    #8
    Capita

    Capita Well-Known Member

    Joined:
    Jun 6, 2009
    Member:
    #18096
    Messages:
    2,673
    Gender:
    Male
    Corner Brook, Newfoundland, Canada
    Vehicle:
    09 TRD Sport Double Cab
    Had mine for a year and used the radio everyday. Not an issue with mine
     
  9. Sep 15, 2009 at 5:38 AM
    #9
    dennyct@hotmail.com

    dennyct@hotmail.com Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2009
    Member:
    #17640
    Messages:
    99
    Gender:
    Male
    Florida & New Jersey
    Vehicle:
    Sport
    Estang Tri-Fold
    My radio (CD Player) comes on and off by itself, no display when it comes on by itself, controls on radio don't work sometimes but will on steering wheel, hit a bump and CD stops working. I have been waiting a couple of months so far for a replacement. Truck built in Mexico.
     
  10. Sep 15, 2009 at 6:00 AM
    #10
    trd taco guy

    trd taco guy Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21979
    Messages:
    101
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    Vehicle:
    09 tacoma trd sport
    Just bought my truck a few weeks ago it's a 09 with 8500 miles on it the radio was glitching out on the test drive so before I bought the truck the dealer said he would replace it under warranty. I have only had one time since I have bought it that the volume knob didn't work and no real glitches other then that. So no big issue for me the radio just came in last week after they told me it would be a 4 to 6 month wait on it. Now I'm just waiting for my suspension tsb to come in so I can get both done at once.
     
  11. Sep 15, 2009 at 6:50 AM
    #11
    epa4wd

    epa4wd Well-Known Member

    Joined:
    Mar 17, 2009
    Member:
    #14828
    Messages:
    2,139
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eduardo
    Vehicle:
    2015 TRD Sport
    Clazzio Seat Covers Extang Tri-Fold Soft Tonneau Cover TRD Skid Plate AMP Research Electric Steps 43% Llumar Security tint TRD Exhaust Fox 2.0 coilovers and rear shocks 16" TRD Fake Beadlocks Custom LED Cube mounts in foglight location TRD Pro Grill Wheelers progressive aal
    09'

    1st radio lights would flicker or lights would not come on, sucked at night.
    2nd radio (warranty replacement) Screen would go off, right knob would do nothing.
    3rd.....went with an aftermarket, couldn't be more happy.
     
  12. Sep 15, 2009 at 7:17 AM
    #12
    Kenobe

    Kenobe Well-Known Member

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Member:
    #16534
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ken
    Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    09 Tacoma TRD Sport
    Only the rear-amp problem. Dealer replaced it in 15 mins.
     
  13. Sep 15, 2009 at 7:57 AM
    #13
    tacomaatw

    tacomaatw [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 31, 2009
    Member:
    #22065
    Messages:
    60
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Vehicle:
    010 TRD Off-Road Super White
    Avid Off-Road Bar, Superbumper, Weathertechs, Hunter 4x4 Nerf Bars
    Thanks...I'm still waiting for my truck to arrive, but this is A LOT more prevalent than I thought. Hopefully Delphi (?) has fixed this with the 2010s.

    Marc
     
  14. Sep 15, 2009 at 8:49 AM
    #14
    tacomiker

    tacomiker Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Member:
    #12458
    Messages:
    55
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Indianapolis Indiana
    Vehicle:
    Pre Runner TRD Sport
    Tint, Truxedo Lo Pro tonneau cover
    The 09 s had a problem with a short in back of radio,take to dealer and they will order a new one.On backorder could take 6-8 weeks.
     
  15. Sep 15, 2009 at 9:57 AM
    #15
    kbaum08

    kbaum08 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Member:
    #5637
    Messages:
    196
    Gender:
    Male
    US of A
    Vehicle:
    09 trd off road dbl cab 4x4 barcelona red
    Jason Topper, Bed Rug, Weather Tech floor liners, Garmin Nuvi 760, Scan Guage, Trd exhaust, AFE dry air filter, shrockworks rock sliders, heated seats Katzkin leather, 2+ inch OME lift shocks etc heavy duty, ARB front bumper, Warn winch, Pia lights, rocktek rear bumper, locking tailgate,
    Have appt with dealer tomorrow parts are in. My subwoofer makes random noise according to the technicians at the dealership it is caused by something in the radio. I guess I will find out after I get the truck back and specificcaly ask what the solution was. Ie. what was replaced.
     
  16. Sep 15, 2009 at 9:58 AM
    #16
    BMBIG

    BMBIG Active Member

    Joined:
    Aug 11, 2009
    Member:
    #21005
    Messages:
    35
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    SE Mass
    Vehicle:
    '11 4X4 Access 4-Cyl
    great poll...f*ck these radios - i've been waiting 6 weeks and still no replacement
     
  17. Sep 15, 2009 at 10:43 AM
    #17
    Boxers_rule

    Boxers_rule New Member

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Member:
    #20382
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    First Name:
    Todd
    Middle Tennessee
    Vehicle:
    09 DC SB TRD Off Road V6-Auto
    Toyota tube steps, skid plate, shortened front mudguards
    Very infrequently, the volume knob will stop responding while the wheel control still works fine. Cycling the power corrects the problem. And one time only, it has suddenly come up to soft volume from zero.... wierd. Like most of you, I'm not letting the 22 yr old master-mechanic-wanna-be at my dealer rip it out only to replace it with one that is going to do the same thing. It's not that bad yet.......
     
  18. Sep 15, 2009 at 5:04 PM
    #18
    mhuegerich

    mhuegerich Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Member:
    #21973
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    St. Louis, MO
    Vehicle:
    09 Tacoma D-Cab TRD 4x4
    My station preset buttons stopped working for a short time today. I kept pushing the preset buttons and after about 15 seconds everything went back to operating correctly.

    I've had my truck for 3 weeks.
     
  19. Sep 15, 2009 at 5:13 PM
    #19
    MUDFISH

    MUDFISH Well-Known Member

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Member:
    #15465
    Messages:
    536
    Gender:
    Male
    Syracuse
    Vehicle:
    12 Double Cab SR5
    I have a postcard from the dealer in front of me... They have my replacement in and are ready to do the swap... I just need time to get in and have it done...
     
  20. Sep 15, 2009 at 5:39 PM
    #20
    aaronk

    aaronk Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2008
    Member:
    #5180
    Messages:
    199
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2009 Dbl Cab V6 TRD
    09 - No Problems

    Although I wonder, is the backlight supposed to be on ALL the time on the radio? I have daytime running lights, but my radio display backlight is always on.
     
To Top