1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Scanguage II problems

Discussion in 'Technical Chat' started by Stillfly199, May 10, 2010.

  1. May 10, 2010 at 2:37 PM
    #1
    Stillfly199

    Stillfly199 [OP] ( . )( . )

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14098
    Messages:
    5,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    J.D.
    Bro Capital of the word
    Vehicle:
    2010 FJ Cruiser
    So my scanguage, in my FJ, all of a sudden started saying I am getting 2-4 MPG's, which obviously isnt true. Has anyone ran into this? I have unplugged it a couple times, and nothing has worked. Any ideas?
     
  2. May 10, 2010 at 3:15 PM
    #2
    LostRebel

    LostRebel Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Member:
    #15389
    Messages:
    359
    Gender:
    Male
    Almost Canada, USA
    Vehicle:
    Black Access Cab 4x4 TRD Off Road
    Fisher plow, BakFlip and Snugtop cap, Demello Sliders, Scanguage,
    Maybe check the fuel tank size or units setting? Maybe you "adjusted" them unintentionally. :notsure:
     
  3. May 10, 2010 at 8:38 PM
    #3
    Stillfly199

    Stillfly199 [OP] ( . )( . )

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14098
    Messages:
    5,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    J.D.
    Bro Capital of the word
    Vehicle:
    2010 FJ Cruiser
    I will do that, but I just set it the other day. I will probably try to call them tomorrow.
     
  4. May 10, 2010 at 8:39 PM
    #4
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    mines always blank when i try to see trans temp...prolly user error though
     
  5. May 11, 2010 at 8:42 AM
    #5
    Evil Monkey

    Evil Monkey There's an evil monkey in my truck

    Joined:
    Aug 8, 2007
    Member:
    #2352
    Messages:
    8,376
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Escondido, CA
    Vehicle:
    07 4x4 DC SR5 TRD Off-road
    Weathertech front & rear mats, rear suspension TSB, Toytec AAL for TSB, Hi-Lift Jack, Bilstein 5100 & Toytec Adjustable coilovers, Built Right UCAs, KMC XD 795 Hoss Wheels, Definity Dakota MTs 285/75R16, Leer XR, Thule Tracker II & Thule MOAB basket
    From the manual:

    PROBLEM
    :
    MPG and TRIP Fuel use very inaccurate after using fillup adjustment.

    CAUSE:
    Error in adjustment procedure.
    SOLUTION:
    Use MORE>MORE>MORE>USE DEFAULTS>YES then redo setup of
    ScanGaugeII.
     
  6. May 11, 2010 at 8:49 AM
    #6
    dually

    dually Low and slow

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Member:
    #8205
    Messages:
    3,127
    Gender:
    Male
    Interstate underpass
    Vehicle:
    05 Indigo 4wd Longbed
    Not as many as the 98..
    There are no trans temp sensors....
     
  7. May 11, 2010 at 8:55 AM
    #7
    whippersnapper02

    whippersnapper02 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Member:
    #27905
    Messages:
    35,214
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Yorba Linda, CA
    Vehicle:
    10 MGM TRD OR 4wd Auto DCSB
    Banks Monster Exhaust, Pop n Lock tailgate lock, Hook-Ups tie down brackets, USA Spec Ipod adaptor, WO seat covers, color matched grill with Grillcraft insert, Tuffy locking bed box
    Second gen has one maybe more.

    My scangauge did this a few times in it's life. I had to just reset it and start over. Make sure the cable isn't smashed or kinked and make sure the lug is all the way on.
     
  8. May 11, 2010 at 9:45 AM
    #8
    Stillfly199

    Stillfly199 [OP] ( . )( . )

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14098
    Messages:
    5,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    J.D.
    Bro Capital of the word
    Vehicle:
    2010 FJ Cruiser


    :bowdown: I will do this. I had a feeling I did that fillup thing wrong.
     
  9. May 11, 2010 at 1:24 PM
    #9
    fireturk41

    fireturk41 I like to break shit!

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Member:
    #11857
    Messages:
    4,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    High Point, NC
    Vehicle:
    280k miles
    SAS, Locked front rear, Ufab sliders and bumpers, air compressor, 35" BFG KM2 on steelies and 36" TSLs
    mines a 1st gen...someone gave me the x-guage codes in a different thread
     
  10. May 11, 2010 at 2:26 PM
    #10
    Stillfly199

    Stillfly199 [OP] ( . )( . )

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Member:
    #14098
    Messages:
    5,006
    Gender:
    Male
    First Name:
    J.D.
    Bro Capital of the word
    Vehicle:
    2010 FJ Cruiser
    The re-set fixed it. Now when you fillup you put the amount of gallons you put in your tank, right?
     
  11. May 11, 2010 at 2:31 PM
    #11
    dually

    dually Low and slow

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Member:
    #8205
    Messages:
    3,127
    Gender:
    Male
    Interstate underpass
    Vehicle:
    05 Indigo 4wd Longbed
    Not as many as the 98..
    The codes wont work thought.. a43d and a340 trans dont have temp sensors
     
To Top