1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

overheating amp

Discussion in 'Audio & Video' started by Lentsnh, May 31, 2010.

  1. May 31, 2010 at 7:40 AM
    #1
    Lentsnh

    Lentsnh [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10953
    Messages:
    9,547
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 Hummer H3 Tactical Edition
    None yet- Future: HIDs, Tinted tails, LED interior lights,
    What could be the cause of an overheated amp? I have my amp powering 2 10" Jensen subs...


    I was driving down to the beach yesterday and started to smell a burning/melting smell.:eek:
     
  2. May 31, 2010 at 7:48 AM
    #2
    mwild

    mwild I CANT SPELL SO DONT BITCH

    Joined:
    May 18, 2008
    Member:
    #6720
    Messages:
    1,413
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Vernon, NJ
    Vehicle:
    03 2500 Dodge Ram
    Cat-Back, weather techs, ipod and sisuis Old 04 Taco: 5100s At all 4 corners set at 2.5", Toyotec AAL, Gibson cat-back, Deck plate mod, 20% Tint on fronts, 10" Kicker Comp sub, Sirius radio, Bud Built Skid, Pro Comp 8069 Wheels
    Alot of it depends on where its mounted. If it doesnt have airflow it can overheat. If it smells like burning electrionics i think it may be shot.
     
  3. May 31, 2010 at 7:53 AM
    #3
    Lentsnh

    Lentsnh [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10953
    Messages:
    9,547
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 Hummer H3 Tactical Edition
    None yet- Future: HIDs, Tinted tails, LED interior lights,
    It was underneath my seat. But I moved it out from under it and into the open air.

    Well it did smell alittle little burning electronics, but it still hits like it did before it over heated.
     
  4. May 31, 2010 at 7:56 AM
    #4
    mwild

    mwild I CANT SPELL SO DONT BITCH

    Joined:
    May 18, 2008
    Member:
    #6720
    Messages:
    1,413
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Vernon, NJ
    Vehicle:
    03 2500 Dodge Ram
    Cat-Back, weather techs, ipod and sisuis Old 04 Taco: 5100s At all 4 corners set at 2.5", Toyotec AAL, Gibson cat-back, Deck plate mod, 20% Tint on fronts, 10" Kicker Comp sub, Sirius radio, Bud Built Skid, Pro Comp 8069 Wheels
    It might have just overheated. Just keep an eye on so it does burn up on you. Mine shuts itself off sometimes when it gettes to hot.
     
  5. May 31, 2010 at 11:18 AM
    #5
    07speedwayblue

    07speedwayblue Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Member:
    #26595
    Messages:
    372
    Gender:
    Male
    First Name:
    michael
    nineveh, Indiana
    Vehicle:
    07tacoma sport 4x4 doublecab
    Jason Rage lid, husky floorliners, Procomp 6" stage 1 lift , bilstein 5100 upfront, 33x12.50r17 MT ATZ tires MT 17x9 Classic Locks,stainless steel brake lines,N-Fab ss nerf bars,smittybuilt grille saver, Amp bed extender,Mbrp cool dual t409 exhaust. KCHiLites Daylighter Driving Lights 6", Pioneer AVH-P4300DVD, HD Tunner, Rear Camera, Focal K2 Power 6.5" Component Speakers Front/Back, Infinity Kappa Four and Kappa One Amps, Infinity Kappa 10" DVC Subs,PowerStop Drilled/Slotted Rotors ,PowerStop Heavy Duty Towing Brake Pads, Blue Painted calipers.
    Check you wiring and make sure it`s all tight and not touching anything metal , even just alittle may not totally ground and burn a fuse but cause the amp to heat up?
     
  6. May 31, 2010 at 3:59 PM
    #6
    sooner07

    sooner07 1/2 man 1/2 amazing

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Member:
    #4783
    Messages:
    1,400
    Gender:
    Male
    First Name:
    A A Ron
    DFW, Texas
    Vehicle:
    Debadged 2008 Rugged Trail
    Always working on the stereo, painted the front skid plate black to match the truck, debadged , toy tech ultimate lift kit, light racing UCAs, ARB bumper Looking into a supercharger and new exhaust.
    Too low of an impedance will cause overheating. If you amp is 4 ohm stable and you are presenting a 2 ohm load (your subs) then that very well can cause the issue.

    You may want to verify your wiring, both for shorts and for total load.
     
To Top