1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

pop n lock wont let me open my tail gate

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by delrayrasta, Jun 6, 2010.

  1. Jun 6, 2010 at 10:46 AM
    #1
    delrayrasta

    delrayrasta [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Member:
    #30544
    Messages:
    220
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    Delray Beach, FL
    Vehicle:
    2011 4X4 TRD OFF ROAD
    pro comp stage II lift kit, retro projection HID headlight and fog, bullbar, bed cover and afe S dry intake.
    i've had it for a few month and had it installed by the guys at 4wheelpart, it worked fine but always kinda stuck a little. Now it just wont even open, if i'm lucky and push my tail gate in the right way i might be able to open it. does anyone know or have any advise on what i should do? i'm thinking of just reverting to the oem part just to not deal with it anymore.
     
  2. Jun 6, 2010 at 11:33 AM
    #2
    ilovetacos

    ilovetacos Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2008
    Member:
    #4464
    Messages:
    2,319
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gavin
    Sacramento/Woodland
    Vehicle:
    2006 TRD Sport 4x4 DC
    Sold!
    x2...On the mechanical pop 'n lock you may have to use the extensions that it comes with. On my '06 tailgate I didn't have to use them. It's very easy to install, just take off the tailgate skin and take a look at it.
     
  3. Jun 6, 2010 at 11:33 AM
    #3
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    13,822
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2007 4.0L 4x4 TRD Sport Access Cab A
    Advantage Torza top (tri-fold), Husky floor mats, RuffTuff seat covers, C2C hood struts, Homelink mirror, USA Spec PA15-Toy (120gig Classic & 8gig nano), Garmin Nuvi 660, Protecta Bed mat, Pop-n-lock, TSB Springs, Scangauge II, Heated drivers seat, Fumoto drain valve, Aries pushbar, PIAA 540 fog lights, Hood scoop grahics, Flowmaster 50 series dual catback exhaust, RainX Latitude windshield wipers, Husky rear floor liner (ontop of folded down seats). Console Vault.
    Did you try to put the key in it and cycle the lock? Perhaps spray some lubrication in the lock - something might be stuck in half locked position?

    Just guessing..... I have one but haven't had any problems with it in 2 years.
     
  4. Jun 6, 2010 at 12:14 PM
    #4
    delrayrasta

    delrayrasta [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Member:
    #30544
    Messages:
    220
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    Delray Beach, FL
    Vehicle:
    2011 4X4 TRD OFF ROAD
    pro comp stage II lift kit, retro projection HID headlight and fog, bullbar, bed cover and afe S dry intake.
    it was weird cause they installed it in like a couple min (i didn't actually see them doing it) and then gave me the box and just my old handle. i didn't get anything else so maybe they did install the extenders but idk.

    its not locked cause i tried some wd 40 on it and putting the key in it and locking/unlocking it so thats fine. like i lift the handle and sometimes hear one click, i think it might be releasing one side and not the other but it feels like both are still stuck.

    should i go to the toyota dealer ship or to 4wheelparts where i got it installed?


    thank you guys for the advice.

    p.s its the manual one not the electric one.
     
  5. Jun 6, 2010 at 12:37 PM
    #5
    toku58

    toku58 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Member:
    #9882
    Messages:
    1,028
    Gender:
    Male
    HAWAII
    Vehicle:
    4x4 Beast!
    6" Fabtech Stage II, 17x9" Centerline Eclipse rims, with 12.5x35x17" BFG KM2's. On board air system,Toyota skid plate, spidertrax wheel spacers, TRD CAI w/AFE ProDry filter (21-90045),Flowmaster Dual exhaust, GrillCraft grill w/custom emblem, Custom Shifter, BushWacker fender flares, Hood struts, Underhood lights, TW driveshaft, Wet Okole seat covers, Dashlight mod, Many other little things to make the truck complete!
    Try applying pressure to the gate like you're closing it, at the same time lift the the handle. The latches might be binding. If that works? take apart the gate and remove those plastic extenders.

    Good luck!
     
  6. Jun 6, 2010 at 12:40 PM
    #6
    george3

    george3 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 8, 2008
    Member:
    #7173
    Messages:
    3,221
    new jersey
    Vehicle:
    tacoma
    Seat belt beeper, Cabelas (Weathertech) floor liner gray, Covercraft Seat Savers in Taupe, Protecta Heavy Duty Rubber Truck Bed Mat, Pop n Lock PL5200, Pace Edwards Full Metal JackRabbit, Wolverine oil pan heater, Scangauge2, afe pro dry s filter, Remote Underbody 4 Piece LED Light Kit (White) used as Bed light, DIY Washable Cabin Air Filter, PA15-TOY, 4x4 Illuminated Switch, full synthetic, Redline Tuning Hood Support, Smittybilt Nerf Steps black powder-coated
    If it doesn't work I'd got to the guy that installed it and while you are at it I'd ask to look over his shoulder. They will probably give you some BS about insurance in the work bay but it's worth a shot. There really isn't much to it. If you don't get any satisfaction try it yourself and follow the instructions that came with it.
     
  7. Jun 12, 2010 at 3:23 PM
    #7
    MJonesTrumpet

    MJonesTrumpet Well-Known Member

    Joined:
    Jun 18, 2008
    Member:
    #7392
    Messages:
    424
    Gender:
    Male
    First Name:
    Michael
    Central PA
    I have the same problem, or at least similar. I had one on my old tacoma, and I loved it. I got one for my 2009 maybe 6 months ago, with the back up cam so i had to wait like 6 months to get it. Anyway, it NEVER felt right, and i did put the extenders on. With my old one, I could leave the thing unlocked if i wanted to, this one, I can't. Like, I cant get my key out unless i start to turn it to locking...and its like, half locked, half not. and when you pull the handle it just like missed and then is locked. My problem is when you turn the key to unlock it, the handle wont lift quite right and it turns a bit...it always opened, until yesterday. I had to freaking unbolt the backing and manually pop the lock. I looked around, tinkered, and it looks like the spring is crappy. I'm debating on getting a different brand, or just getting another pop n lock and hoping that this one was just a dud....has anyone else had that problem? Is anyone else fully capable of leaving their tailgate completely unlocked with a 2009 with a back up cam?
     
  8. Jun 12, 2010 at 4:54 PM
    #8
    64Wildcat

    64Wildcat Ancient or so i'm told

    Joined:
    May 17, 2009
    Member:
    #17334
    Messages:
    2,262
    Gender:
    Male
    First Name:
    Denis
    MA
    Vehicle:
    2010 Tundra Off Road
    I have an 09 and my Pop n Lock used to lock itself every time i closed the tail gate, they have a replacement spring to fix the problem.
    Call Pop n Lock ( 1-800-342-5911) and tell them you need the upgraded spring for the PL5300 maybe it will help.
    I installed the new spring last week and so far it works fine.

    Denis
     
  9. Jul 8, 2010 at 3:41 PM
    #9
    eguiney

    eguiney Member

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Member:
    #13624
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Houston Tx
    Vehicle:
    09 Prerunner Double Cab

    I had the exact same problem. The issue is that the lock is so poorly made that the whole unit flexes when you pull the handle so that the lever cannot move the mechinism that pulls the rods that unlock the tailgate. Since the unit was installed and used, the return policy from Autoanything only gave me the option to have the piece of junk replace with a duplicate piece of junk.
     
  10. Jul 8, 2010 at 6:13 PM
    #10
    larryde09

    larryde09 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Member:
    #39759
    Messages:
    560
    Gender:
    Male
    First Name:
    Larry
    Rochester, NY
    Vehicle:
    (Traded-in) 06 2.7L 5-spd SR5 4x4
    K&N Intake, Magnaflow Cat-back Exhaust, Altezza Tail Lights, Pop&Lock Tailgate Lock, Extang Trifecta Tonneau Cover, PIAA foglights with stock switch, DrawTite Hitch, OBX Shift Knob, Hood Protector, Vent Visors, DIY step bars/sliders/running boards, DIY Bed Lights, DIY Running Board/Ground Lights, DIY Tailgate Electrical Box (12V socket, voltage and current gauges), DIY Internal Lighting (coming soon), Aftermarket switches in stock dash blanks, Sony Head Unit, Illuminated 4x4 switch mod
    I've had one installed on my 06 for about 4 years now. From day 1 it made the latch a little tougher to open, but hasn't gotten any worse over time. If I try to slowly open it, it won't open, but if I give it a solid pop, it'll open every time. Maybe that'll solve your problem.
     
  11. Sep 2, 2010 at 6:07 AM
    #11
    Twirlin

    Twirlin Nature just gets the blow-by

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26448
    Messages:
    228
    Gender:
    Male
    WI
    Vehicle:
    '10 TRD Sport Mag Grey
    mine has the same problem. i had to push the tailgate in and then really pop it open. took about 3 tries. now it's broken completely and i can't open my tailgate! any suggestions? by the way, i have a tonneau that opens from the underside!
     
To Top