1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

slight stutter

Discussion in '4 Cylinder' started by emacpgh, Jun 14, 2009.

  1. Jun 14, 2009 at 4:24 PM
    #1
    emacpgh

    emacpgh [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18057
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    First Name:
    eric
    pittsburgh
    Vehicle:
    silver streak mica sr5 sport
    Aries stainless steel bull bar , afe pro dry s filter , secondary air filter removal, scangauge II
    this is my first thread since my new member post. my new tacoma (09 4 cyl manual access cab) stutters slightly before the engine turns over. this is my first toyota, first manual trans, first 4 cyl, so im not sure if this is normal or if it is a starter issue. i thought nothing of it but my dad pointed it out the first time he rode in it. the truck is six weeks old, has done this from day one. thanks.
     
  2. Jun 14, 2009 at 4:26 PM
    #2
    AFButters

    AFButters Rigger, Please!!

    Joined:
    Sep 10, 2008
    Member:
    #9113
    Messages:
    9,542
    Gender:
    Male
    First Name:
    "Butters"
    Rio Rancho, NM
    Vehicle:
    2008 DC 4x4 TRD-Sport
    Lifted
    I have had this happen in my 09 DBL Cab 6cyl 2 or 3 times in the past month.

    also curious

    :popcorn:
     
  3. Jun 14, 2009 at 4:27 PM
    #3
    emacpgh

    emacpgh [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Member:
    #18057
    Messages:
    125
    Gender:
    Male
    First Name:
    eric
    pittsburgh
    Vehicle:
    silver streak mica sr5 sport
    Aries stainless steel bull bar , afe pro dry s filter , secondary air filter removal, scangauge II
    mine has done it every time since day one.
     
  4. Jun 15, 2009 at 7:43 AM
    #4
    sweater914

    sweater914 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 15, 2009
    Member:
    #12597
    Messages:
    228
    Gender:
    Male
    North Dakota
    Vehicle:
    '09 I4 5spd Access Cab Timberland Mica SR5
    I wouldn't worry to much my wife's truck does the same thing, not so much during the start but shutdown, the last second or two as everything comes to complete stop the drivetrain shakes. I've watched the shifter move back and forth, the whole cab has a slight shutter. It's a BIG 4 banger, all the balance shafts and counterweights in the engine are designed to keep things smooth while the truck is running. These components need to be rotating to work, so certain times like start/shutdown you'll feel some shake.
     
  5. Jun 15, 2009 at 1:44 PM
    #5
    Hunter'06FLKY

    Hunter'06FLKY Well-Known Member

    Joined:
    Jun 14, 2009
    Member:
    #18453
    Messages:
    184
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Central Florida
    Vehicle:
    08 Access Cab SR5 4x4
    Bilstein 5100's on all 4 corners, OME 884's, Toyotec AAL, Differential Breather, PIAA Fog's, K & N Air Filter, Definity Dakota M/T's, Cherry Bomb Extreme High Clearance
    I don't think it's anything out of the ordinary. My 08 5-speed 4cyl does the same thing at start and shutdown. Unless there's an unusual sound or it shakes really really bad it shouldn't be an issue.
     
  6. Jul 14, 2009 at 5:52 AM
    #6
    coma09

    coma09 Senior Member. Hey, what's That supposed to mean?

    Joined:
    Jun 22, 2009
    Member:
    #18751
    Messages:
    210
    Gender:
    Male
    BC Canada
    Vehicle:
    2013 taco access cab 4x4
    Putco led map light bulbs, bed mat, Xiang trifecta tonneau, blackout front emblem, paint tow hoop, led bed light strip, scan gauge II, debadge, buff paint, oem fog light kit, 1000w inverter, Viair 300P compressor, Contura V dash switches, chop last L bend from exhaust, remove charcoal air filter, extinguisher, mag light, Ss side steps, kayak rack, tailgate security, bed mat security
    Find my 09 takes several turns to start. Runs smooth once it fires.
    Still getting used to holding the key so long for it to fire up.
    Hot or cold engine is the same.

    No issues with how it runs after startup, or shuts down.
     
  7. Jul 14, 2009 at 6:35 AM
    #7
    Hootbro

    Hootbro Omnipotent

    Joined:
    Jun 22, 2009
    Member:
    #18789
    Messages:
    347
    Gender:
    Male
    Delaware
    Vehicle:
    2009 Tacoma Regualr Cab 4x4 2.7L
    Mine does it also. Also have more valve train noise at idle than I am use to on Toyota 4 cylinders.
     
To Top