1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Oil leak and whistling sound

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by JdubTaco06, Sep 26, 2011.

  1. Sep 26, 2011 at 9:30 AM
    #1
    JdubTaco06

    JdubTaco06 [OP] Member

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Member:
    #64138
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Vista,CA
    Vehicle:
    06 Tacoma 2.7
    Hey Guys,
    I have a 2006 Tacoma 4 cyl 2.7 with 45,000 miles and I noticed the other day when I started it up before work and let it idle a bit I smelled burning oil and I could hear a whistling sound. So I looked under the car and noticed it was wet with oil right below where the altenator is on the engine but can't tell where it is coming from. The whistling sound is coming from that same area. Any ideas what this could be?
     
  2. Sep 26, 2011 at 9:59 AM
    #2
    saugus

    saugus Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2011
    Member:
    #62820
    Messages:
    340
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2006
    Check the valve cover gasket. Wipe a towel around the edge to see if you can locate it. Also check if the vacuum hoses are connected right and that your air filter isn't clogged.
     
  3. Sep 26, 2011 at 10:15 AM
    #3
    JdubTaco06

    JdubTaco06 [OP] Member

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Member:
    #64138
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Vista,CA
    Vehicle:
    06 Tacoma 2.7
    Valve cover looks clean and I cleaned my K&N filter a couple months ago. I also noticed its wet with oil around where the belt tensoner is under the alt.
     
  4. Sep 26, 2011 at 4:55 PM
    #4
    JdubTaco06

    JdubTaco06 [OP] Member

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Member:
    #64138
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Vista,CA
    Vehicle:
    06 Tacoma 2.7
    I just checked the valve cover again and it seems to be leaking just a bit in the back so I guess its not to bad. But what is causing the whistle sound?
     
To Top