1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

P0446 fixed.

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by crainholio, Feb 5, 2012.

  1. crainholio

    crainholio [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 3, 2011
    Member:
    #62816
    Messages:
    110
    Check Engine light came on last week, I had it scanned at AutoZone and P0446 Evap System was the code.

    I removed my gas cap, cleaned the O-ring seal and the filler surface, and had the guy clear the code. The CE light came back on the next morning.

    I crawled under the truck and inspected the hoses at the carbon canister, nothing wrong and no visible cracks in the canister itself.

    The local dealer had a new gas cap in stock, so I grabbed it. Couldn't see anything wrong w/ my old cap, no cracks in the O-ring, but figured it was worth a shot. Sure enough, after installing it and re-clearing the error code it hasn't come back in the 30 miles I've driven.

    Hope this helps somebody! :D
     
  2. brelandt

    brelandt Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Member:
    #19979
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Terry
    Dublin, CA
    Vehicle:
    04 Prerunner reg cab SR5
    3" lift front and back
    I had something similar but the gas cap worked for only a short time. Had to replace my EVAP VSV. It was awhile ago however and can't remember the exact code....but I do believe it was the 446. The 442 are the most common codes I get into my shop which is almost always been a loose gas cap in my past experience.
     
  3. ronman737

    ronman737 Dangerous

    Joined:
    Jan 24, 2011
    Member:
    #49846
    Messages:
    1,262
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ron
    Greenville, SC
    Bilstein HDs, K&N Drop in, fresh chassis, camper, 235/85s
    Had the exact same problem. I got a new gas cap at walmart last week and just unhooked the battery today. No more cel.
     
To Top