1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Power Steering Pump, buy new or rebuild?

Discussion in '4Runners' started by mytoy04, Apr 5, 2013.

  1. Apr 5, 2013 at 4:50 AM
    #1
    mytoy04

    mytoy04 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18933
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tim
    Liberty, MO
    Vehicle:
    99 4Runner 4cyl 5sp 4x4
    Can someone tell me if a seal kit will fix a noisey power steering pump? Last night I flushed the fluid hoping that would help but no change. The pump doesn't leak and appears to work fine. No steering issues at all, just very noisey. I'm debating on taking it apart and doing a seal kit or should I just buy a rebuilt one for over $100.
    The 4runner is a 2.7 4cyl 5sp 4x4 with 130k miles.

    Thanks

    Tim
     
  2. Apr 19, 2013 at 7:56 AM
    #2
    mytoy04

    mytoy04 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18933
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tim
    Liberty, MO
    Vehicle:
    99 4Runner 4cyl 5sp 4x4
    Wow, two weeks and not one thought? I guess I'll just discuss this with myself. So my research has lead me to believe that maybe the screen is clogged up and not allowing the proper fluid to flow through the pump. I've located a used psp and will probably pull the reservoir clean it the best I can and reinstall. If that doesn't change anything then I'll rebuild it and have a back up if something goes south. I'll report back with results for those who are having the same issue. Kinda hoping pulling the reservoir and cleaning will solve the problem.

    Tim
     
  3. Jun 6, 2015 at 9:25 AM
    #3
    Ran s Taco Stand

    Ran s Taco Stand Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Member:
    #95231
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Randy
    Kings Ferry, FL
    Vehicle:
    06 Prerunner SR5
    '06 Prerunner 2wd Access Cab 190099 miles and counting!! Stock, but still Bad-Ass!! '95 Tacoma 5speed 2wd 348,000 miles '98 4Runner SR5 Auto 2wd 329,000 miles '88 4Runner SR5 Auto 4wd 2??,??? miles on blocks for now
    Hey Tim, I'm having a noise coming from my PS pump as well...what was the result on the rebuild? Did it cure the noise? Did your kit include bearings? If so what brand and part number?
     
  4. Jun 6, 2015 at 9:27 AM
    #4
    Ran s Taco Stand

    Ran s Taco Stand Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Member:
    #95231
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Randy
    Kings Ferry, FL
    Vehicle:
    06 Prerunner SR5
    '06 Prerunner 2wd Access Cab 190099 miles and counting!! Stock, but still Bad-Ass!! '95 Tacoma 5speed 2wd 348,000 miles '98 4Runner SR5 Auto 2wd 329,000 miles '88 4Runner SR5 Auto 4wd 2??,??? miles on blocks for now
    It only took 2 years and 2 months for me to find your therad...i hope u see my post and respond :popcorn:
     
  5. Jun 6, 2015 at 3:55 PM
    #5
    mytoy04

    mytoy04 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18933
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tim
    Liberty, MO
    Vehicle:
    99 4Runner 4cyl 5sp 4x4
    Hey Randy,
    I wish I could tell you about the pump rebuild but I never did it. The used pump I put on worked and has been working good so I never got around to rebuilding it. Sorry, curious how yours comes out tho. Good luck!
     
  6. Jun 7, 2015 at 1:03 PM
    #6
    Ran s Taco Stand

    Ran s Taco Stand Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Member:
    #95231
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    First Name:
    Randy
    Kings Ferry, FL
    Vehicle:
    06 Prerunner SR5
    '06 Prerunner 2wd Access Cab 190099 miles and counting!! Stock, but still Bad-Ass!! '95 Tacoma 5speed 2wd 348,000 miles '98 4Runner SR5 Auto 2wd 329,000 miles '88 4Runner SR5 Auto 4wd 2??,??? miles on blocks for now
    Well upon my poor original diagnosis...I found out the hard way last night it ended up being my alternator...although I think I need a new PS pump too as well as new idler pulleys and possibly soon a new water pump or fan clutch...it's a tiny bit wobbly. I have 247,000 miles so I'm due...lol. i have a few noises coming out from under the hood, but still mechanically sound! thank you for responding I have some work to do I guess
     
To Top