1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

popping sounds in my steering rack after spindle lift?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by yosh2000, Apr 7, 2010.

  1. Apr 7, 2010 at 9:09 PM
    #1
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    installed some camburg spindles end of january. i am getting a popping sound in my steering when close to full lock. ball joints move freely at the tie rod ends, already checked that?

    any suggestions or have any personal experience. like i said, it only happens at nearly full lock, like when turning into or backing out of a parking spot.
     
  2. Apr 7, 2010 at 9:13 PM
    #2
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    Thats a good question. You align it after? How about the cv's how are they or you 2wd?
     
  3. Apr 7, 2010 at 9:22 PM
    #3
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    alignment was done right after lift, and this past weekend i got a redo (due to featherinig tires...but they actually increased my camber, therefore the featherinig will be worse:mad:...going to get it redone this weekend at a different shop in town.) alignment is withing spec, i have ~+2.4 castor, +0.6 camber, and +0.08 total toe.
     
  4. Apr 7, 2010 at 9:31 PM
    #4
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    The only other thing I could say is the wheel bearings. Thats a hard one. Hopefully the guys at the shop can look at it.
     
  5. Apr 7, 2010 at 9:36 PM
    #5
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    dont think its the wheel bearings, those spin nice and smooth (i did brakes last weekend as well) and only hear the noise when at near full lock.
     
  6. Apr 7, 2010 at 9:45 PM
    #6
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    Rack and pinions kinda suck. I know that much. Tie rods shouldnt really pop. Neither should ball joints. How are your struts? Im not too familiar with the tacoma 2wds.
     
  7. Apr 7, 2010 at 9:50 PM
    #7
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    I also suggest you get a friend to help you so while you're driving someone can walk outside the truck and listen for the pop. Thats a good way if the problem isnt visible.
     
  8. Apr 7, 2010 at 10:26 PM
    #8
    Tillers_Rule

    Tillers_Rule ......................

    Joined:
    Mar 21, 2008
    Member:
    #5418
    Messages:
    802
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    San Diego
    Vehicle:
    4x4 Sport, debadged
    Icon coil overs up front, Total Chaos UCA, Icon remote reservoir in the back with Deaver 11 pack leafs. Sunroof, Hella 500's behind grill.
    Yea, have a friend lay under the truck while you drive around
     
  9. Apr 7, 2010 at 10:27 PM
    #9
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    tighten your lca bolts again...and again and again

    i just did this today, they keep coming loose
     
  10. Apr 7, 2010 at 10:27 PM
    #10
    desertdude59

    desertdude59 CRAZY 4WHEELER

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Member:
    #11966
    Messages:
    1,094
    Gender:
    Male
    From the Mojave desert now in Wild and Wonderful W
    Vehicle:
    1991 toyota 4x4 sr5-lost but not forgotten
    4" lift after market front bumper bed mount lightbar/roll bar (4)6" kc's on the roll bar (2) kc flat back bumper mounts f/r gears for the 33's
    not under the truck. lol.:cool:
     
  11. Apr 11, 2010 at 8:01 PM
    #11
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    Yosh you figure it out?
     
  12. Apr 11, 2010 at 10:07 PM
    #12
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    no, didnt have time this weekend...are you having/had some of the same issues?

    didnt you say you had a bad wheel bearing or something? you get that figured out...or did it make the same sound i am describing?
     
  13. Apr 11, 2010 at 10:11 PM
    #13
    Dellosa89

    Dellosa89 Love peace and Taco Grease

    Joined:
    Dec 6, 2008
    Member:
    #11334
    Messages:
    1,331
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Murrieta CA
    Vehicle:
    07 Prerunner TRD Off Road
    Fox 2.5 Coilovers, Camburg 1.25" UCA's, Icon RR, Icon aal,EVS foam bump stops, Borla Catback, HID Headlights and fogs, Defiant light bar, 3 hella 700 hid, Satellite Radio, Sony hu with 10'' sub, custom jetski rack, TRD seat covers, secondary air filter removed.
    do you have aftermarket uca, i know the uniball makes that noise also when its bad, but most likely its the steering rack, the bushings go out pretty often.
     
  14. Apr 11, 2010 at 10:18 PM
    #14
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    ^ nope, just installed some OEM ones (only have 5100s set at 0.85") w/ less miles last weekend...but the sound was there before i did that install.

    are there any poly bushings for the steering rack yet? you think the bushings would make an intermittent popping sound though?
     
  15. Apr 11, 2010 at 10:33 PM
    #15
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    nope tightening the lca bolts was the problem and also wheel balancing fixed all my issues! when you retorque the lca's let me know if that helps
     
  16. Apr 16, 2010 at 12:43 PM
    #16
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    ^ good call on the re-torquing the LCA bolts...i was racking my brain and realized that these were the only ones i didnt retorque because my dad didnt have this sized socket!

    had one of my customers torque them up for me...so far three days and no more popping!!

    i hate when i make stupid mistakes on simple things!
     
  17. Apr 16, 2010 at 12:44 PM
    #17
    yosh2000

    yosh2000 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2007
    Member:
    #2733
    Messages:
    2,925
    Gender:
    Male
    Denver, CO
    Vehicle:
    '05 4runner SR5 v8
    what have you torqued them too?
     
  18. Apr 16, 2010 at 12:53 PM
    #18
    06Bluez

    06Bluez Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    This is the solution.
    Its not the bearings, rack and pinion, alignment, steering rod, etc... Make sure you use lock washers and loctite on the 2 bolts where the LCA connects to the lower spindle. Best solution would actually be a castle nut and pin on each of the bolts.
     
  19. Apr 16, 2010 at 12:56 PM
    #19
    bajamoon

    bajamoon Well-Known Member

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Member:
    #13269
    Messages:
    5,953
    Gender:
    Male
    First Name:
    STEVE
    Whittier
    x2 on the castle nuts, i have them on everything and nothing has backed off.
     
  20. Apr 16, 2010 at 1:18 PM
    #20
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    Mine are at 120 right now haha glad that was the problem with an easy fix!
     
To Top