1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

shift indicator lights, and climate control lights coming on when brakes are applied?

Discussion in 'Lighting' started by dubbedSinner, Jul 31, 2010.

  1. Jul 31, 2010 at 12:31 AM
    #1
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    whenever i am driving my truck and dont have the headlights on the shift indicator lights and climate control lights come on when i hit the brakes, also the odometer lights dim at the same time.

    has anyone noticed this same thing or does anyone have a clue what could be causing this?
     
  2. Jul 31, 2010 at 11:21 AM
    #2
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,221
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    There's either a problem with the switch, or a short to power, bad ground, maybe a bad ECU. Probably a bad ground; it causes some crazy problems. You'll want an electrical schematic to help pinpoint it.
     
  3. Jul 31, 2010 at 1:39 PM
    #3
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    sounds like there are a ton of things it could be
     
  4. Aug 29, 2010 at 4:58 PM
    #4
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    can someone explain a little better to me how i can try to pin point what the problem is? its starting to really bug me
     
  5. Aug 31, 2010 at 5:02 PM
    #5
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,061
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Before you do anything else, pull the brake/taillight bulbs out and see if one of the two filaments has broken and fallen across the adjacent filament. It has happened to me before.

    The symptoms in my case were: no cruise control when the headlights were on, front parking lights came on with the brake lights, headlight reminder beep came on when the door was opened with foot on the brake, probably more weird stuff I can't remember.

    Local mechanic wanted to keep it for a couple days so he could track the problem down. Glad we didn't do that, taillight bulbs are much cheaper than a mechanic's time would be.
     
  6. Aug 31, 2010 at 6:57 PM
    #6
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    thanks for the response. but i have led taillight bulbs so there are no filaments to mess around with. and i dont remember it starting after i put those bulbs in so it wouldnt seem like that would be the cause of the problem
     
  7. Aug 31, 2010 at 10:24 PM
    #7
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,061
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Just read your build thread. Does that deck you have require any wiring to the brake light circuit? Just wondering if something could be wrong with the deck and it might be bleeding power back into the dash lighting.

    Pretty rare to have electrical issues with a truck this new. In my experience it has always been a modification gone wrong or something dumb like the bulb thing I mentioned.

    Trailer brake converter maybe?
     
  8. Aug 31, 2010 at 10:46 PM
    #8
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    the hu just wired into an adapter harness that plugged into the stock one. and a few extra wires added for the ipod and subs. the hu doesnt have an auto dim feature on it where its hooked up to the dash and will auto dim when the lights are turned on.

    also there is nothing for a trailer or anything like that.

    i was thinking maybe when i did the gauge lights? but all the leds are the same as stock and were soldered into place so i dont understand how that would do anything.

    but im also thinking about the running lights, brake lights, and reverse lights are all leds. maybe with the running lights being leds that might have something to do with it? i will have to try and put the stock bulbs in and see if that makes a difference
     
  9. Sep 1, 2010 at 7:48 AM
    #9
    cinch

    cinch Member Extraordinaire

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Member:
    #34254
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    First Name:
    Al
    Boulder Creek Ca
    Vehicle:
    2010 Prerunner double cab
    Just a shot in the dark but since the Tacoma has the switches on the negative side of the circuits it sounds like the negative side of the headlight curcuit may be shorting to ground whenever you activate the brake light switch. This would cause the headlights to turn on momentarily and activate the dash light circuits. Look for some kind of crossed wiring between the negative side of the headlights and the wiring between the brake lights to brake light switch.

    :notsure:
     
  10. Sep 1, 2010 at 7:58 AM
    #10
    Trap

    Trap Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37878
    Messages:
    901
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Indego Ink TRD OR
    Electric Tail Gate Lock, EZ Down + Cable Mod, Galvanized Underbody, DK 9000, CloudRider SS Grill insert. BakFlip HD, Cabin Air Filter mod, Alarm, Zero Rust !
    X2 that is it. It's a short on the negative wired somehow. It could be shorted to ground or shorted across circuits.

    How to find it? Take the battery posts both off. On the switches figure out which side is the grounded side. Disconnect that side. Check the still connected side to ground for continuity. If you have a circuit there that is were the short is. Somewhere on that run. Check where you moved things around. Could be just a little nick.
     
  11. Sep 1, 2010 at 3:08 PM
    #11
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    thanks guys, i will give that a try and see if i can find something. i hope that will be the problem and if it is it wont be to hard of a fix
     
  12. Nov 6, 2010 at 9:48 PM
    #12
    dubbedSinner

    dubbedSinner [OP] blisters

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Member:
    #39957
    Messages:
    1,020
    Gender:
    Male
    704
    Lowered 3/4, debadged, led tails, projector headlights with hids, billet grill, blacked out windows, painted front and rear bumper and grill shell. Inside, 4 crappy 15's, suede wrapped headliner and door panel inserts, alpine double din, few painted pieces inside, and every led is either blue or white.
    just as an update if anyone cares, i figured out tonight that the led's i had for the tail lights were causing the problem and by putting the stock bulbs back in it fixed it. but thanks to everyone in this thread that offered an idea and tried to help
     
To Top