1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Question about Check engine light?

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by crazybrother, Oct 16, 2009.

  1. Oct 16, 2009 at 8:35 PM
    #1
    crazybrother

    crazybrother [OP] Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24368
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Hey guy's my check engine light came on the other day. I have a 2003 Tacoma xtra cab 4x4 (auto) with 93,000 miles. Is there any way to get the trouble codes without buying one of those expensive readers?? I took it to a shop that does alot of work on Toyota's and they can't seem to find the exact problem. They said is seems to be the "Heater Circuit" on one ot the O2 sensors. Any Ideas, and is there anyway to test them while on the truck?
    Thanks for any help?
    George
     
  2. Oct 16, 2009 at 8:39 PM
    #2
    topgun155

    topgun155 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11728
    Messages:
    2,774
    Gender:
    Male
    First Name:
    Zack
    Richmond, TX or College Station, TX
    Vehicle:
    08 Prerunner V6 Black
    Viper Alarm, In Pro Car Wear L.E.D. Tail Lights, Fog Lights, ScanGuageII, AvidOffroad Light Bar, Ammo Box Mod, Tailgate Theft Prevention Mod, Satoshi Grill, Hella 500ff behind the grill, blendmount, Cruise Control Mod, Fog Light Mod, 5100's @1.75, Toytec TSB AAL 1.5".
    Scanguages arn't too bad better that than buy parts that dont fix the problem. Only $135.
     
  3. Oct 16, 2009 at 8:41 PM
    #3
    humanoid

    humanoid bite me

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1932
    Messages:
    2,744
    Gender:
    Male
    Sunny SoCal
    Vehicle:
    I had a '99 Xtra Cab PreRunner SR5 V6
    Do you remember the exact code?
     
  4. Oct 16, 2009 at 8:45 PM
    #4
    crazybrother

    crazybrother [OP] Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24368
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    No, I forgot to ask. I'll ask him on Monday.
    Thanks.
     
  5. Oct 16, 2009 at 9:14 PM
    #5
    jfr02

    jfr02 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Member:
    #15567
    Messages:
    233
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2012 dcsb 6spd sport
    if it's a heater code for the 02 sensor it's generaly the sensor itself .it would be better to know what the exsact code is.if it is the heater code check your wiring and the female side of the terminals for proper tension.and on the scangauge reader i'm not sure if you can get to indepth with diagnosis like reading the sesor parameters.maybe someone that has one can chime in.i have only used make specific scan tools .best of luck keep updating there's alot of people that give good info on here.
     
  6. Oct 16, 2009 at 9:36 PM
    #6
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    my cel went off for the first time the other day, so i got my buddy to scan it for me, and it pulled a"heater circuit/02 sensor code. i went and got one from the stealership, and replaced mine(upstream/bank1) and its been good since.
     
  7. Oct 25, 2009 at 4:02 PM
    #7
    crazybrother

    crazybrother [OP] Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24368
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Alright guy's I finally got the code. P0031, anyone know what this one is & what do I need to replace?
    Thanks.
    The code came from the "Scangauge II"
     
  8. Oct 25, 2009 at 5:26 PM
    #8
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    i believe that the upstream o2 sensor code...same one i had.
     
  9. Oct 25, 2009 at 5:29 PM
    #9
    Menametony

    Menametony Well-Known Member

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Member:
    #11263
    Messages:
    1,382
    Gender:
    Male
    Virginia Beach, Va
    Vehicle:
    09 Black 4x4 DC Offroad
    Flow Master 40 Series, TRD CAI, Kings 2.5 remote res front and back, All Pro Front bumper, All Pro Skid Plate, PIAA 4" 510 XT SMR, TC UCA's, 265/75/16 BFG KM2 on ATX Artillery, LightForce 240 Blitz HID's, WeatherTech Vents and FloorMats, Cobra 19 CB & PA, Maglite mod both driver and passenger, safari snorkel, TRD supercharger, warn 10k winch
    this is what i love about tw..... =D
     
To Top