1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

P3 Prodigy Black Screen

Discussion in 'Towing' started by datboggs, Apr 19, 2010.

  1. Apr 19, 2010 at 8:42 AM
    #1
    datboggs

    datboggs [OP] New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Member:
    #2157
    Messages:
    2
    Installed the P3 brake controller with the 3040 cable in my 07 Tacoma Sport. Everything seemed fine, unit powered on, changed the LCD color etc . I hooked this up to my 08 Fun Finder 189FSB for the calibration portion. Again seemed fine, unit looked like it was sensing the trailer. So I leave it idling and do a light check on the trailer and come back to find the screen black on the P3.

    It will not power on (or at least light the screen). I have checked all the fuses that mention trailer or towing with an DMM. The unit is getting +12V on the power pin and the ground is solid; the other two wires are at ~0V. Am I missing something here, reset on the device, some fuse I didn't think to check? Other than the P3 DOA everything seems fine.

    Thanks in advance,

    Derrick
     
  2. Apr 19, 2010 at 9:17 AM
    #2
    Black Taco

    Black Taco Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Member:
    #29356
    Messages:
    1,726
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    WPB, FL
    Vehicle:
    TOYOTA
    Not OEM.
    Instructions for my Prodigy state: BLANK DISPLAY
    1. Loss of power
    2. Loss of ground
    Power- saving mode due to no motion for fifteen minutes.

    Otherwise, I can't offer any more than you have already done. Good luck.
     
  3. Apr 19, 2010 at 2:44 PM
    #3
    MJonaGS32

    MJonaGS32 MJ on a GS

    Joined:
    Apr 14, 2009
    Member:
    #15949
    Messages:
    10,564
    Gender:
    Male
    First Name:
    MJ
    SF Bay Area (East)
    Vehicle:
    07 Mid-Travel 4x4 DCSB 6spd
    Kings Mid Travel, BAMF bed rack, RTT, dual battery, OBA, ARB locker, 4.56 gears
    yeah it might be in power save mode. pump the breakes to see if it comes back on
     
  4. Apr 20, 2010 at 9:10 AM
    #4
    datboggs

    datboggs [OP] New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Member:
    #2157
    Messages:
    2
    Just to update the thread and for future searches. I contacted Tekonsha tech support about my problem. The guy I spoke too stated that if there is 12V and gnd to the unit it will power up. There is also an internal reset that happens when the device is unpowered for 10 to 15 seconds. He quickly told my that the P3 had failed and was defective, asked if I needed a factory return or that I could return it locally to my place of purchase (which I did).

    I am going to assume that these are very reliable brake controllers seeing as there was virtually no mention of failures that I could find on google or yahoo. Good customer service too.

    Thanks for the replies,

    Derrick
     
To Top