1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

popping noise from IFS on bumps. SLOW or FAST

Discussion in 'Suspension' started by 05tacoSPORT, Jun 23, 2010.

  1. Jun 23, 2010 at 1:23 PM
    #1
    05tacoSPORT

    05tacoSPORT [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Member:
    #29449
    Messages:
    2,197
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Tennessee
    Vehicle:
    TRD SPORT
    Geared and Locked
    I have TC uca and 3in toytec coils. Recently I have noticed when I go over bumps a single pop from the front and it can come from either side WTF. Someone help or suggest where to start looking
     
  2. Jun 23, 2010 at 1:25 PM
    #2
    Dark Knight

    Dark Knight East Bound and Down

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    SE Tennessee
    Vehicle:
    Trail Limo
    Skyjacker Platinum Coilovers w/ 16" 750# King springs, Skyjacker rear leafs, FJ TRD SE wheels, 285/75/16 MTZ's, Piaa 520 Smr Driving Lights, Yakima Rack, Bestop Canopy, TRD Exhaust, TRD CAI, Kenwood DNX5120 Navi, Fog Light Mod, Driving Light Mod, BHLM, Scanguage II on Blendmount, TC uca's, ARB Heavy Duty air compressor, ARB Rear Locker, Shrockworks Rock Sliders, ARB Front Bumper, Relentless Fab Rear Bumper w/ custom bed protection, WARN M8000
    I have had the same BS since day one after the install of my TC uca's. Still dont know exactly what it is.
     
  3. Jun 23, 2010 at 6:01 PM
    #3
    05tacoSPORT

    05tacoSPORT [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Member:
    #29449
    Messages:
    2,197
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Tennessee
    Vehicle:
    TRD SPORT
    Geared and Locked
    Have you noticed any problems from this
     
  4. Jun 24, 2010 at 5:04 AM
    #4
    Dark Knight

    Dark Knight East Bound and Down

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    SE Tennessee
    Vehicle:
    Trail Limo
    Skyjacker Platinum Coilovers w/ 16" 750# King springs, Skyjacker rear leafs, FJ TRD SE wheels, 285/75/16 MTZ's, Piaa 520 Smr Driving Lights, Yakima Rack, Bestop Canopy, TRD Exhaust, TRD CAI, Kenwood DNX5120 Navi, Fog Light Mod, Driving Light Mod, BHLM, Scanguage II on Blendmount, TC uca's, ARB Heavy Duty air compressor, ARB Rear Locker, Shrockworks Rock Sliders, ARB Front Bumper, Relentless Fab Rear Bumper w/ custom bed protection, WARN M8000
    No apparent issues yet. I have been wanting to replace my CV's and front wheel bearings for a long time and have not gotten to it yet. The "pop" sounds just like a broken CV but my CV's are not out of the ordinary.
     
  5. Jun 24, 2010 at 12:52 PM
    #5
    Zombie Runner

    Zombie Runner Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,077
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen
    could be from the stiffer coils clunking around
     
  6. Jun 24, 2010 at 12:53 PM
    #6
    tacomadude1234

    tacomadude1234 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2009
    Member:
    #12753
    Messages:
    68
    Gender:
    Male
    Nevada
    Vehicle:
    4x4 Magnetic Gray SR5 TRD Offroad
    AFE Cold Air Intake, MagnaFlow Performance Exhaust, 5% Window Tint, TRD Seat Covers, Billet Grille w/ logo 3.5" Toytec Coilovers and 2.5" AAL rear LR UCA's 1" Rear Block Kit Extended Skid Plate
    Same here, after I got my UCA's installed. It only happens everynow and then when i'm turning my wheels to back out of or go into a parking space usually. Mine makes a pop noise like my steering knuckles are f***ed up.
     
  7. Jun 24, 2010 at 12:55 PM
    #7
    Dark Knight

    Dark Knight East Bound and Down

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    SE Tennessee
    Vehicle:
    Trail Limo
    Skyjacker Platinum Coilovers w/ 16" 750# King springs, Skyjacker rear leafs, FJ TRD SE wheels, 285/75/16 MTZ's, Piaa 520 Smr Driving Lights, Yakima Rack, Bestop Canopy, TRD Exhaust, TRD CAI, Kenwood DNX5120 Navi, Fog Light Mod, Driving Light Mod, BHLM, Scanguage II on Blendmount, TC uca's, ARB Heavy Duty air compressor, ARB Rear Locker, Shrockworks Rock Sliders, ARB Front Bumper, Relentless Fab Rear Bumper w/ custom bed protection, WARN M8000
    exactly.

    to add, mine does not do it as often now that warm weather is back.
     
  8. Jun 24, 2010 at 12:57 PM
    #8
    Zombie Runner

    Zombie Runner Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,077
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen
    mine did it really bad when I first installed mine. I realized I had them maxed out and was at like 4" of lift:eek:
    it was 100% horrible!

    So I backed down and backed down and got to 2.5" of lift and im riding pretty smooth
     
  9. Jun 24, 2010 at 1:18 PM
    #9
    Dark Knight

    Dark Knight East Bound and Down

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    SE Tennessee
    Vehicle:
    Trail Limo
    Skyjacker Platinum Coilovers w/ 16" 750# King springs, Skyjacker rear leafs, FJ TRD SE wheels, 285/75/16 MTZ's, Piaa 520 Smr Driving Lights, Yakima Rack, Bestop Canopy, TRD Exhaust, TRD CAI, Kenwood DNX5120 Navi, Fog Light Mod, Driving Light Mod, BHLM, Scanguage II on Blendmount, TC uca's, ARB Heavy Duty air compressor, ARB Rear Locker, Shrockworks Rock Sliders, ARB Front Bumper, Relentless Fab Rear Bumper w/ custom bed protection, WARN M8000
    I'm at 2.5" lift.
     
  10. Jun 24, 2010 at 3:44 PM
    #10
    tacomadude1234

    tacomadude1234 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2009
    Member:
    #12753
    Messages:
    68
    Gender:
    Male
    Nevada
    Vehicle:
    4x4 Magnetic Gray SR5 TRD Offroad
    AFE Cold Air Intake, MagnaFlow Performance Exhaust, 5% Window Tint, TRD Seat Covers, Billet Grille w/ logo 3.5" Toytec Coilovers and 2.5" AAL rear LR UCA's 1" Rear Block Kit Extended Skid Plate
    I'm almost maxed out on the CO's, which could be why. I had them raised when I installed the UCA's. I needed to level it because I added a 1inch block in the rear. One more thing, before I had the UCA's, after I got the Co's put on, my steering column was off. As in my wheel was turned a bit when driving straight. Then after adding the UCA's my wheel was set straight again, so I know they had to do something with the steering assembly. Thats why I think its the steering making that noise, and not the co's.
     
  11. Jun 24, 2010 at 3:53 PM
    #11
    magog45

    magog45 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Member:
    #26811
    Messages:
    402
    Gender:
    Male
    Canada, just south of Santa
    Vehicle:
    98 tacoma 4x4 extended cab
    5100's all around, 2 inch lift, polyurethane body mounts, gibson exhaust, variation of the deckplate mod, intake resonators removed
    You might want to check the ball joints, move them manually thru their full range of motion and give a good listen. I had the problem many years ago after ball joints were replaced and it turned out the supposedly sealed units weren't properly greased, knocking the plug out, putting in a grease fitting and filling them up solved the problem.
     
  12. Jun 24, 2010 at 5:27 PM
    #12
    Zombie Runner

    Zombie Runner Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,077
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen
    that would have to do with the alignment being off..
    any time you change anything with the front suspension you need to get it re aligned
     
  13. Jun 24, 2010 at 7:16 PM
    #13
    splitbolt

    splitbolt Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2010
    Member:
    #32761
    Messages:
    190
    Gender:
    Male
    Ozarks
    Vehicle:
    2007 Prerunner TRD Sport-DCLB
    Bilstein 5100 #24-186711 front shock @ .85", Bilstein 5100 #24-186728 rear shock, Moog steering components (upper & lower balljoints, inner & outer tie rods, swaybar links & bushings), TRD/AFE CAI, debadged, Sockmonkey vinyl, Weathertech floormats, Husky mudguards, Pop & Lock
    Did you install the sway bar relocation kit?
     
  14. Jun 26, 2010 at 6:43 PM
    #14
    05tacoSPORT

    05tacoSPORT [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Member:
    #29449
    Messages:
    2,197
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Tennessee
    Vehicle:
    TRD SPORT
    Geared and Locked
    i relocated the sway bar to the barn
     
  15. Jun 26, 2010 at 6:53 PM
    #15
    motox_315

    motox_315 Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32769
    Messages:
    8
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    Sac
    Vehicle:
    SR5 4x
    3" truxxx lift
    make sure your uca's are tight at the tape where the upper ball joint would be...could just be that adapter spacer allowing the bolt to shift and make a pop
     
  16. Jul 8, 2010 at 10:33 AM
    #16
    brelandt

    brelandt Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Member:
    #19979
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Terry
    Dublin, CA
    Vehicle:
    04 Prerunner reg cab SR5
    3" lift front and back
    I have a 2004 prerunner with just the 3" over the shock spacer and mine makes the exact same noise as you guys are having with the UCA and 4X4.....? I have noticed that the sway bar links have now ripped at the rubber boot section and can not find the relocation kit for the 2004 model only the 2nd gen's.
     
To Top